Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φαρμακερό χαράτσι σε χιλιάδες ασφαλισμένους

οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για τα φάρμακα εννέα ασθενειών. Ετοιμάζονται νέα χαράτσια για μετά τις εκλογές

Σε πληρωμή απ' την τσέπη τους φαρμάκων ευρείας χρήσης υποχρεώνει πολλές κατηγορίες του πληθυσμού η κυβέρνηση της ΝΔ με την κοινή απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, Βασίλη Μαγγίνα, και του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου, η οποία υπογράφτηκε στα μουλωχτά και ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1229/18.7.2007).

Με την απόφαση αυτή - με θέμα «Ενδείξεις για τις οποίες η δαπάνη φαρμάκων δεν καλύπτεται απ' τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς» - εφαρμόζεται ο νόμος 3457/2006 (ΦΕΚ Α΄ 93) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και κατάργησε τη περιβόητη λίστα φαρμάκων, για να απαλλαχτούν δήθεν - όπως διακήρυσσε - οι ασφαλισμένοι απ' την ταλαιπωρία.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το νόμο διεύρυνε το πλαίσιο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 με απόφαση του τότε υφυπουργού Υγείας Εκτορα Νασιώκα (ΦΕΚ Β΄ 284/10.2.2004) για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διάθεση των φαρμάκων για τα οποία δεν «απαιτείται ιατρική συνταγή».

Με την απόφαση των Μαγγίνα -Γιαννόπουλου δε θα καλύπτονται απ' τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα φάρμακα για τις παρακάτω ασθένειες: Παχυσαρκία (μη συνοδευόμενη από σχετικούς παράγοντες κινδύνου), ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, κοινές στοματίτιδες-άφθες, δερματική γήρανση ή ρυτίδες δέρματος, ορμονική αντισύλληψη για συστηματική χρήση, βιταμινοθεραπεία από του στόματος για τόνωση ή υποκατάσταση βιταμινών, φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης απ' τη νικοτίνη.

Ερχονται κι άλλες περικοπές

Βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού συμπεριέλαβε τη ρύθμιση Νασιώκα στο νόμο 3457/2006, υποκριτικά προέβλεψε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις όπου η δαπάνη των φαρμάκων θα καταβάλλεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία «όταν αυτά χορηγούνται λόγω της συνύπαρξης παθήσεων εγκεκριμένων ενδείξεων, κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης γνωμάτευσης του θεράποντος γιατρού».

Ομως και στην περίπτωση της κάλυψης της δαπάνης απ' τα Ταμεία οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται μέχρι και κατά 25% - όπως επιβαρύνονται όλοι οι ασφαλισμένοι για όλα τα φάρμακα. Πρόκειται για το χαράτσι που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο 1902/1990 (άρθρο 19) και διατήρησαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να διευρύνει την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με νέα χαράτσια, όπως έδειξε και η πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν μέτρα «εξορθολογισμού» των δαπανών στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης και του φαρμάκου. Δηλαδή, έρχονται κι άλλες περικοπές...

Κόβονται και τα φάρμακα των μηχανικών

Απ' την τσέπη τους θα πληρώνουν και οι μηχανικοί -τουλάχιστον στην Αττική - όλα τα φάρμακα μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ. Στη συνέχεια οι μηχανικοί -και τα προστατευόμενα μέλη - θα διεκδικούν απ' το ΤΣΜΕΔΕ το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Ο ΦΣΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω «της αδυναμίας και της πλήρους αδιαφορίας του Ταμείου να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς στους οποίους οφείλει 7.694.616 ευρώ για φάρμακα από το Μάρτη του 2007 μέχρι τον Ιούλη 2007».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ