Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενέκρινε το πρόγραμμα τετραετούς λιτότητας...

Στόχος της οικονομικής πολιτικής μέχρι το 2004 η διατήρηση υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης ( θα την καρπωθούν οι επιχειρήσεις),  η οποίαν θα στηρίζεται στη δημοσιονομική λιτότητα, την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, τη «μεταρρύθμιση» σε υγεία, παιδεία κλπ.

Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία είναι η υψηλή καπιταλιστική ανάπτυξη με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που θα φτάσουν, και ίσως ξεπεράσουν, το 5%. Τον κεντρικό αυτό στόχο καλούνται να υπηρετήσουν όλες οι επιμέρους πολιτικές και οι προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά, παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση ιδιωτικοποιήσεις, τη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, όπου για το 2001 προβλέπονται εισοδηματικές αυξήσεις 2,2%! Τη βαθιά και απροκάλυπτα ταξική αυτή πολιτική πρέπει να την ντύσουν με διάφορους... φιλολαϊκούς μύθους, όπως: δημιουργούμε πλεονάσματα για να τα μοιράσουμε στο λαό, ή το τελευταίο «κοινωνικό» πυροτέχνημα πως τα επόμενα χρόνια, από τα κρατικά πλεονάσματα που θα δημιουργηθούν, θα διατεθούν 1,5 τρισ. δραχμές για την υγεία και την παιδεία.

Αυτό προκύπτει σαν βασικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Παπαντωνίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ.Ρέππα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συγκλήθηκε στη Βουλή με θέμα τους γενικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2001, αλλά και την επόμενη τετραετία.

Και οι δύο στις δηλώσεις τους ήταν απόλυτα σαφείς. Η πολιτική λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά και στην υγεία και γενικώς η αποδόμηση των κοινωνικών χαρακτηριστικών του κρατικού προϋπολογισμού, τα θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, και στα οποία συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, θα αποτελέσουν τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία... Ο δε πρωθυπουργός - σύμφωνα με διαρροές πληροφοριών από το Μαξίμου - στο γνωστό παπανδρεϊκό ρόλο του «εγώ απλώς προεδρεύω» άσκησε.. κριτική στους υπουργούς του για τις καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής των πολιτών, όπου ζήτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίλυσή τους, ενώ διαπίστωσε ότι η δημόσια διοίκηση της χώρας βρίσκεται πίσω από αυτή της Ευρώπης...

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ.Παπαντωνίου δίνονταν το στίγμα της πολιτικής λιτότητας, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2001 και τα επόμενα χρόνια είναι να διατηρήσουμε τα στοιχεία της πειθαρχίας στον προϋπολογισμό που είχαμε διατηρήσει και τα προηγούμενα χρόνια». Επανέλαβε μάλιστα τη γνωστή απειλή πως αν διαταραχτεί το γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, τότε «θα επανακάμψει το φάσμα του πληθωρισμού, όπως τόσες φορές στο παρελθόν». Κατά τον κ. Ρέππα, σε δηλώσεις που έκανε προς τους πολιτικούς συντάκτες, ένας επιπλέον λόγος που θα πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, είναι ότι τους επόμενους μήνες του 2000 θα υπάρξει θεαματική πτώση των επιτοκίων, εξέλιξη η οποία δημιουργεί φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Αυτό, συν τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ανοδική πορεία δολαρίου) και των καυσίμων, ωθούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε αυξήσεις για τον προϋπολογισμό του 2001, για τους μεν μισθούς 2,2% και για τις συντάξεις 3,5%.

Οπως ανέφερε ο Δ.Ρέππας, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκε και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, από τις 18 παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμα, οι τρεις (Εμπορική, ΕΛΒΟ, Χρηματιστήριο) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σειρά στη μαύρη λίστα έχουν οι: ΚΟΣΜΟΤΕ - ΟΠΑΠ - ΑΤΕ - ΔΕΗ - ΕΑΒ, ενώ αναζητούνται «στρατηγικοί σύμμαχοι» για ΟΤΕ και «Ολυμπιακή Αεροπορία». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στα εργασιακά, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μετοχοποιήσεις, η «απελευθέρωση» των αγορών - θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή, αποτελούν στοιχεία για την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. Πρόκειται για ομολογία του ταξικού πλαισίου των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στη ζώνη του Ευρώ.

Ολες αυτές τις σκληρές πλευρές της οικονομικής πολιτικής επιχειρεί η κυβέρνηση να τις διανθίσει με τη φιλολογία των... φορολογικών ελαφρύνσεων και της αύξησης των κοινωνικών δαπανών, όταν οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει ότι στόχος του κρατικού προϋπολογισμού του 2001 είναι η νέα συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Ετσι ο Γ.Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει τις ελεημοσύνες που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, πως θα τις τηρήσει στον προϋπολογισμό του 2001. Λόγος γίνεται για το 5χίλιαρο στις αγροτικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΙΚΑ (ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί αν η κατώτατη σύνταξη θα είναι 151 χιλ. δραχμές), την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5%, ενώ συμπεριέλαβε στις «δεσμεύσεις» και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ