Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιλολαϊκές μάσκες στην αντιδραστική πολιτική
  • Ισχυρή εντολή και κυβέρνηση ζήτησε ξανά ο Κ. Καραμανλής, για να προχωρήσει τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις»
  • Εκβιαστικά διλήμματα, υποκριτική αυτοκριτική, εμπόριο ελπίδων στο προεκλογικό οπλοστάσιο

Φιλολαϊκές μάσκες προσπαθεί να φορέσει στην πολιτική των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, που ωστόσο έχουν πληγεί σοβαρά από αυτές.

Η προσπάθεια αυτή φάνηκε καθαρά στις ομιλίες που εκφώνησε χτες σε Κοζάνη, Γρεβενά και Σέρρες, εξωραΐζοντας την κυβερνητική πολιτική, αποσιωπώντας τις ολέθριες για τους εργαζόμενους συνέπειες και παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα προσαρμοσμένη στις εκλογικές ανάγκες.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, φανερή η επιδίωξη να καλλιεργηθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που βαδίζει στο σωστό (μονο)δρομο και αποδίδει έργο που ωφελεί «όλους», δίχως φυσικά να το αποδεικνύει. Στη βάση αυτή, επιχειρεί να στήσει το εκβιαστικό δίλημμα «αυτοδυναμία ή αστάθεια και νέες εκλογές», παίζοντας δυνατά το «χαρτί» της πόλωσης, αν και την αποκηρύσσει στα λόγια. Δε διστάζει ακόμα να κάνει (υποκριτική) αυτοκριτική, για τα όσα δεν έκανε για τους «οικονομικά ασθενέστερους», αλλά σπεύδει να μοιράσει ξανά ψεύτικες ελπίδες ότι «τώρα τα πράγματα αλλάζουν»(!). Στο «πώς», ο Κ. Καραμανλής απάντησε χτες το βράδυ από τις Σέρρες ότι η έξοδος από την επιτήρηση των Βρυξελλών «ανοίγει τώρα το πράσινο φως για όλους και δημιουργεί στέρεες βάσεις για ένα ουσιαστικά κοινωνικό κράτος».

Τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας σήμερα από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα ρίξει στη μάχη όλο το οπλοστάσιο (διαφημιστική καμπάνια, διλήμματα, αυτοκριτική, πλούσιες αλλά γενικόλογες υποσχέσεις, κ.ο.κ.), επιδιώκοντας να πείσει για την ανάγκη να πάρει μια «ισχυρή αυτοδυναμία» την άλλη Κυριακή. «Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να προχωρά με τόλμη τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσιωπώντας ότι «οι βαθιές αλλαγές» είναι η πραγματική απειλή που πλήττει καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε ξανά «σαφή και ξεκάθαρη εντολή, ώστε με όπλο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», ισχυριζόμενος ότι είναι «ο μόνος δρόμος που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους». Η «διαφορά» είναι ότι τα αποτελέσματα για τους πολλούς είναι ολέθρια (φτώχεια, ανεργία, εργασιακός μεσαίωνας). Οι προτεραιότητες της «δεύτερης τετραετίας της νέας διακυβέρνησης» όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, εκπέμποντας μήνυμα σιγουριάς, είναι η «επίλυση» του Ασφαλιστικού, η συνέχιση της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ενδυνάμωση της οικονομίας, ενώ από χτες στις προτεραιότητες προστέθηκε και «η προστασία του περιβάλλοντος»(!).

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε και πάλι την πλαστή «μείωση» της ανεργίας, για να υποστηρίξει ότι «απόδειξη ορθότητας της πολιτικής που εφαρμόζουμε και υπόδειξη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο πιο δυνατά». Απέφυγε, πάντως, να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για την τεράστια ανεργία που πλήττει την περιοχή και υποσχέθηκε 250 νέες θέσεις εργασίας (μερικής; απασχόλησης) όταν δημιουργηθεί το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα, ενώ υποσχέθηκε ότι η ΔΕΗ θα ανακοινώσει στο τέλος Οκτώβρη «το νέο πλαίσιο παρουσίας της στη Δυτική Μακεδονία».

Επικαλέστηκε τα διάφορα οδικά έργα (κυρίως στην Εγνατία) για να δείξει ότι είναι κυβέρνηση έργων από τα οποία ωφελούνται όλοι, αλλά δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για τους αγρότες, ενώ μίλησε εντελώς γενικόλογα και παραπλανητικά για τις δρομολογημένες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. «Δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε σε διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», ήταν η επαναλαμβανόμενη αναφορά του Κ. Καραμανλή, συσκοτίζοντας πλήρως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Το βράδυ, στις Σέρρες, στο παραπάνω απόσπασμα που διάβασε στις ομιλίες του στα Γρεβενά και τις Σέρρες, πρόσθεσε «χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων», πράγμα βέβαια που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τους άξονες που έχει παρουσιάσει για τη «λύση» του Ασφαλιστικού όσο και με τις οδηγίες της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση και ενισχύει τις φραστικές κοκορομαχίες με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας για τον εαυτό του το ρόλο του εγγυητή της «ενότητας των Ελλήνων». «Οσες ύβρεις κι αν εξαπολύσουν, όσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν οι εκφραστές του χτες, δε θα τους παρακολουθήσουμε», διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας έμμεσα στον Κ. Λαλιώτη και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Οι απόπειρες πόλωσης φανερώνουν πολιτικό αδιέξοδο, οι επιχειρήσεις οξύτητας αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία. Παραδίδουμε στην κρίση των Ελλήνων αυτούς που επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ