Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Σωκράτης Καψάσκης

Πέθανε στις 28/8 και αναπαύεται από προχτές στο αγαπημένο του χωριό Πισινώντα Ζακύνθου, ένας πολύ σημαντικός, βαθύτατα προοδευτικός και αληθινά σεμνός άνθρωπος. Ο ποιητής, σκηνοθέτης, δοκιμιογράφος, μεταφραστής (έργο ζωής ήταν η μετάφραση του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις και δικαίως πήρε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης - 1992), Σωκράτης Καψάσκης.

Γεννημένος (1928) στη Ζάκυνθο, σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι (1954-1956). Επιστρέφοντας εργάστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1967 ίδρυσε στην Αθήνα την κινηματογραφική αίθουσα Τέχνης «Studio», που τη διηύθυνε μέχρι το 1985, και όπου αδιάλειπτα πρόβαλε αριστουργήματα, γενικώς τις ποιοτικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, παρά τις αφόρητες πιέσεις των αμερικανοκίνητων δικτύων διανομής. Ανάμεσα στις λιγοστές δικές του ταινίες, υπάρχουν και δύο με σενάριο της δραματουργού Λούλας Αναγνωστάκη.

Στα Γράμματα παρουσιάστηκε το 1950, δημοσιεύοντας ποιήματά του στο περιοδικό «Ο αιώνας μας». Ανάμεσα στα βιβλία του, τα ποιητικά «Εφημερίδα», «Το καλοκαίρι του σώματος» και «Η σκάλα», και τα μυθιστορήματα «Πίσω απ' το χαμόγελο», «Παντοκράτορας, Χωρίο τση Ζάκυθος», «Η ταφή» (σχεδίασμα). Εγραψε επίσης τις σημαντικότατες μελέτες: «Η ιδεολογική και πολιτική διαμόρφωση του Διονυσίου Σολωμού (1818-1838)», «Μοναχικοί μαυροντυμένοι περιπατητές της Κέρκυρας. Διονύσιος Σολωμός - Ανδρέας Κάλβος», «Στοιχεία βιογραφίας του Διονυσίου Σολωμού». Ανέκδοτη παραμένει η μετάφραση από τον ίδιο της μελέτης του Γάλλου σολωμιστή Λουί Κουτέλ «Η ποιητική διαμόρφωση του Σολωμού (1815-1833)».

«Ξανάσμιξε»... με τον Σ. Μουστάκα

«Εφυγε» χτες η 67χρονη σύντροφος και ομότεχνος του Σωτήρη Μουστάκα Μαρία Μπονέλου, μετά από ασθένεια, που την ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια. Η ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο (1961) με την ταινία «Εξω οι κλέφτες». Ακολούθησαν συμμετοχές της στις ταινίες «Χτυποκάρδια στα θρανία», «Αμόκ», «Βίλα των οργίων» κ.ά. Παντρεμένη από το 1962 με τον Σωτήρη Μουστάκα, με τον οποίο υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του θεάτρου, συνεργάστηκε μαζί του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Συμμετείχε σε 18 κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοταινίες και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (κυρίως επιθεωρήσεις). Σταμάτησε το θέατρο ξαφνικά στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν διαγνώστηκε η ασθένειά της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ