Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Διαμαρτυρία για το διαρκές «τζογάρισμα»

Αντιπροσωπεία  του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του ΙΚΑ για την «υποθήκευση» της περιουσίας των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Παραπλανά το υπουργείο Εργασίας

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ
Την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση των αποθεματικών του ΙΚΑ στον τζόγο του χρηματιστηρίου, εξέφρασε χτες με παρέμβασή της αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, που συναντήθηκε με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε χτες ολιγόλεπτη συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει περισσότερο με τους συνδικαλιστές, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι προετοιμασμένος» και υποσχέθηκε συνάντηση για σήμερα στις 10 το πρωί.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χτες το απόγευμα ανακοίνωση με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο. Στην ανακοίνωση καλεί «το τμήμα της αντιπολίτευσης που συμμερίζεται τη λογική της καταστροφολογίας, αναφορικά με τη στρατηγική των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύουν στο χρηματιστήριο», να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων,απευθυνόμενος προφανώς στο Συνασπισμό και σχετική Ερώτηση του βουλευτή του Π. Λαφαζάνη.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το τζογάρισμα των χρημάτων των εργαζομένων ως «πρακτική ευθύνης έναντι των ασφαλισμένων, της σταθερότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της εθνικής οικονομίας»... Το υπουργείο αναφέρει, επίσης, ότι από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη έχει εγκρίνει για αγορά μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων 17.360 δισ. δραχμές. Αποφεύγει όμως να πει ποιο είναι το συνολικό ποσό των χρημάτων των αποθεματικών που έχει στείλει στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Στη συνέχεια με προκλητικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο διενεργούνται «αυστηρά» εντός του νομικού πλαισίου και μιλάει για «ετήσιο ποσοστό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων το οποίο επιτρέπεται να επενδύεται σε μετοχές» και όχι φυσικά για ποσοστό στο σύνολο των αποθεματικών. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του ίδιου του ΙΚΑ, αλλά και διάφορες δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσοστό που ορίζει ο νόμος. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο προσπαθεί για ακόμα μία φορά να αποπροσανατολίσει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχει παραδοθεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών.

Ο Γ. Πάσουλας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μετά τη συνάντηση δήλωσε στο «Ρ»: «Εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την επένδυση των χρημάτων των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Το ίδιο είχαμε κάνει και στο παρελθόν όπου είχαμε δηλώσει ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, γι' αυτό και πρέπει να αποδοθούν ποινικές και διοικητικές ευθύνες στη διοίκηση του ΙΚΑ».

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Να σταματήσει τώρα η καταλήστευση των αποθεματικών του ΙΚΑ, να αποσυρθούν από το χρηματιστήριο και να πληρώσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τα χρήματα που χάθηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους σε αγωνιστική δράση «για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, για να φύγουν οι διορισμένοι υπάλληλοι της κυβέρνησης από τη διοίκηση του ΙΚΑ και να αναλάβουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι». Οπως υπογραμμίζει, «οι ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ είναι τεράστιες. Ευθύνες που δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές για τα κυβερνητικά στελέχη και όλους όσοι πήραν τις αποφάσεις να παιχτούν τα αποθεματικά του ΙΚΑ στο χρηματιστήριο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ