Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εικόνες φρίκης παντού

ΕΥΒΟΙΑ

ICON

ΕΥΒΟΙΑ
Μαίνονταν και χτες όλη τη μέρα πυρκαγιές απ' άκρη σε άκρη της χώρας. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι ήταν ο τραγικός απολογισμός. Η εικόνα συνολικά είχε ως εξής:

ΖΑΧΑΡΩ ΗΛΕΙΑΣ: Μέτωπο φωτιάς πάνω από 40 χιλιόμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δημιουργήσει η ...ένωση των μετώπων της φωτιάς στη Ζαχάρω και την Ανδρίτσαινα στο Νομό Ηλείας. Παρά τις από αέρος και τις επίγειες δυνάμεις προσπάθειες κατάσβεσης, η φωτιά συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως. Καίγονται επίσης τα χωριά Πηνεία, Μαζαράκη, Σιμόπουλου και Στήλες Βαρθολομιού. Ηδη, μετρούσαν τις πληγές τους και αριθμούσαν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι των περιοχών Μάκιστος, Ροδινά, Μίνθη, Ανήλιο, Μηλιές, Αρτέμιδα, Παλαιοχώρι, Ξηροχώρι και Σχίνη. Συνεχίζονταν επίσης και χτες οι εκκενώσεις περιοχών.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ: Στην πρώτη μεγάλη φωτιά της Παρασκευής, σύμφωνα με τη σειρά που εκδηλώθηκε το μπαράζ, η είδηση των πρώτων νεκρών ήταν, δυστυχώς, πραγματικότητα, καθώς ένα μέτωπο από τα περίπου 5 χιλιόμετρα έκτασης έφτασε στον ξενώνα «Οναρ». Συνολικά, 5 άτομα, που προσπάθησαν να διαφύγουν από το κτίριο, εγκλωβίστηκαν και κάηκαν σε ένα μονοπάτι. Την ίδια στιγμή, ένας εποχικός πυροσβέστης έπεφτε νεκρός, αφού τον «πρόδωσε» η καρδιά του. Η φωτιά κατευθύνθηκε στην πόλη φτάνοντας στην κεντρική πλατεία. Υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Συνελήφθη χθες ένα άτομο ως βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά.

ΕΥΒΟΙΑ: Σε εξέλιξη και ανεξέλεγκτη βρίσκεται η πυρκαγιά στα Μεσοχώρια της Εύβοιας, που ξεκίνησε προχτές και, μέχρι χτες, συνεχιζόταν. Τη νύχτα η κατάσταση ήταν δραματική. Εκκενώθηκαν Νέα Στύρα, Πολυποτάμος και Ραππαίοι. Σπίτια κάηκαν και στα Μεσοχώρια. Νωρίς τα ξημερώματα, υπήρξαν επεισόδια στο λιμάνι των Ν. Στύρων, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, τα πλοία της γραμμής που μετέφεραν τους πανικόβλητους κατοίκους από τα Ν. Στύρα στην Αγ. Μαρίνα Μαραθώνα έκοβαν ...εισιτήριο! Παράλληλα, αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στα Στύρα και το μέτωπό της κατευθυνόταν προς την Κύμη. Χτες, δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στο νησί, η πρώτη στο Αλιβέρι όπου και έκαιγε ανεξέλεγκτη και η δεύτερη στην περιοχή Μανίκια του Δήμου Κονιστρών. Ωστόσο, τραγική ήταν η κατάσταση στην Αμάρυνθο καθώς εκκενώθηκε ξενοδοχείο.

ΠΑΡΝΩΝΑΣ: Περίπου 70.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελατοδάσους και πολλά σπίτια έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εξελισσόταν έξω από τη Σπάρτη. Συγκεκριμένα, ζημιές υπέστησαν τα σπίτια του χωριού Χρύσαφα, ενώ κινδύνευαν τα χωριά Πλατάνα, Σκούρα και Κεφαλάς του Δήμου Θεραπνών.

ΑΡΚΑΔΙΑ: Μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τη Μεγαλόπολη έκαιγε η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής, με τις φλόγες να έχουν ήδη περάσει από κατοικημένες περιοχές καίγοντας σπίτια. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αρκαδίας, από τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαν εκκενωθεί τα χωριά Κεραστάρης και Αθήναιο, όπου κάηκαν σπίτια. Αργότερα εκκενώθηκαν και τα χωριά Μαλλωτά, Μαρμαριά, Βρυσούλες, Γέφυρα, Παλιόχουνη, Ανεμοδούρι και Ραψομμάτης, με τους κατοίκους των χωριών να έχουν μεταφερθεί στη Μεγαλόπολη. Υπήρχαν πληροφορίες για συνεχείς εκκενώσεις χωριών γύρω από τη Μεγαλόπολη. Τέσσερα άτομα βρέθηκαν νεκρά στο χωριό Λεοντάρι. Σπίτια κάηκαν στην Ανω Αφαία. Ενώ είχε διακοπείη κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Μεγάλη ήταν η πυρκαγιά που έκαιγε στον Αστακό. Οι πυροσβέστες εντόπισαν το άψυχο σώμα ενός άνδρα.

ΛΑΥΡΙΟ: Στις φλόγες τυλίχτηκε λίγο πριν το μεσημέρι χτες έκταση με χαμηλή βλάστηση απέναντι από το νεκροταφείο της πόλης.

ΣΑΡΩΝΙΔΑ - ΚΑΛΥΒΙΑ: Την εμφάνισή τους έκαναν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι φλόγες στη Λ. Μαρκοπούλου αλλά και στον κεντρικό δρόμο της Σαρωνίδας.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Αλσος Φιλοθέης, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο περίπου μία ώρα αργότερα. Είχε προηγηθεί πυρκαγιά το απόγευμα της Παρασκευής στην Καστέλλα.

Σημιεώνεται ότι 19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα έκαναν ρίψεις νερού, ενώ αναμένονταν 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία χτες το βράδυ. Επίσης, περίπου 500 στρατιώτες είχαν «διασκορπιστεί» στα μέτωπα της πυρκαγιάς ενώ την Πελοπόννησο επιθεωρούσε από ελικόπτερο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Α. Κόης.

Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα από τις πυρκαγιές. Από χθες μέχρι και τη Δευτέρα, σημαίες αναρτώνται μεσίστιες σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ