Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σύγκρουση για τη νομή της κομματικής εξουσίας

Σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα των υποψήφιων προέδρων, με μοναδικό διακύβευμα τη νομή της κομματικής εξουσίας, αναμένεται να εξελιχθεί η διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θα ξεκινήσει σήμερα με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

Οι κομματικές φατρίες, που προχτές διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσοντας κατηγορίες και αφήνοντας αιχμές για την εγκυρότητα των διαδικασιών μέχρι την εκλογή του προέδρου, σήμερα και αύριο θα οξύνουν τις φραστικές αντεγκλήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν ο καθένας για λογαριασμό του τις ηγετικές ικανότητες των υποψήφιων αρχηγών.

Μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης θα αποτελέσει η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτέμβρη, η οποία θα έρθει να καλύψει την απουσία πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους εσωκομματικούς πόλους. Ο Γ. Παπανδρέου, ο Ευάγ. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δίνουν όρκο πίστης στη συνέχιση των ίδιων αντιλαϊκών κατευθύνσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διεκδικούν το χρίσμα του αρχηγού για να εφαρμόσουν το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αναζητούν την κομματική «επιβεβαίωση» της βάσης για να φέρουν το ΠΑΣΟΚ εκ νέου στην κυβερνητική κουτάλα.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει την ανανέωση της προεδρικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι για την εκλογική ήττα ευθύνονται τα «βαρίδια» που κληρονόμησε από τις «κυβερνήσεις Σημίτη», αλλά και η απόφασή του να μην προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τις θέσεις του Γ. Παπανδρέου θα αντικρούσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, μεταφέροντας τις ευθύνες στους λάθος χειρισμούς του νυν προέδρου στην προεκλογική περίοδο και στην αντιπολιτευτική τακτική. Ο Κ. Σκανδαλίδης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί «ενωτικός» και όλοι μαζί, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, θα κρύψουν ότι η λαϊκή αποδοκιμασία στις εθνικές εκλογές ήταν αποτέλεσμα της καταδίκης των αντιλαϊκών πολιτικών, που με συνέπεια εφάρμοσε και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της κυβέρνησης και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη γραμμή έσπευσαν να στηρίξουν χτες στελέχη των δυο στρατοπέδων. Ο Χρ. Παπουτσής, που έχει ταχτεί υπέρ του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «Real Fm», δήλωσε ότι υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «συνέβαλαν στη σύγχυση, δημιούργησαν προβλήματα και κυρίως άθελά τους ή ηθελημένα και δημιούργησαν την εντύπωση στον κόσμο, κάτι που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπονομεύτηκε. Αυτή είναι η αλήθεια». Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για δυο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πριν από 1,5 χρόνο υπονόμευσαν τον Γ. Παπανδρέου, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. «Υπήρξαν φαινόμενα τα οποία αντικειμενικά λειτουργούσαν υπονομευτικά, υπό την έννοια ότι όταν συμφωνείς το πρωί και το βράδυ διαφωνείς, είναι ένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Σ. Ράπτη, που στηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», με νόημα ανέφερε: «Δεν υπάρχει στεγανό ανάμεσα στα πρόσωπα και τις πολιτικές. Πρόσωπα και πολιτικές πάνε παρέα, έτσι, περπατούν μαζί. Δεν μπορείς να έχεις μια πολιτική θαυμάσια χωρίς να έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος να την προχωρήσει. Οπως και δεν μπορείς να έχεις έναν εξαιρετικό πολιτικό ο οποίος να μην έχει πολιτική για να πορευτεί».

Το μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αύριο θα ανακηρύξουν και επίσημα τις υποψηφιότητες για την εκλογή ηγεσίας που θα διεξαχθεί στις 11 Νοέμβρη. Οι Γ. Παπανδρέου, ο Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης, που έχουν δηλώσει υποψήφιοι για την ηγεσία, ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, δε θα χρειαστεί να συλλέξουν υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους, αλλά αυτή θα γίνει από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δι' ανατάσεως των χειρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ