Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δάσος δε σώζεται μόνο του

«Πιστεύαμε ότι ο Γράμμος δεν καίγεται», γιατί τα δάση έχουν βλάστηση ακόμη και το καλοκαίρι, και γιατί η βροχόπτωση σε ποσοστό είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές. Αποδείχτηκε λάθος γιατί δεν έπαιρνε υπόψη τον παράγοντα πολιτική. Από την πρώτη ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Γράμμο, στο Γούλιο και στον Κόζιακα οι τοπικοί φορείς ζητούσαν με ένταση από το κεντρικό Συντονιστικό όργανο να σταλούν εναέριες ενισχύσεις και να κάνουν πτήσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κυβέρνηση άφησε το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, στις, λιγοστές και με βασικές ελλείψεις, πυροσβεστικές δυνάμεις. Ομως ήταν φανερό ότι η φωτιά δεν μπορούσε να σβήσει μόνο με τις επίγειες δυνάμεις. Το Πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Νεστόριο έχει 4 οχήματα για 340.000 στρέμματα δάσους, η δασική υπηρεσία έχει έναν Δασοφύλακα για τις ίδιες εκτάσεις. Η Νομαρχία δεν μπορούσε να συνδράμει στα έργα γιατί αν και έχει μηχανήματα δεν έχει οδηγούς. Αυτή είναι η κατάσταση όπως περιγράφεται. Και δεν αμφισβητείται.

«Αποδείχτηκε ότι ούτε εμείς ως τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ήμασταν έτοιμοι γιατί δεν είχαμε συντηρήσει όλους τους δασικούς δρόμους, τις υδατοδεξαμενές, δεν κάναμε τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Φυσικά δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε με 5.000 ευρώ επιχορήγηση που μας δόθηκαν από την Περιφέρεια. Γι' αυτές τις εργασίες, απαιτούνται περισσότερα από 100.000 ευρώ. Είμαστε ο Δήμος με τη μεγαλύτερη έκταση στο νομό, έχουμε το μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα 360.000 στρέμματα», δήλωσε στον «Ρ», ο Δημήτρης Κυριακού Αντιδήμαρχος του Δήμου Νεστορίου.

Κάτω από πιέσεις και παρεμβάσεις και του ΚΚΕ, έλαβαν άλλες 30.000 ευρώ μετά τη φωτιά και τώρα περιμένουν άλλες 50.000 ευρώ από την έκτακτη επιχορήγηση που θα δοθεί στη Νομαρχία Καστοριάς.

«Εμείς θα διεκδικήσουμε κι άλλα χρήματα. Αλλωστε ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει και τα καύσιμα για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός για τις περιπτώσεις όπου μια περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για την πυροσβεστική δεν προβλέπονται τέτοια έκτακτα κονδύλια», μας λέει ο αντιδήμαρχος.

Επιπλέον, το έργο της κατάσβεσης δυσχέρανε το γεγονός ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν κατέχουν ούτε τη μορφολογία του εδάφους, ούτε πού είναι οι δρόμοι, ούτε πού υπάρχουν δεξαμενές», είπε ο Γιάννης Παύλου, δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως απαιτούνται άμεσα έργα για την προστασία αλλά και για την αποκατάσταση του δάσους. Ζητούν άμεσα να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, η υλοτόμηση των καμένων εκτάσεων και να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ