Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Εθιμοτυπικές συναντήσεις» στο φόντο ανατιμήσεων

Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να ...παρακολουθεί τις αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης

Στο φόντο των συνεχών ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, αυτή τη φορά με πρόσχημα τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των σιτηρών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος ξεκίνησε σειρά «εθιμοτυπικών» συναντήσεων με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους εμπορικών κλάδων.

Οι πρώτες δύο συναντήσεις χτες ήταν με τον πρόεδρο των κρεοπωλών της Βαρβακείου και με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Και μπορεί ο υφυπουργός να προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο των επαφών του, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος, έκανε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον άξονα γύρω από τον οποίο θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική της στο θέμα της αγοράς. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την απαρέγκλιτη και ευλαβική εφαρμογή των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», της πολιτικής, δηλαδή, που συντηρεί και γιγαντώνει τις πρακτικές των κάθε λογής κερδοσκόπων. Οπως είπε ουσιαστικά, για τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που επιβάλλονται με πρόσχημα τις διεθνείς ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και άλευρα, η κυβέρνηση δηλώνει ανήμπορη να παρέμβει.

Στο μεταξύ, πάντως, οι κερδοσκοπικές ανατιμήσεις επιβάλλονται αδιάλειπτα. Το ψωμί έχει ανατιμηθεί μέσα στον τελευταίο μήνα μέχρι και 30%, φτάνοντας σύμφωνα με τους ίδιους τους εκπροσώπους των αρτοποιών ακόμα και στα 85 λεπτά η φραντζόλα. Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί επικαλούνται αυξήσεις τιμών στα άλευρα μέχρι και 90% μέσα στον τελευταίο χρόνο και χτες έκαναν σαφές ότι στο βαθμό που συνεχιστούν οι ανατιμήσεις στα άλευρα, θα συνεχιστούν αναλόγως και οι ανατιμήσεις στο ψωμί. Ωστόσο, η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών επιμένει να μη λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, αποφεύγοντας συστηματικά να κατονομάσει τις πραγματικές αιτίες για τις ανατιμήσεις, που δεν είναι άλλες από την επιδίωξη αύξησης του μεγαλύτερου κέρδους, αξιοποιώντας τους κανόνες της ...«ελεύθερης αγοράς» και τον λεγόμενο ανταγωνισμό. Χτες, πάντως, ζήτησαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης να παρέμβει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών στα άλευρα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς Κλ. Τσιρώνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, έκανε λόγο για αυξήσεις που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στις τιμές των πουλερικών, μέχρι και 30%, ενώ οι έμποροι υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες ως «αποτέλεσμα» της μεγάλης ανόδου των ...διεθνών τιμών του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ