Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 2007
Για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην Παιδεία: Το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας αγκομαχά, για να πληρώσει την εκπαίδευση των παιδιών, ενώ το αντίκρισμα στη μόρφωση είναι ολοένα και μικρότερο. Την ίδια στιγμή, φροντιστήρια, χορηγοί, μεγαλοεκδότες, εργολάβοι σχολικών κτιρίων στήνουν τρελό χορό κερδών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει την πολιτική τους: Αύξηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, ιδιωτικοποιήσεις, στροφή στην κατάρτιση, ευελιξία. Με λίγα λόγια, η εκπαίδευση να γίνει ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα!

Στον αντίποδα της πολιτικής της ακριβοπληρωμένης ημιμάθειας, το ΚΚΕ προτείνει το Ενιαίο Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους. Απαιτεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας και διεκδικεί κάλυψη όλων των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο έχει ποιοτική διαφορά από το σημερινό, καθώς δε στοχεύει στην εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων ή στη συσσώρευση κάποιων πληροφοριών, δεν περιορίζεται σε στοιχειώδεις γνώσεις υπολογισμού και γλώσσας. Το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο συμβάλλει στο χτίσιμο μιας ολόπλευρης προσωπικότητας. Δίνει τη βάση και τα εφόδια για να μπορέσει ο νέος άνθρωπος να γνωρίζει τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, να μπορεί να ερμηνεύει τον κόσμο στον οποίο ζει, τη θέση του σε αυτόν και πώς να τον αλλάξει. Αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου, και όχι «δευτερεύοντα» μαθήματα, είναι η φυσική και αισθητική αγωγή.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον αναχρονιστικό ταξικό διαχωρισμό ανάμεσα στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Η πλειοψηφία των μαθητών που εγκαταλείπουν τη γενική εκπαίδευση και στρέφονται στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ προέρχονται από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, καθώς η οικογένεια δε σηκώνει το οικονομικό βάρος της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα είναι μεγάλη η ανάγκη ο νέος να μπει συντομότερα στην παραγωγή. Στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μορφωθούν, δεν υπάρχουν παιδιά που «δεν παίρνουν τα γράμματα». Επίσης ότι δεν μπορεί το πορτοφόλι της οικογένειας να καθορίζει τη μόρφωση του παιδιού. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μπορεί να αποκτιέται σε βάρος της βασικής Παιδείας. Η επαγγελματική ειδικότητα, πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από ένα σύστημα δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, μετά την ηλικία των 18 χρόνων.

Αλλωστε, με τον όρο υποχρεωτική, το ΚΚΕ εννοεί την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αυτήν την εκπαίδευση δωρεάν, μέσα από κρατικά σχολεία. Παράλληλα, να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν με μέτρα απαγόρευσης της παιδικής εργασίας, της δουλιάς των εφήβων και φυσικά με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της φτωχής οικογένειας.

Το ενιαίο σχολείο δε χωρίζεται σε βαθμίδες. Είναι ενιαίο από την πρώτη μέχρι την τελευταία τάξη. Η κάθε τάξη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, χωρίς επικαλύψεις της ύλης. Το ενιαίο σχολείο διασφαλίζει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, την ισότιμη παροχή ίδιας μόρφωσης σε όλους, στις ίδιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ