Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αντιαγροτικής πολιτικής συνέχεια...

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εμπαίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Και τους εμπαίζει με την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί και το ΠΑΣΟΚ...

Οσο υπάρχουν η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές, η ποιότητα δε θα πληρώνεται για τους αγρότες. Τα προϊόντα τους, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, θα αρπάζονται σε εξευτελιστικές τιμές για να πωλούνται ακριβά στη συνέχεια

Motion Team

Οσο υπάρχουν η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές, η ποιότητα δε θα πληρώνεται για τους αγρότες. Τα προϊόντα τους, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, θα αρπάζονται σε εξευτελιστικές τιμές για να πωλούνται ακριβά στη συνέχεια
Τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, που επιβάλλουν ΕΕ, ΚΑΠ και ΠΟΕ, διαλάλησε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα, συνέχισε κι αυτός το κυβερνητικό τροπάρι για την αναγέννηση των καμένων αγροτικών περιοχών και επανέλαβε την κυβερνητική υπόσχεση για την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για μεταρρύθμιση, που στην πράξη σημαίνει συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτών και βασικών ελληνικών καλλιεργειών και χρησιμοποίησε το γνωστό παραμύθι της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ομως, όσο υπάρχουν η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι πολυεθνικές, η ποιότητα δε θα πληρώνεται για τους αγρότες και τα προϊόντα τους, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, θα αρπάζονται σε εξευτελιστικές τιμές για να πωλούνται ακριβά στη συνέχεια. Ο Αλ. Κοντός, στην ουσία, φτιασίδωσε με ωραία λόγια τα όσα καλείται να εφαρμόσει σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής υπαίθρου, κατ' εντολή της νέας ΚΑΠ και των όσων έχει σχεδιάσει η ΕΕ μέχρι το 2013.

Το λεγόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013, που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το βάφτισε «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μόνον αγροτική ανάπτυξη δε θα φέρει. Ο Αλ. Κοντός οφείλει, εκτός των άλλων, να διευκρινίσει τι εννοεί, λέγοντας «ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο»... Ας πει ξεκάθαρα τι μπορούν να κάνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που θα οδηγηθούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Και μη μας πει ότι αυτό θα γίνει, όπως ο ίδιος ανέφερε στη Βουλή, «μέσω του εκσυγχρονισμού της μεταποίησης και αναβάθμισης της τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων». Αλήθεια, πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιχειρηματίες τυποποιητές - μεταποιητές;.. Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εμπαίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Και τους εμπαίζει με την ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί και το ΠΑΣΟΚ...

Δεν κερδίζει η αγροτιά

Συμπεραίνεται, επίσης, πως δεν πρόκειται να προκύψει και τίποτα καλύτερο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι θα συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία. Ομως, η προηγούμενη τετραετία περιλαμβάνεται μέσα στο διάστημα 2000 - 2006, όπου έφυγαν από τη μέση 181.600 αγρότες. Κι όπως κυκλοφορεί, το ποσοστό των Ελλήνων αγροτών μέσα στα επόμενα χρόνια θα πέσει κάτω από το 7%... Από την άλλη, τα μονοπώλια στον τομέα τροφίμων (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κ.λπ.) γιγαντώθηκαν. Και θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο. Η προηγούμενη τετραετία περιλαμβάνεται, επίσης, μέσα στην εξαετία 2000 - 2006, όπου το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17%. Και η μείωση αυτή θα συνεχιστεί.

Για λόγους πάντα δημιουργίας εντυπώσεων, ο Αλ. Κοντός αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρων αγροτικής ανάπτυξης και την καθιέρωση των γεωργικών συμβούλων. Τούτα, όμως, τα επιβάλλει η νέα ΚΑΠ και δεν πρόκειται να ωφελήσουν στην πράξη τη μικρομεσαία αγροτιά. Ανέφερε, επίσης, πως φέτος οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν νωρίτερα και ότι η προκαταβολή με την εξόφληση θα καταβληθούν μια φορά για όλους τους δικαιούχους. Δεν είπε, όμως, ότι φέτος τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι μειωμένα κατά 18% τουλάχιστον σε σχέση με αυτά του μέσου όρου της τριετίας 2000 - 2002. Δεν είπε ακόμα ότι τα πραγματικά κονδύλια των επιδοτήσεων μειώνονται ισόποσα με τον πληθωρισμό κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το 2013 να είναι μειωμένα κατά 40% τουλάχιστον σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002. Δεν έκανε καμία αναφορά για τις επικείμενες προτάσεις της Κομισιόν το 2008 και το λεγόμενο «τσεκ απ», όπου σχεδιάζονται, όπως φαίνεται, πρόσθετες μειώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρω-πολυεθνικών και του ευρω-κεφαλαίου.

Συρρίκνωση

Ο Αλ. Κοντός δεν είπε, επίσης, ότι η πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ την προηγούμενη τετραετία είχε αποτέλεσμα: Να εξαφανιστεί η καπνοκαλλιέργεια και να υπάρξει μια παραγωγή κοντά στους 23.000 τόνους το 2006, από 116.000 τόνους το 2005. Να πέσει φέτος η τευτλοκαλλιέργεια στα 145.000 στρέμματα, από 270.000 που ήταν το 2006 και 418.000 στρέμματα το 2005. Να μειωθεί η καλλιέργεια σκληρού σιταριού από τα 7.300.000 στρέμματα το 2005 στα 5.000.000 στρέμματα το 2006. Κι όσον αφορά την τευτλοκαλλιέργεια ήδη δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έκλεισαν, αλλά θα κλείσουν και τα υπόλοιπα, όπως φαίνεται. Κι αυτό γιατί, πριν από λίγες μέρες, ο Αλ. Κοντός ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε στην τροποποίηση του κανονισμού για τη ζάχαρη και την καθιέρωση επιπρόσθετων μέτρων - κινήτρων, που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη συρρίκνωση την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης και το κλείσιμο των ζαχαρουργείων.

Παρά τα όσα είπε στη Βουλή, ο Αλ. Κοντός γνωρίζει πολύ καλά ότι το κακό θα συνεχιστεί και πως η πολιτική που θα ακολουθήσει δε θα βάλει φρένο στην αρνητική πορεία που επιβάλλουν ΚΑΠ και ΠΟΕ. Τον περασμένο Ιούνη, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο προκάτοχός του, Ε. Μπασιάκος, ψήφισαν τις ολέθριες προτάσεις της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, και ο ίδιος ήταν απόλυτα σύμφωνος. Ομως, όπως εκτιμάται σχετικά, τα νέα μέτρα της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση την παραγωγή χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών και θα συρρικνώσουν δραματικά τη βιομηχανική ντομάτα και τη σταφίδα. Και τώρα ακολουθεί και το κρασί, όπου ήδη η στάση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι κομμένη και ραμμένη στις αρνητικότατες προτάσεις της Κομισιόν, δηλαδή στις επιταγές της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

«Απόκληροι»

Από την άλλη, τα περιβόητα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ και του Β' πυλώνα της νέας ΚΑΠ, που διαλάλησε ο Αλ. Κοντός στην ομιλία του στη Βουλή, δεν έχουν επί της ουσίας τίποτα να προσφέρουν στη μικρομεσαία αγροτιά. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια τα κονδύλια αυτά κατευθύνονταν από τη μία στους μεγαλοαγρότες και σε επιχειρηματίες εντός και εκτός αγροτικού χώρου, ενώ για τους μικρομεσαίους αγρότες δίνονταν κάτι πρόωρες συντάξεις και κίνητρα για απόσυρση, έτσι και στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί το ίδιο φαινόμενο ακόμα πιο έντονο. Σε συνθήκες, όπου η μικρομεσαία αγροτιά θα εξαναγκαστεί να φύγει από τα χωράφια της, δημιουργούνται ευκαιρίες, για να αρπάξουν τη γη μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, επιχειρηματικοί όμιλοι και κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα ή στον τουρισμό - αγροτουρισμό. Και η μικρομεσαία αγροτιά, στο όνομα μιας τέτοιας ανάπτυξης της υπαίθρου, ή θα οδηγηθεί στην ανεργία ή θα αποτελεί φτηνή εργατική δύναμη, συνήθως χωρίς μόνιμη εργασία, σε φάρμες, αγροτικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Αγωνιστική προοπτική

Γίνεται, για άλλη μια φορά, εμφανές πως χρειάζεται πλέον μια άλλη διακυβέρνηση που θα εφαρμόζει μιαν άλλη πολιτική, η οποία, με εργαλείο ένα δημόσιο, λαϊκό τομέα, θα προωθεί ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς και των λαϊκών συμφερόντων. Μέσα από το δρόμο της εθελοντικής συνένωσης των μικρών και μεσαίων αγροτών σε μεγάλους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κοινή γη, κοινή καλλιέργεια και μηχανήματα, με δυνατότητα μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων και με τη στήριξη εξειδικευμένων δημόσιων οργανισμών και φορέων, ο αγροτικός τομέας μπορεί να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη. Πάνω σ' αυτόν το δρόμο πάλης καλεί το ΚΚΕ να συσπειρωθεί η μικρομεσαία αγροτιά.

Γιατί το μέλλον της μικρομεσαίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η φτώχεια, το ξεκλήρισμα και η ανεργία. Χρειάζεται αντίσταση, μέτωπο αγώνα, μαζική και δυναμική πάλη. Και υπάρχουν δυνάμεις, που πρωτοστατούν αταλάντευτα σ' αυτόν τον αγώνα. Μπροστάρης είναι το ΚΚΕ. Η ΠΑΣΥ για τους αγρότες και το ΠΑΜΕ για τους εργάτες έδωσαν, δίνουν και θα δίνουν τις δυνάμεις τους σ' αυτόν τον αγώνα. Στον αγώνα για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που υλοποιούν η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνώντες και οι εκάστοτε υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Στον αγώνα για την κατάκτηση της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας. Και η μικρομεσαία αγροτιά, αν θέλει να υπάρξει και να επιβιώσει, έχει μακρύ αγωνιστικό δρόμο μπροστά της.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ