Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αύξηση κερδών 59% στο πρώτο εξάμηνο 2007!

Χάρη στην απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, που θέσπισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κέρδη των τραπεζών στο α' εξάμηνο του 2007 ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2006

Με ξέφρενους ρυθμούς - υπερδεκαπλάσιες του πληθωρισμού και των ονομαστικών αυξήσεων μισθών και συντάξεων - αυξάνονται και φέτος τα κέρδη των τραπεζών. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία (ισολογισμοί με τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2007) που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (βλέπε σχετικό πίνακα), τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 14 τραπεζών στο φετινό εξάμηνο ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 1,1 δισ. ευρώ ή κατά 59%! Σημαντικό μερίδιο, στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, έχει και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των κάθε είδους μεγάλων (ΑΕ και ΕΠΕ) επιχειρήσεων (φέτος τα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ θα φορολογηθούν με συντελεστή μόλις 25%).

Η συνεχιζόμενη, για πολλοστή χρονιά, τρελή κούρσα αύξησης των τραπεζικών κερδών δεν είναι τυχαία ούτε συγκυριακή. Είναι το τελικό αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, την οποία θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τις πολιτικές αυτές, τις οποίες υπηρέτησαν με τον ίδιο ζήλο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές - επέτρεψαν στους τραπεζίτες να εντείνουν την τοκογλυφία σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και να μεγιστοποιήσουν έτσι τα κέρδη και υπερκέρδη τους. Συνεπεία της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, εντάθηκε η τοκογλυφία των τραπεζιτών, σε βάρος τόσο των μικροκαταθετών όσο και των εργαζομένων που προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό (στεγαστικά, αλλά και καταναλωτικά δάνεια) για να τα «φέρουν βόλτα». Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν τα αρνητικά επιτόκια για μικροαποταμιεύσεις (με ρυθμό πληθωρισμού γύρω και πάνω από 3%, τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κυμαίνονται από 0 μέχρι και 1-1,5%), ενώ τα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια κινούνται γύρω και πάνω από ...10% ή και περισσότερο (πιστωτικές κάρτες).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η μερίδα του λέοντος των κερδών των 14 τραπεζών κατέληξε σε 3 τράπεζες. Η Εθνική, η ALPHA και η Eurobank μοιράστηκαν μεταξύ τους καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 1.748,7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 56,8% των συνολικών τραπεζικών κερδών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών εμφανίζει η Αττικής (2.314,1%) και το μικρότερο η Proton (1,5%), ενώ υπάρχουν και 3 τράπεζες που εμφάνισαν μείωση κερδών. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μάζα κερδών την απέσπασε και φέτος η Εθνική Τράπεζα (877,7 εκατ. ευρώ), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ALPHA BANK (454 εκατ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ