Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η κατεδάφιση συνιστά έγκλημα »...

Την πλήρη αντίθεσή του στον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου κτιρίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

«Εγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» χαρακτηρίζει τον αποχαρακτηρισμό του σαν μνημείου, πράγμα που οδηγεί στην κατεδάφιση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Εκφράζοντας την «πλήρη αντίθεσή του» στην απόφαση, το ΤΕΕ με έγγραφό του ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να μην αποδεχτεί τη γνωμοδότηση των δύο κεντρικών συμβουλίων (Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων) «που ερμηνεύεται απολύτως δικαιολογημένα από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως προσβολή των παλαιότερων αρχιτεκτόνων και την ιστορική μνήμη της πόλης, που ήδη υφίσταται τα πλήγματα δεκαετιών».

Το «επιχείρημα» ότι το νέο μουσείο Ακρόπολης απαιτεί την απελευθέρωση της θέας προς τον ιερό βράχο είναι για το ΤΕΕ «καθυστερημένο» και «ανακριβές», αφού η διατήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου και των όμορών του, «αποτελούσε όρο και προϋπόθεση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, που ουδέποτε αμφισβητήθηκε». Επιπλέον, «παραγνωρίζεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι μια από τις ωραιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας, από τα πιο αξιόλογα δείγματα της Art-Deco στην ελληνική πρωτεύουσα, που έτσι κι αλλιώς δε διαθέτει ένα πλούσιο αρχιτεκτονικό υλικό του ρυθμού αυτού». Το ΤΕΕ θεωρεί «ότι συνιστά έγκλημα κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η απώλεια ενός τόσο σημαντικού έργου, ιδίως, όταν κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ωφελήσει ούτε τη θέση, ούτε τη λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης (...)».

Ωστόσο, το πρώτο και μεγαλύτερο έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η ίδια η χωροθέτηση του νέου μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη για λόγους που το ΤΕΕ γνωρίζει πολύ καλά. Θα περίμενε κανείς να αναφερθεί στην ανακοίνωσή του για το θέμα, πολύ περισσότερο που τώρα γίνεται ολοφάνερη η «έμμεση βλάβη» που προκαλεί στην Ακρόπολη το νέο μουσείο. Ελπίζουμε αυτή η παράλειψη(;) να μην εντάσσεται στη λογική τού «ό,τι έγινε, έγινε», γιατί τότε ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου στη Δ. Αεροπαγίτου θα είναι μόνο η αρχή του τέλους για ό,τι απόμεινε από την αρχιτεκτονική μνήμη της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ