Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα πρώτο οι ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στη ΜΑΡΦΙΝ για τον ΟΤΕ

Συμφωνία με τον Ομιλο της ΜΑΡΦΙΝ φαίνεται να επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ενώ εξετάζονται πυρετωδώς και διάφορα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Η χτεσινή μέρα, που θεωρείται μέρα ραγδαίων εξελίξεων, έκλεισε με συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τον πρόεδρο της «Marfin Investent Group» (MIG) Α. Βγενόπουλο. Η ΜΑΡΦΙΝ (κουβετιανών συμφερόντων), μετά την εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ - του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας - έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στον ΟΤΕ. Εχοντας αποκτήσει ήδη το 10,8% των μετοχών του Οργανισμού, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, μετά το ελληνικό δημόσιο, το οποίο κατέχει το 28%. Αρχικά για τους κυβερνώντες η επιθετική στάση της ΜΑΡΦΙΝ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θεωρούνταν πονοκέφαλος, αφού δεν είχαν υπόψη τους τις γενικότερες στοχεύσεις του πολυεθνικού ομίλου. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης «με την ευκαιρία της συνάντησης επανέλαβε την ήδη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ», θέμα το οποίο άλλωστε αποτέλεσε και το αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών. Ο Α. Βγενόπουλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «διαβεβαίωσε για την πρόθεση άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ». Χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από τη συνάντηση, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι «εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει εκτενέστερη δημόσια ανακοίνωση της MIG επί του θέματος».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας, στην αγορά εκτιμάται ότι στόχος της MIG είναι η πλήρης άλωση και του ΟΤΕ, κάτι που διευκολύνεται από τη μεγάλη διασπορά των μετοχών του Οργανισμού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια θεσμικών (ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια), αλλά και ιδιωτών.

Πάντως και η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού περιπλανήθηκε στην αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών» για τον ΟΤΕ, φαίνεται να καλοβλέπει και να ευνοεί τις επεκτατικές διαθέσεις της MIG.

Το πρωί, και ενόψει των «προγραμματικών δηλώσεων» της κυβέρνησης, συναντήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. Αν και η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις, ενώ στελέχη των δύο υπουργείων χαρακτήριζαν τη συνάντηση «εθιμοτυπική». Αμέσως μετά, ο Κ. Χατζηδάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις ΟΤΕ και ΟΑ.

Η ΕΕΤΤ

Στο μεταξύ, απορριπτική απόφαση εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τα νέα οικονομικά προγράμματα που είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Οι προσφορές του ΟΤΕ είχαν εξαγγελθεί με στόχο να ανακοπεί η απώλεια πελατών του Οργανισμού προς τις ιδιωτικές εταιρείες, η οποία εκτιμάται ότι ως το τέλος του χρόνου θα φτάσει στις 270.000 παροχές.

Η ΕΕΤΤ δεν ενέκρινε τέσσερα προγράμματα που αφορούν φθηνές κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα, ενώ συνεχίζει τον έλεγχο για άλλα δύο που αφορούν χρεώσεις από σταθερά προς κινητά.

Επί της ουσίας η ΕΕΤΤ καλεί τον Οργανισμό είτε να καθορίσει υψηλότερες τιμές λιανικής είτε να ρίξει τις τιμές χονδρικής, ώστε τα νέα του τιμολόγια για τη σταθερή τηλεφωνία να μην οδηγούν σε «συμπίεση περιθωρίου». Αυτό σημαίνει, κατά την ΕΕΤΤ, ότι ο ΟΤΕ, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, παρέχει στους συνδρομητές του τιμές λιανικής που έχουν μηδενική ή και αρνητική διαφορά σε σύγκριση με τα τιμολόγια για ανάλογες παροχές προς τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Συνεπώς, οι εναλλακτικοί πάροχοι με τη σειρά τους δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανάλογες τιμές, αφού δεν έχουν περιθώριο κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ