Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προσκλητήριο προς επενδυτές - καρχαρίες

Επιμονή στον διαχωρισμό παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαβεβαιώσεις ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι πολύ κερδοφόρες και δεσμεύσεις για νέες, γενναίες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του επιτρόπου Ενέργειας της Κομισιόν, Α. Πίμπαλγκς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, στο πλαίσιο της 1ης Διάσκεψης της Ενεργειακής Κοινότητας για την προσέλκυση επενδύσεων στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο επίτροπος της - συνδιοργανώτριας - Κομισιόν, τόνισε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται νέα λίστα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, που στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης όλων των ενεργειακών συμφωνιών που έχουν συναφθεί, για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, σύμφωνα και με την κυβερνητική πολιτική. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμμετάσχει στην Ενεργειακή Κοινότητα ΝΑ Ευρώπης.

Το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, που κατά τον Α. Πίμπαλγκς, απαιτεί σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, προβλεψιμότητα του νομικού πλαισίου και συνοχή, είναι κάπως πιο σύνθετο απ' ό,τι φαίνεται, κυρίως λόγω της προτίμησης των μεγάλων επιχειρήσεων σε ασφαλείς και εύκολες επενδύσεις. Ετσι, διστάζουν να εισέλθουν σε χώρες που είτε είναι ασταθές το πολιτικό κλίμα, είτε είναι πολύ καθυστερημένες στην ενεργειακή υποδομή. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν ανατροπές που θα στερήσουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια απόσβεσης των επενδύσεων για την έναρξη της κερδοφορίας. Στη δεύτερη περίπτωση, για να πουληθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούνται έργα τεράστιου κόστους που δεν έχουν καμία διάθεση να επωμιστούν οι ιδιώτες. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πολλές βαλκανικές χώρες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις χρηματοδοτήσεις που υπόσχεται η ΕΕ και απαιτεί και τη δική τους συμμετοχή.

Το προηγούμενο διάστημα και μέσω της συνθήκης που υπογράφτηκε για την Ενεργειακή Κοινότητα, προωθήθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να επιτραπεί το ξεπούλημα της δημόσιας ενεργειακής υποδομής των χωρών που μετέχουν σ' αυτήν. Τώρα ήρθε η ώρα της πρόσκλησης προς τους ...επενδυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο κατώφλι(8/1/2021)
Χρηματοδοτικά «εργαλεία» για το κεφάλαιο, παραπέρα σφαγή του λαού(19/4/2016)
Παρέμβαση του ΣΕΒ(29/3/2015)
Σκληρά παζάρια από τα ενεργειακά συμφέροντα(4/4/2012)
Πιέσεις από την Κομισιόν(5/12/2009)
Ολα πουλιούνται και αγοράζονται για κέρδος(17/3/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org