Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με καρμπόν οι προτάσεις τους για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Τις αντιασφαλιστικές εξαγγελίες που έκανε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και τις εμφάνισε σαν «λύση» του Ασφαλιστικού, θα μπορούσε με χαρακτηριστική άνεση να τις εκφωνήσει σαν προγραμματικές δεσμεύσεις με ακροατήριο τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου.

Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι ετοιμάζεται να προωθήσει η ΝΔ αν εξασφαλίσει «ισχυρή λαϊκή εντολή» μετά τις εκλογές, βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις που είχε παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις 4/5/2006 (στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ) και κινούνται στις κοινές αντιλαϊκές ευρωενωσιακές εντολές με στόχο: α) Την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. β) Τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. γ) Την καθιέρωση προνοιακών επιδομάτων φτώχειας αντί για αξιοπρεπείς συντάξεις. δ) Τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Η προαποφασισμένη κοινή επίθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων αποτελεί κεντρική στρατηγική επιδίωξή τους, αφού θα έρθει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό. Αυτές ακριβώς οι δεσμεύσεις των εταίρων του δικομματισμού απέναντι στην τάξη τους και την πολιτική που υπηρετούν, οδηγεί και τους πολιτικούς αρχηγούς των δυο κομμάτων να μην μπορούν ούτε στο φραστικό πεδίο της διατύπωσης των θέσεών τους να διαφοροποιηθούν. Ο διπλανός πίνακας που απεικονίζει τις «δεσμεύσεις» του Κ. Καραμανλή, έτσι όπως τις παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη, και τις 10 προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, που τις έχει κάνει από το 2006 και κατά καιρούς τις έχει «εμπλουτίσει» με νέες, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όσες διαβεβαιώσεις και αν μοιράζουν ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι δε σκοπεύουν να θίξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων: Ψεύδονται.

Σήμερα ζητούν «ισχυρή λαϊκή εντολή» για να λύσουν το Ασφαλιστικό και να εξασφαλίσουν δήθεν τη «βιωσιμότητά» του, αλλά την επόμενη των εκλογών - και εδώ τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να «επιστρατεύσουν» και τη μνήμη τους - θα εξαπολύσουν νέα επέλαση για να γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η αντιασφαλιστική τους επίθεση

Συγκεκριμένα:

-- Πίσω από τα «εύηχες» εκφράσεις περί «δικαιωμάτων» και «κινήτρων» για «την εθελούσια παραμονή στην εργασία» των εργαζομένων, που χρησιμοποιούν ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, κρύβονται οι στόχοι τους για αναγκαστική παράταση των ηλικιών συνταξιοδότησης, αφού θα εξωθήσουν τους εργαζόμενους με «αντικίνητρα» (όπως μείωση του υπολογισμού της σύνταξης) να «παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο».

-- Με την κοινή τους επιδίωξη για «ενοποίηση των Ταμείων και κλάδων στην κύρια και επικουρική ασφάλιση» θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν στο παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως έγινε μετά την ενοποίηση των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, το 2005 από τη ΝΔ, ως συνέχεια του νόμου Ρέππα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε ορισμένα Ταμεία, μέχρι και 7 χρόνια και να μειωθούν οι συντάξεις μέχρι και 20 ποσοστιαίες μονάδες.

-- Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βάζοντας ζήτημα «εξυγίανσης» ή «επαναξιολόγησης» του «θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων» στοχεύουν να αποχαρακτηρίσουν πολλά επαγγέλματα και να πετάξουν έξω από τη συγκεκριμένη κατηγορία χιλιάδες εργαζομένους. Στη λογική του πετσοκόμματος θα κινηθούν και για τις αναπηρικές συντάξεις με την καθιέρωση ακόμα αυστηρότερων κριτηρίων για την απονομή τους.

-- Με την καθιέρωση της «εθνικής κατώτατης σύνταξης» που έσπευσαν από νωρίς να διαφημίσουν από τα προεκλογικά μπαλκόνια Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, φιλοδοξούν να συμβιβάσουν τους συνταξιούχους με τη λογική της «επιδοματικής» και «προνοιακής»... σύνταξης, που ισοδυναμεί με ένα επίδομα εξαθλίωσης. Την ίδια λογική υπηρετούν και οι προτάσεις τους για «διεύρυνση των συμμετεχόντων στο ΕΚΑΣ» και της «ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων».

-- Η προώθηση της ίδρυσης «επαγγελματικών ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους» που «θα λειτουργούν πέραν της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης», αποτελεί για τους εταίρους του δικομματισμού στρατηγική δέσμευση στην πορεία υλοποίησης της «στρατηγικής της Λισαβόνας», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες του μεγάλου κεφαλαίου να μπουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα, μια κίνηση που θα οδηγήσει σταδιακά στην ιδιωτικοποίησή του.

-- Οι προτάσεις τους για «ενεργητική» και «αποτελεσματική» ...«διαχείριση» και «αξιοποίηση» της «κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων» εντάσσονται στην πολιτική επέκτασης του τζόγου των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, τα «δομημένα ομόλογα» και τα «αδόμητα ομόλογα».

-- Για τις δεσμεύσεις τους για «ενίσχυση» και «αύξηση» των «χαμηλών» συντάξεων, οι οποίες θα «συγκλίνουν» με «μέσο όρο της EE», πρέπει για την αξιοπιστία τους να τους κρίνουν τα εκατομμύρια των συνταξιούχων που ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα!

-- Οσο για την «αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής» και την «πάταξή» της που υπόσχονται, τα τεράστια χρέη που συσσωρεύτηκαν επί των κυβερνητικών τους ημερών τους καθιστούν αναξιόπιστους.

Ο λαός, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα ψευτοδιλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διεκδικούν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, με την ψήφο του οφείλει να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης και να ανατρέψει τους δικομματικούς σχεδιασμούς τους.


ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ