Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικό έγκλημα η πύρινη τραγωδία

Επτά αποδείξεις που αποκαλύπτουν ότι οι εμπρησμοί είναι καρπός της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιεί τα δάση και τα παραδίδει στις ορέξεις των οικοπεδοφάγων

Η πύρινη λαίλαπα του φετινού καλοκαιριού, έχει εξελιχθεί σε ασύλληπτη τραγωδία, σε ένα διαρκή εφιάλτη για το λαό, που θρηνεί έως τώρα 27 ανθρώπινα θύματα, ενώ μετρά εκατοντάδες καμένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών, που μεταβλήθηκαν σε αποκαΐδια. Στην κυριολεξία, μέχρι τώρα έχει καεί η μισή Ελλάδα. Αγέρωχα δάση και εθνικοί δρυμοί - πνεύμονες οξυγόνου - όπως της Πάρνηθας, της Πίνδου, της Πεντέλης, του Ταϋγέτου, του Πάρνωνα, του Κίσσαβου, του Πηλίου, του Γράμμου, έγιναν στάχτη.

Τα όσα συμβαίνουν και φέτος, όπως άλλωστε και όλη την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα προαναγγελθέν έγκλημα, που έχει συγκεκριμένες αιτίες και συγκεκριμένους υπεύθυνους. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που ακολουθούν και εμπορευματοποιεί τη γη και τις δασικές εκτάσεις και τα παραδίδει στις «επενδυτικές» ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των οικοπεδοφάγων, είναι το δαδί που τροφοδοτεί συνεχώς τους εμπρηστές. Στην κυριολεξία, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με τους νόμους που έχουν ψηφίσει, με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση σύνταξης Δασολογίου - Κτηματολογίου, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία του τομέα της πρόληψης, έχουν βάλει μπουρλότο στα δάση. Χρειάζονται αποδείξεις; Ιδού, λοιπόν, μερικές:


ICON

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1η: Η άνευ προηγουμένου εμπρηστική σκυταλοδρομία που έχουν επιδοθεί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το ποια θα επιβάλλει την πιο δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ή ποια θα ψηφίσει τον πιο εμπρηστικό νόμο, που αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα δάσους, όπως ο νόμος 998/1979 «περί χορτολίβαδων» (ΝΔ) ή ο νόμος 1737/1987 «περί βοσκότοπων» (ΠΑΣΟΚ) ή ο νόμος 3208/2003, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 2η: Η διαρκής «παράλειψη» της αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις μετά από κάθε πυρκαγιά, ότι «κάθε σπιθαμή καμένης γης θα αναδασωθεί». Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», στην Αττική από το 1991 έως το 2005 για κάθε 11 στρέμματα δάσους που καιγόταν, αναδασωνόταν μόνο το 1!

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 3η: Στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου εγκληματική. Το 1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να ενισχύσει τον ενιαίο χαρακτήρα των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και το συντονισμό των δασικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες κατάσβεσης, φρόντισε με νόμο να τους διασπάσει ακόμη περισσότερο. Φρόντισε σκόπιμα να επιβάλει το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Φρόντισε μάλιστα να ανατεθεί το έργο της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με έλλειμμα σε οργανικές θέσεις που έφτανε το 15%, ενώ πλέον επί κυβέρνησης ΝΔ έφτασε στο 31%, δηλαδή ανέρχονται σε 3.740 άτομα και όλο αυξάνει! Υπάρχουν σήμερα πυροσβεστικές υπηρεσίες με ελλείψεις ακόμη και άνω του 50% των προβλεπόμενων θέσεων, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», ενώ παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές και εκπαίδευση, καταστρατήγηση ωραρίων, με αποτέλεσμα την εξάντληση του προσωπικού, που καλείται να σβήσει τις φωτιές ως «πρόβατο επί σφαγή»!

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 4η: Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και πάλι ο «Ρ», το διάστημα 1995 - 2005, είτε είναι μηδενικές, είτε διατίθενται εκ των υστέρων, οι πιστώσεις για τα μέτρα πρόληψης προς τις δασικές υπηρεσίες, όπως αυτά των αποψιλώσεων και καθαρισμών των δασών, της διάνοιξης δασικών δρόμων, της δασοφύλαξης κ.ά.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 5η: Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν μετά τις πυρκαγιές το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, προκαλώντας τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση χιλιάδων δασικών εκτάσεων. Το ίδιο έγινε το 1995, το 1998 και το 2005 μετά τις αντίστοιχες πυρκαγιές της Πεντέλης, όπου πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ρ» έδειξε ότι στην άλλοτε δασική περιοχή ή και σε άλλες δασικές περιοχές που με ύποπτα χαρτιά και διαδικασίες φέρονται να ανήκουν σε μεγαλοκαταπατητές, οικοδομικούς συνεταιρισμούς και μεγαλοκαταπατητές, «πωλούνται μεζονέτες» ή λειτουργούν ακόμη και πίστες καρτ! Το ίδιο έγινε και φέτος μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας όπου εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα, που ο νόμος 3139/2003 του ΠΑΣΟΚ παραχωρούσε για τις επεκτάσεις του καζίνο! Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζει ΠΔ για να χωροθετήσει σε περιοχή 500 στρεμμάτων της Πάρνηθας την «Τεχνόπολη», ύστερα από ανάλογες προσπάθειες που είχε κάνει το 2003 και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 6η: Με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ (3127/2003) που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, χαρίζονται χιλιάδες δασικές εντός σχεδίου εκτάσεις που έχουν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές. Από την κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, μέσω έργου που αναθέτει η «Κτηματολόγιο ΑΕ», ακολουθείται μία αντιεπιστημονική μέθοδος οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων, με σημαντικές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, οδηγώντας σε αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 7η: Την ίδια στιγμή που τα δάση μας καίγονται, διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που ανακοινώθηκε εντάσσουν στις περιοχές με «περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού» τα δασικά οικοσυστήματα, όπως επιδιώκει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ εκπονούνται σχετικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό του Γράμμου.

Να τους καταδικάσει ο λαός

Οσο συνεχίζεται λοιπόν αυτή η πολιτική, όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι πυρκαγιές θα είναι αναπόφευκτες στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Ο λαός επομένως θα πρέπει να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του. Να την καταδικάσει υπερψηφίζοντας στις προσεχείς εκλογές το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που με τον αγώνα του και τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει, αντιμετωπίζει τις διαχρονικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και την εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους επιτήδειους. Που βάζουν φραγμό στην εμπορευματοποίηση των δασών.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ προτείνει:

  • Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Ο 998/79 της ΝΔ, ο νόμος του 1987 του ΠΑΣΟΚ, ο εκτελεστικός νόμος του 2003 (ΠΑΣΟΚ), που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ.
  • Να ανοίξει ο «φάκελος Πεντέλη», επίσης της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ώστε να καταγραφεί η διαδικασία οικοπεδοποίησης των περιοχών.
  • Να γίνουν δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες και την Εκκλησία.
  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο. Πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση.

Το ΚΚΕ παράλληλα τονίζει πως είναι επείγουσα ανάγκη η επαναχάραξη της πολιτικής πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, με την αξιοποίηση των προτάσεων των αρμόδιων επιστημονικών και άλλων φορέων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα. Είναι ανάγκη η λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα αποτρέψουν την καταπάτηση και την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων και θα εξασφαλίσουν την αναδάσωσή τους.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εμπόριο γης αιτία για τις καταστροφές(2011-08-28 00:00:00.0)
Διατηρεί ανέπαφο τον δασοκτόνο πυρήνα(2009-11-19 00:00:00.0)
Πώς οι νόμοι οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών(2009-08-30 00:00:00.0)
Μπουρλότο για τα δάση η εμπρηστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2009-06-21 00:00:00.0)
Σιγή ιχθύος και δικομματική υποκρισία(2007-07-27 00:00:00.0)
Αναδασώσεις με το σταγονόμετρο...(2007-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ