Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σιωπή είναι χρυσός!

θα θυμάστε σύντροφοι πόσο έπαιξαν οι τηλεοράσεις αυτή την υπόθεση με τους δήθεν εφοπλιστές Ελληνες λαθρεμπόρους ναρκωτικών, που συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες προσπάθειες 17 κρατών (!) παρακαλώ. Τα ξένα κανάλια μαζί με τα δικά μας, έδειχναν και ξανάδειχναν τη λεία της εκστρατείας των αστυνομικών, τόνους ναρκωτικών σε συσκευασία, φάτσες, ονόματα και γρίφους όπως «εμπλέκεται και Ελληνας αξιωματικός».

Κάτω από τους πανηγυρισμούς ακούγαμε ότι την όλη επιχείρηση συντόνισε η αμερικανική πλευρά, η περίφημη DEA, υπηρεσία στρατιωτική στην ουσία και ανάλογα εξοπλισμένη. Σε κάθε τέτοια τελετή αποκάλυψης των αρετών της υπερδύναμης, σε κάθε είδηση λιβανωτό των ικανοτήτων του Μεγάλου Αδερφού να γίνεται ο παγκόσμιος χωροφύλακας, ο διεθνής σωτήρας, ο τελευταίος πρόσκοπος για το παγκόσμιο καλό, να αναρωτιόμαστε πρέπει ένα πράγμα: Γιατί τώρα; Τι θα μας σερβίρουν αμέσως μετά;

Δεν ξέρω τι συμβαίνει στις άλλες 16 χώρες. Ξέρω όμως τι ετοιμάζεται στη δική μας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σύρεται στις ΗΠΑ 7 και 8 του Σεπτέμβρη για να υπογράψει, με την υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρίνο, ένα «απλό μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Ελλάδας. Γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά για ένα παιχνιδάκι στα χέρια και τα στυλό όμως δύο κοτζάμ υπουργών. Παιχνιδάκι διευκολύνσεων. Αμοιβαίων. Για να πιάνουμε ευκολότερα τους κακούς. Η υπόθεση των ναρκωτικών έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη, δηλαδή όλους εμάς τα πρόβατα, για να υποδεχτούμε με ανακούφιση τη συνεργασία μας με τους ηρωικούς Αμερικανούς σερίφηδες και ντετέκτιβ. Κι αυτή η συμφωνία υποταγής βαφτίστηκε μνημόνιο για να καλυφθεί από σιωπή που αξίζει πολιτικώς όσο το χρυσάφι. Η Βουλή δε θα μάθει ποτέ (;) το περιεχόμενό της, τα ενδεχόμενα μυστικά πρωτόκολλα που θα τη συνοδεύουν, αφού η κυβέρνηση μόνο τις συμφωνίες, τις τυπικά βαφτισμένες συμφωνίες διακρατικές υποχρεούται να φέρει για έγκριση στους υποτιθέμενους αντιπρόσωπους του λαού.

Μη βιαστείτε να πείτε σύντροφοι πως είναι βαριά η έκφραση «υποτιθέμενοι αντιπρόσωποι», γιατί έχει η κυβέρνηση εφεύρει πληθώρα νομότυπων ελιγμών για να κρατάει τους βουλευτές και το λαό μακριά από τα όπλα που της χρειάζονται για να περιορίζει ή και να καταργεί ατομικά δικαιώματα, να ελέγχει αντιδράσεις, να χειραγωγεί, να επιβάλει την πολιτική της συρρικνώνοντας τα δικαιώματά τους στα μέτρα της.

Η υπογραφή του μνημονίου γίνεται μετά από πιέσεις για τη δήθεν πάταξη της τρομοκρατίας. Υπό το κράτος εκβιασμού του τύπου «θα αποκαλύψουμε μεγάλο όνομα σχετιζόμενο με τη 17Ν». «Ο παγκόσμιος χωροφύλακας μπορεί να βαφτίζει όποιον θέλει, όπου θέλει, τρομοκράτη. Ατομα, πολιτικά πρόσωπα, ομάδες, κόμματα. Ολόκληρα κράτη, όπως τα... «κράτη ταραξίες», όσα δηλαδή δεν υποτάσσονται στις ορέξεις των Αμερικανών και δεν ξεπουλιούνται σιωπηλώς και... δημοκρατικώς.

Ησυμφωνία σιωπής, Χρυσοχοΐδη - Ρίνο, θα φέρει τους Αμερικανούς νομίμως και δημοκρατικώς, φανερά κι απροκάλυπτα, μέσα στη δημόσια τάξη μας έτσι ώστε ο λαός να ελέγχεται απρόσκοπτα. Σε συνδυασμό με την, όμως άγνωστη στους πολλούς, πρόσφατη συμφωνία δικαστικής συνδρομής που υπογράψαμε με τους Αμερικανούς, αν χτυπήσει πια η πόρτα, αν ελεγχθεί το τηλέφωνο, το γράμμα, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του καθενός μας, δε θα είναι καν μονάχος του ο διπλανός μας αστυνομικός. Θα είναι ο... φυσικός του προϊστάμενος, ο Αμερικανός. Ο καλός καουμπόη που θα μαντρώνει τα γελάδια - πολίτες αυτής της χώρας, στο ράντσο των συμφερόντων του.

Στο μεταξύ θα προηγούνται, λαϊκίστικα προβεβλημένες, «μεγάλες επιτυχίες» της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Κι άλλες τόσες έπονται. Για να λέμε κι ευχαριστώ από πάνω, στο καλό αφεντικό. Γιατί αυτοί ξέρουν τη μέθοδο. Είναι δοκιμασμένη. Πρώτα βαβούρα. Μετά χρυσή σιωπή. Εδώ ο Οτσαλάν ξεχάστηκε. Σιγά μην ασχοληθεί ο κόσμος με τη... νόμιμη εξαφάνιση του διπλανού του. Αντε ν' αλλάξει και στολή η αστυνομία, να εκσυγχρονιστούμε και να δούμε και κανένα σίριαλ αστυνομικό της προκοπής, όπου θα σκίζουν τα καθάρματα οι αστέρες μπάτσοι της Νέας Υόρκης ομού με τα παιδιά του Αστυνομικού Σταθμού Κάτω Πατησίων...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ