Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για την «εθελούσια» παραμονή στην εργασία

Μπορεί η συζήτηση για την παράταση του εργάσιμου βίου να αναθερμάνθηκε πρόσφατα, με αφορμή την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αν εκλεγεί η ΝΔ, εκτός όλων των άλλων, θα προχωρήσει και σε «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όλα αυτά τα χρόνια δε δουλεύουν πολύμορφα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, είναι η νομοθεσία με την οποία το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε (ν. 3029/02) την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, παρουσιάζοντας λίγο έως πολύ σαν «δικαίωμα» των εργαζομένων και των συνταξιούχων να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση των τυπικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις για την παράταση του εργάσιμου βίου. Προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι κάτω από την κοροϊδία της «εθελούσιας» παραμονής στην εργασία κρύβεται ο ωμός εκβιασμός που λέει: Το κράτος θα δίνει μια επιδοματικής μορφής «σύνταξη» - πείνας (εκεί στοχεύει και η «εθνική σύνταξη» για την οποία μιλάει η ΝΔ). Κατά συνέπεια, μόνη διέξοδος για να επιβιώσει κανείς θα είναι η παραμονή στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνει και μια σχετική ειδική δειγματοληπτική έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το δεύτερο τρίμηνο του 2006, σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης των εργαζομένων και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα αποφάσιζαν να παρατείνουν τον εργάσιμο βίο τους. Και μόνο το γεγονός ότι ένας κρατικός οργανισμός όπως η ΕΣΥΕ διενεργεί μια τέτοια έρευνα, φανερώνει την πρόθεση της όποιας κυβέρνησης, πρώτον να αντλήσει δεδομένα για τα αντιδραστικά της σχέδια και δεύτερον να προετοιμάσει γι' αυτά την κοινή γνώμη.

Στα αποτελέσματα της έρευνας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που προκύπτει από το κομμάτι εκείνο των ερωτώμενων που συνεχίζουν να δουλεύουν, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις, για να συνταξιοδοτηθούν. Το 54,4% αυτών συνεχίζει να εργάζεται, προσδοκώντας μια «καλύτερη σύνταξη» και το 26,7% επιζητά «στήριξη του εισοδήματος». Μόλις το 4,7% επικαλείται άλλο λόγο, ενώ το υπόλοιπο 14,2% δεν απάντησε. Στις δύο πρώτες κατηγορίες, μάλιστα, πλειοψηφούν συντριπτικά οι εργαζόμενοι με κατώτερη εκπαίδευση ή αναλφάβητοι.

Προκύπτει καθαρά και από την έρευνα ότι το 81,1% αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται μετά και την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το κάνει για οικονομικούς λόγους. Κι όχι επειδή θεωρούν τη δουλιά μια καλή άσκηση που τους κρατάει σε φόρμα. Ούτε επειδή βαριούνται και κατά συνέπεια διεκδικούν το δικαίωμά τους να δουλεύουν περισσότερο, όπως προσπαθούν να τους παρουσιάσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από 'δω, προκύπτει και η ανάγκη τα σχέδιά τους να παγώσουν πριν ακόμα βγουν από το συρτάρι. Να τους κοπεί η φόρα στις εκλογές, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ