Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αγνωστοι» παραμένουν οι διώκτες του Νιγηριανού

Από την προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Χωρίς «τιμωρία» και με «άγνωστους» τους ενόχους, παραμένει το έγκλημα σε βάρος του 27χρονου Νιγηριανού πλανόδιου μικροπωλητή Τόνι Ονούα, που σκοτώθηκε στη διάρκεια καταδίωξής του από δύο άνδρες ντυμένους με πολιτικά, το βράδυ του Σαββάτου. Μάρτυρες και ομοεθνείς του κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή και επιμένουν ότι οι δύο άνδρες που τον καταδίωξαν ήταν αστυνομικοί. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επιμένει να αρνείται ότι ήταν άνδρες της.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε νεκροψία στη σορό του αδικοχαμένου μετανάστη. Σύμφωνα με πόρισμα της ιατροδικαστού, ο θάνατός του οφείλεται στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη από την πτώση. Δεν εντοπίστηκαν σημάδια που να πιστοποιούν ότι προηγήθηκε συμπλοκή. Μετά από απαίτηση της οικογένειας του θύματος, παρέστη ως τεχνικός σύμβουλος ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντούγκου Ντζάου.

Μπροστά στην ένταση των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το τραγικό γεγονός, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Καλαντζής, υπερασπίστηκε την Αστυνομία, δηλώνοντας: «Είναι εύκολο να κατηγορούμε την Αστυνομία χωρίς αποδείξεις, τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δικαστική έρευνα. Ας περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών αρχών. Το σίγουρο είναι πως οι ευθύνες θα αποδοθούν προς κάθε κατεύθυνση και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Τόνι Ονούα

Motion Team

Ο Τόνι Ονούα
Χτες το απόγευμα, η κοινότητα των Νιγηριανών διοργάνωσε νέα ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, η οποία, όμως, κατέληξε το βράδυ με το γνωστό σκηνικό επεισοδίων. Πρωταγωνιστές και πάλι η αστυνομία και οι γνωστοί «κουκουλοφόροι», που με τη στάση τους συνεχίζουν να δίνουν το άλλοθι στην πολιτική τρομοκρατίας, βίας και καταστολής, που έχει ανάγκη ο δικομματισμός για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών.

Από την αστυνομία έγιναν περίπου δέκα προσαγωγές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να απαντήσει στις καταγγελίες που την υποδεικνύουν ως ένοχη. Αναφέρει ότι από έρευνα των Υπηρεσιών της προέκυψε ότι εκείνο το βράδυ, «κανένας αστυνομικός δεν είχε διατεθεί προς εκτέλεση υπηρεσίας δίωξης κλεψίτυπων CD-DVD».

Επίσης αναρωτιέται γιατί το θύμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πηδώντας από τον 1ο όροφο καφετέριας, ενώ το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και η προβλεπόμενη ποινή, εφόσον επιβληθεί, είναι εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο.

Η Αστυνομία αυτοπροβάλλεται ως η προστάτιδα των δικαιωμάτων των μεταναστών - παραβλέποντας μια σειρά περιστατικά με θύματα μετανάστες που έχουν αποδείξει το αντίθετο - και καταγγέλλει όσους υπερασπίζονται τους αλλοδαπούς από την αντιμεταναστευτική πολιτική που έχει ορθώσει η ΕΕ και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι «εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς».

Καλεί συγγενείς και ομοεθνείς του θύματος, αλλά και όποιον άλλον θεωρεί ότι «γνωρίζει υπεύθυνα στοιχεία που αφορούν παρουσία αστυνομικών με οποιαδήποτε ιδιότητα για το τραγικό συμβάν, να προσέλθει στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και να τα καταθέσει». Και καταλήγει πως «κάθε κακόβουλη επίρριψη ευθυνών στην Ελληνική Αστυνομία εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και όχι την ανάδειξη των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν τον θανάσιμα τραυματισθέντα στην πράξη του». Εννοώντας ότι επιδιώκουν κλίμα έντασης ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ