Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Εκδήλωση - αφιέρωμα για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

Ηταν η πρώτη από έναν κύκλο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ίδρυσης του ΚΚΕ

Από την εκδήλωση στη Σάμο για το Δημοκρατικό Στρατό
Από την εκδήλωση στη Σάμο για το Δημοκρατικό Στρατό
Ηταν πάρα πολλοί εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ στην πολύπλευρη εκδήλωση - αφιέρωμα στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (ΔΣΣ), τη Δευτέρα 13/9, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση ήταν η πρώτη από έναν κύκλο εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ίδρυσης του ΚΚΕ.

Εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω αφόρητης ζέστης, πολλές δεκάδες κόσμου όλων των ηλικιών κατέκλυσαν την αίθουσα, ρούφηξαν στην κυριολεξία την παρουσίαση του βιβλίου «Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο» από τον δημοσιογράφο, μέλος της ΝΕ, Κώστα Τζίχα. Ο ομιλητής, στηριζόμενος στο βιβλίο που επανεκδόθηκε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» και ήταν γραμμένο από συντακτική ομάδα αγωνιστών του ΔΣΣ (Θ. Βασιλείου, Μ. Διακογιάννης, Γ. Ζαφείρης, Κ. Κατσούφρος, Κ. Μαρίνης, Ε. Χριστοδούλου), αναφέρθηκε στην τοπική ιστορία, χαρακτηρίζοντας τον ΔΣΣ ως ύστατο όπλο στα χέρια των κομμουνιστών και των συμμάχων τους, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατότητα ειρηνικών μέσων για να σταματήσουν η απερίγραπτη τρομοκρατία, οι άγριοι ξυλοδαρμοί, οι απροκάλυπτες δολοφονίες. Το βιβλίο είναι το πραγματικό ιστορικό Χρονικό του Εμφυλίου Πολέμου, το οποίο βοηθάει αποτελεσματικά στο να βγαίνουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα για την πάλη του λαϊκού κινήματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη για το ρόλο του Σαμιώτη - τότε πρωθυπουργού - Θ. Σοφούλη μέσα από μια μαρτυρία - συνέντευξη του ζωγράφου Ντίνου Ευρυγένη στο τοπικό πολιτιστικό περιοδικό «Απόπλους». Αφορούσε στην άρνηση του Θ. Σοφούλη να μετατρέψει τη θανατική ποινή συμπατριωτών του, που συνελήφθησαν πριν τον Εμφύλιο, σε ισόβια, παρά την κινητοποίηση εκπροσώπων του σαμιακού λαού.

Στο προεδρείο της εκδήλωσης ήταν παρόντες δύο μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, οι Δ. Καραμηνάς και Γ. Δαδάρος.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές από τη μαρτυρία τόσο του Δ. Καραμηνά μαχητή του ΔΣΣ, όσο και από το ηχητικό ντοκουμέντο της Επης Χριστοδούλου, μοναδικής επιζώσας της συντακτικής ομάδας του βιβλίου και μέλους του Τμήματος Διαφώτισης του ΔΣΣ, που εξέδωσε το περιοδικό «Γκιναίοι». Το ομώνυμο ποίημα διάβασε με εκφραστικό τρόπο ο νεολαίος Δημήτρης Γρυδάκης, συνδέοντας όμορφα το χτες με το σήμερα. Χαιρετισμό έστειλε κι άλλος ένας μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, ο συγγραφέας Σταμάτης Βαλσάμος.

Ομως, επειδή «εδώ στο ΚΚΕ χτυπά η καρδιά του μέλλοντος, εδώ γίνονται ένα το χτες με το σήμερα και το αύριο» - όπως είπε η Ρίτα Καρβούνη, μέλος της ΝΕ, δημοσιογράφος - «ενόψει των εθνικών εκλογών είναι ανάγκη να γυρίσουμε την πλάτη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τους συμμάχους τους, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η μουσική ομάδα ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ που έκανε την πρώτη της εμφάνιση έδωσε τον καλύτερο εαυτό της με τραγούδια των αγώνων του λαού μας σε όλα τα επίπεδα (εθνικοαπελευθερωτικοί, διεθνισμός, περιβάλλον κ.ά.), προβάλλοντας με λογοτεχνικές γέφυρες - κείμενα του Σταύρου Κουτράκη την πορεία του λαϊκού κινήματος. Οι μουσικοί που καταχειροκροτήθηκαν απ' όλους ήταν οι Ν. Καρβούνης, Χ. Κουτράκη, Σ. Κουτράκης, Δ. Μαστρογιάννης, Δ. Σοφιανός, Λ. Παγκαλής.

Παράλληλα, υπήρχε φωτογραφική έκθεση από αρχεία αγωνιστών, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που προμηθεύτηκαν το βιβλίο «Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ