Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
«Επιστράτευσαν» και τον Παυσανία...

Αρχαία Ολυμπία: Η καμένη αποθήκη με άγνωστο αριθμό αρχαιοτήτων

Eurokinissi

Αρχαία Ολυμπία: Η καμένη αποθήκη με άγνωστο αριθμό αρχαιοτήτων
Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να μη χαλάσει η επίφαση «ολυμπιακού ιδεώδους» των πολυεθνικών - «χορηγών» των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή η αφή της φλόγας τον ερχόμενο Μάρτη για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, παρά τον τεράστιο και μακροχρόνιο όγκο εργασίας για την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας. Ηδη, χτες ξεκίνησε ένας άκαιρος αντικειμενικά, αλλά χρήσιμος προγανδιστικά, «προβληματισμός» για το «ολυμπιακό τοπίο», που θα προσομοιάζει με αυτό που κατέγραψε... ο Παυσανίας!

Ετσι χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας για την «αποκατάσταση του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου της Ολυμπίας», ενώ την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου την ενέταξε ως έργο στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου. Ταμείο, που συστάθηκε επί ΠΑΣΟΚ για να είναι πιο «ευέλικτο» από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στις αναθέσεις (βλέπε: εργολάβοι) και στη διαχείριση του κοινοτικού χρήματος. Παράλληλα συγκρότησε επιστημονική επιτροπή γι' αυτό το έργο, με επιστήμονες της υπηρεσίας, οι οποίοι δε θα αποσπαστούν από τις υπηρεσιακές θέσεις τους, αλλά θα «ασχολούνται» και με αυτό το θέμα, προφανώς... όποτε μπορούν.

Ο Παυσανίας δεν έπεσε στο «τραπέζι» τυχαία, αφού επιχειρείται - αυτό φάνηκε στη συζήτηση του ΚΑΣ - να εμφανιστεί η καταστροφή του φυτικού περιβάλλοντος της Ολυμπίας ως ένα είδος... «επαναφοράς» στο τοπίο, την εποχή του αρχαίου περιηγητή, το οποίο, σύμφωνα με «μελετητές», δεν ήταν τόσο εύρωστο όσο ήταν πριν την πυρκαγιά!!! Φυσικά κανείς δεν τολμά να θέσει ανοιχτά έτσι το θέμα. Πάντως η μελέτη προβλέπει αραίωση της υφιστάμενης βλάστησης και αντικατάστασή της με θάμνους για αντιπυρικούς λόγους...

Καμένα δέντρα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο
Καμένα δέντρα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο
Παρότι ειδικοί του ΕΘΙΑΓΕ σημείωσαν στο ΚΑΣ ότι «η φύση δεν εκβιάζεται», για χάρη της αφής της φλόγας θα κοπούν «αρκετά» πεύκα και θα μετακινηθεί υπάρχουσα διασωμένη βλάστηση σε μέρη «ενδιαφέροντος». Στα άμεσης ανάγκης έργα περιλαμβάνονται η εδαφική και αντιπλημμυρική ενίσχυση του Κρόνιου λόφου, γιατί κινδυνεύει το αρχαίο Στάδιο. Υλοτομικά, ενισχυτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν σε όλη τη Ζώνη Α΄ (Κρόνιος, Αλσος Ολυμπιακής Ακαδημίας), ενώ θα φυτευτούν δέντρα και λουλούδια για να κρυφτεί ό,τι είναι δυνατόν μέχρι τον Μάρτη. Ολα αυτά «ντύθηκαν» με αναφορά «αρχών» προς τους μελετητές περί διατήρησης της «ιστορικότητας», της «αισθητικής» του περιβάλλοντος του μουσείου κλπ.

Την ίδια ώρα ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει ανοιχτός, ενώ, όπως προέκυψε από τις φωτογραφίες που έδειξαν οι μελετητές στο ΚΑΣ και από όσα είπαν, προκύπτει, ότι ακόμη και την 1/9 υπήρχαν δέντρα που ακόμα «κάπνιζαν», ενώ το προσωπικό της Εφορείας καταβρέχει συνεχώς για να μπορούν οι επισκέπτες να αναπνέουν!

Ο γγ του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλος, διάβασε αναφορά του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία οι ζημιές που υπέστησαν οι αρχαιότητες στην υπαίθρια και στεγασμένη αποθήκη του, είναι μικρές και αναστρέψιμες. Γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να επιτεθεί σε ορισμένα ΜΜΕ. Η ανούσια «πολεμική» μπορεί να είναι χρήσιμη προεκλογικά στην κυβέρνηση και στα κυρίαρχα ΜΜΕ, έτσι όμως επιχειρείται να κρυφτεί το εμπορευματοποιημένο μέλλον της Αρχαίας Ολυμπίας από τον δικομματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84», αφού μίλησε περί Παυσανία και προσπάθησε να «μαζέψει» τις αρχικές δηλώσεις του στην Ολυμπία περί «κάποιων καμένων δέντρων», ομολόγησε ότι «οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου (σ.σ. περί «Νέας Ολυμπίας» στα χέρια των πολυεθνικών της ΔΟΕ) επί της ουσίας τους δεν απέχουν πάρα πολύ απ' αυτά τα οποία είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός»...

Κατά τ' άλλα, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια «ξεπετάχτηκαν» με σύσταση «ομάδων εργασίας» και γενικόλογες «αρχές» περί «αποκατάστασης», «θωράκισης» και «ανάδειξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ