Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλή για το λαό οι «μεταρρυθμίσεις»

Περήφανος για το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησής του, ο Κ. Καραμανλής προαναγγέλλει ένταση της λιτότητας, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία και την Υγεία

Αμεση και ευθεία απειλή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συνιστούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να προωθήσει αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Καραμανλή, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση των προηγούμενων χρόνων.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, δεν άφησε περιθώρια για ψευδαισθήσεις όσον αφορά την επιτάχυνση της ολομέτωπης επίθεσης κατά των εργαζομένων την επόμενη τετραετία, προεξοφλώντας ταυτόχρονα νίκη στις εκλογές που θα «νομιμοποιήσει» την κυβερνητική πολιτική.

Παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, κατέστησε σαφές ότι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας περιλαμβάνονται η ένταση της λιτότητας, νέες φορολογικές επιδρομές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με αιχμή την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση των δασών στην καπιταλιστική «ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δύο παραμένουν οι βασικοί άξονες της επόμενης τετραετίας. Πρώτον, «η διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να φτάσουμε το 2010 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», πράγμα που σημαίνει «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις πρώην ΔΕΚΟ, κ.ά. Δεύτερον, «η ενδυνάμωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου», το οποίο ως γνωστό έχει ως «κινητήριο δύναμη» την ολόπλευρη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας, με ταυτόχρονη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και εκχώρηση της Παιδείας και της Υγείας στο κεφάλαιο. Προκειμένου να καταστήσει ελκυστικό το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μόνο έτσι θα «έχουμε διαρκώς περισσότερες επενδύσεις, διαρκώς περισσότερες θέσεις εργασίας», αλλά η πραγματικότητα έχει αποδείξει περίτρανα τη χρεοκοπία του εφαρμοζόμενου μοντέλου.

«Εργαλεία» για την επίτευξη των παραπάνω στόχων κατά τον πρωθυπουργό αποτελούν «η εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημόσιων(;) έργων που γνώρισε ποτέ ο τόπος», η εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου (ΕΣΠΑ) που θα στείλει το 80% των πόρων του στην περιφέρεια (και απευθείας στο κεφάλαιο), αλλά και το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρήσεις γης, που, όπως είπε, «διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και προστατεύει το περιβάλλον» (σ.σ. ξέχασε ότι «καίει» και τα δάση...).

Ως άμεσης προτεραιότητας για την επόμενη κυβερνητική θητεία ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, την επίλυση του Ασφαλιστικού «με διάλογο και συνεννόηση, ώστε να έχουν οι Ελληνες ένα σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο Σύστημα», τη συνέχιση της «μεταρρυθμιστικής στρατηγικής» στη λειτουργία του κράτους, ώστε να διαμορφωθεί ένα «μικρότερο κράτος» που να υπηρετεί αποτελεσματικότερα την πλουτοκρατία. Επίσης θα συνεχιστεί η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με στόχο «τη σύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με την αγορά εργασίας», αλλά και η «αναμόρφωση του ΕΣΥ», αποφεύγοντας να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος. Γενικότερα, επισήμανε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε το 2004 «έχει ορίζοντα οκταετίας» και για τη νέα τετραετία θα υπάρξει σύντομα κωδικοποίηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων που θα δοθούν «σε όλους τους πολίτες».

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε περήφανος για το έργο της κυβέρνησής του τα προηγούμενα χρόνια και προσπάθησε να εμφανίσει ως επιτυχίες και επιβεβαίωση της ορθότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής τη βελτίωση ορισμένων «δεικτών» (έλλειμμα, εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα) που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πανάκριβα. Αντιγράφοντας τους προκατόχους του, περίπου εξαφάνισε την ανεργία και την ακρίβεια, δίχως ταυτόχρονα να διστάσει να δηλώσει ότι «λέμε την αλήθεια»... Ειδικά το θέμα της (τεχνητής) μείωσης της ανεργίας η κυβέρνηση σχεδιάζει να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης στο Ιλιον. Για τους «οικονομικά ασθενέστερους» ο πρωθυπουργός επιφύλαξε ισχυρή δόση αυτοκριτικής - «αναγνωρίζουμε ότι δεν τους στηρίξαμε όσο θέλαμε, αλλά αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος» - αλλά και νέες «δεσμεύσεις» για παροχές-ψίχουλα («αυξήσεις» σε συντάξεις ΕΚΑΣ, ΟΓΑ, επίδομα ανεργίας), πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, ταμείο κοινωνικής συνοχής κ.ο.κ.

«Γαλάζια» ψηφοδέλτια

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ επικύρωσε τα γαλάζια ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ συζητήθηκαν και ορισμένα ονόματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Ο Κ. Καραμανλής επικρότησε την πρόταση για την υποψηφιότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Π. Χηνοφώτη σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εξαίροντας την προσφορά του ναυάρχου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέκρουσε τα περί κομματικοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, υπενθυμίζοντας την τοποθέτηση Χρ. Λυμπέρη ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ ήταν μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον Χηνοφώτη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα συμμετέχουν οι Γ. Σουφλιάς και Μ. Εβερτ, ενώ ακούγονται τα ονόματα του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου και του πανεπιστημιακού, γνωστού κολαούζου των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, Θ. Βερέμη. Αντίθετα, την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος ανακοίνωσε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης. Αργά το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ σε 56 εκλογικές περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ