Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Κανένα σχέδιο εκκένωσης!

Εκκένωση χωριού στην Εύβοια

ICON

Εκκένωση χωριού στην Εύβοια
Κανένα σχέδιο εκκένωσης χωριών ή ολόκληρων περιοχών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ)! Σε εγκύκλιο που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς η ΓΓΠΠ στις 8 Μάρτη 2007, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών», δε γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη σύνταξης σχεδίων εκκένωσης από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό που απλά επισημαίνεται είναι ότι «σε περίπτωση εκκένωσης, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει το έργο σε συνεργασία με τους φορείς δασοπυρόσβεσης».

Από τη ΓΓΠΠ χτες το μεσημέρι δήλωναν άγνοια για το εάν έχουν συνταχθεί τέτοια σχέδια εκκένωσης, συμπληρώνοντας πως τα μόνα σχέδια που υπάρχουν είναι αυτά της «αντιπυρικής προστασίας». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην παραπάνω εγκύκλιο οι προθεσμίες που ζητούνται από τους αρμόδιους φορείς αφορούν την υποβολή έργων αντιπυρικής προστασίας (έως τις 10 Μάη) και τη σύγκληση των συντονιστικών νομαρχιακών οργάνων για τον καθορισμό έργων πρόληψης και ετοιμότητας (έως τις 20 Απρίλη).

Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «Ξενοκράτης», την εντολή εκκένωσης δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καλεί με τη σειρά της την Αστυνομία ή και το Στρατό για βοήθεια. Ομως πριν απ' αυτό, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν εκπονήσει τη διαδικασία εκκένωσης, που σημαίνει να έχουν προβλέψει τον τόπο ή τους τόπους συγκέντρωσης των ανθρώπων, τον τρόπο μεταφοράς τους και γενικά όλα τα σχετικά με τη διαμονή και διατροφή τους. Αν δεν υφίσταται τέτοιο σχέδιο, συγκαλείται τοπικό συντονιστικό όργανο προκειμένου να το αποφασίσει. Γιατί η ΓΓΠΠ δεν επέστησε την προσοχή στις τοπικές αρχές για τη σύνταξη σχεδίων εκκένωσης, είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο έχει να κάνει με το πώς διαφυλάσσεται η υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και κατά συνέπεια η εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης. Εφόσον η Πυροσβεστική είναι αυτή που κρίνει και δίνει την εντολή εκκένωσης μιας περιοχής, πώς διαφυλάσσεται ότι εκπρόσωποι του Σώματος θα βρίσκονται εκεί για να δώσουν το σήμα; Μήπως με τη διαιώνιση των περίπου 4.000 κενών θέσεων στο πυροσβεστικό σώμα;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ