Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις για το Ασφαλιστικό. Σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους ότι δε θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δε θα μειώσουν τις συντάξεις. Λένε ψέματα. Ξέρουν καλά ότι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει κατοχυρωθεί σαν ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου. Και το πρώτο μετεκλογικά ζήτημα που θα «μεταρρυθμίσουν» υπέρ των εργοδοτών. Γι' αυτό και προεκλογικά κρύβουν την αλήθεια από το λαό.

Οι κοινές δεσμεύσεις τους απέναντι στον ΟΟΣΑ, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ είναι ένα το κρατούμενο. Οπως δεδομένη είναι και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από τη λεγόμενη εθελούσια παράταση του εργάσιμου βίου. Το «κίνητρο» που περιγράφουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την παραμονή στην εργασία δεν είναι τίποτε άλλο από τη σύνταξη πείνας, με την οποία θα φιλοδωρούν τους εργαζόμενους όταν συμπληρώσουν τα τυπικά όρια αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν για να ζήσουν. Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης (όπως έχει ήδη γίνει με το νόμο Ρέππα) μπορεί να αξιοποιηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η παραμονή στην εργασία θα είναι μονόδρομος, όπως σε μεγάλο βαθμό γίνεται και σήμερα, προκειμένου ο συνταξιούχος να επιβιώσει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η νομική αύξηση των ορίων θα είναι μια τυπική μόνο εκκρεμότητα.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ λένε ότι δε θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Δε λένε όμως ότι οι νόμοι που έχουν μέχρι τώρα ψηφίσει - και για την πλήρη εφαρμογή των οποίων δεσμεύονται και οι δύο - οδηγούν αναπόφευκτα στην αύξηση των ορίων. Η αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων από την 1/1/2008, που προβλέπει ο νόμος 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο εφαρμόζει η ΝΔ, θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων τα επαγγέλματα των οποίων θα αποχαρακτηριστούν (μόνο οι οικοδόμοι, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, υπολογίζονται σε 300.000 και πλέον).

Ακόμα παραπέρα. Το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα του «νοικοκυρέματος» του Ασφαλιστικού, θα οδηγήσει ξανά πίσω στην εργασία - και μάλιστα με τους πλέον δυσβάσταχτους όρους - δεκάδες χιλιάδες σημερινούς συνταξιούχους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2004 μόνο το ΙΚΑ κατέγραψε 125.428 συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας. Και τέλος: Η ίδια η διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων που επίσης προβλέπει ο Ν. 3029/02, οδηγεί αυτόματα στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη συνολική υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών για χιλιάδες εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ένταξης των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, που σήμανε αύξηση των ορίων στους άντρες μέχρι και 7 χρόνια και μέχρι και 15 χρόνια σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών, μείωση των συντάξεων μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες, απαλλαγή των τραπεζιτών από υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα Ταμεία και μείωση των εισφορών τους μέχρι και 50%. Αυτή είναι η πολιτική που εφάρμοσαν και αυτή δεσμεύονται να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση. Γι' αυτό και πρέπει να πληρώσουν. Αποδυνάμωση του δικομματισμού, ισχυρό ΚΚΕ, για να προλάβουμε τα χειρότερα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ