Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

«Καλή» έρευνα, λοιπόν, για την ΕΕ είναι η έρευνα που το αποτέλεσμά της γίνεται εμπόρευμα, που κατοχυρώνεται σε πατέντες, που έχει τιμή, πωλείται και αγοράζεται, που αποφέρει κέρδη στις επιχειρήσεις. Και για να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα υλοποιηθεί, συνδέεται η χρηματοδότηση των ερευνών με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Motion Team

«Καλή» έρευνα, λοιπόν, για την ΕΕ είναι η έρευνα που το αποτέλεσμά της γίνεται εμπόρευμα, που κατοχυρώνεται σε πατέντες, που έχει τιμή, πωλείται και αγοράζεται, που αποφέρει κέρδη στις επιχειρήσεις. Και για να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα υλοποιηθεί, συνδέεται η χρηματοδότηση των ερευνών με το αποτέλεσμα της έρευνας.
«Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων για την έρευνα και την καινοτομία αυξάνεται. Εκτός από τα ελκυστικά μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, έχουν εμφανιστεί νέοι ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Προκειμένου να παραμείνει η ΕΕ ανταγωνιστική και να υποστηρίξει το πρότυπο κοινωνίας της, απαιτούνται επειγόντως εκτενείς μεταρρυθμίσεις», (Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας με τίτλο «Περισσότερη Ερευνα και καινοτομία - επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: Μια κοινή προσέγγιση», 12/10/2005).

«Η στρατηγική της Λισαβόνας δείχνει το δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθούμε». Σε μια φράση σφράγισε την ουσία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας» στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι πράγματι καρπός της στρατηγικής της Λισαβόνα, της εφαρμογής της πολιτικής που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ΕΕ.

Κατά παραγγελία του κεφαλαίου, φτιάχτηκε το νομοσχέδιο της ΝΔ. Και στα κύρια σημεία του, στο «ζουμί», το ΠΑΣΟΚ δε διαφοροποιείται. Χαρακτηριστικές της σύμπλευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι - ανάμεσα σε άλλα - οι τοποθετήσεις των βουλευτών τους στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την έρευνα. Ενώ, ο ΣΥΝ, που συντάσσεται πίσω από τους στόχους της ΕΕ, κριτικάρει μεν με προοδευτική φρασεολογία το νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή θεωρεί αυτονόητη την εμπλοκή των επιχειρήσεων στην έρευνα.

«Α», όπως ανταγωνιστικότητα

Το στόχο της ΕΕ, να καταστεί ανταγωνιστικότερη οικονομία, επανέλαβε πολλάκις στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ αναγνωρίζει ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην επίτευξη αυτού του στόχου, τη «συγκριτικά μικρότερη ικανότητα της ΕΕ να εκμεταλλευτεί οικονομικά και εμπορικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών». Αλλωστε, στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Περισσότερη Ερευνα και καινοτομία - επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: Μια κοινή προσέγγιση», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η παρούσα ανακοίνωση (...) ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, με την πολιτική έρευνας να επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη νέων γνώσεων και των εφαρμογών τους και στις συνθήκες - πλαίσια για την έρευνα και την πολιτική για την καινοτομία να επικεντρώνεται στη μετουσίωση της γνώσης σε οικονομική αξία και εμπορική επιτυχία».

«Καλή» έρευνα, λοιπόν, για την ΕΕ είναι η έρευνα που το αποτέλεσμά της γίνεται εμπόρευμα, που κατοχυρώνεται σε πατέντες, που έχει τιμή, πωλείται και αγοράζεται, που αποφέρει κέρδη στις επιχειρήσεις. Και για να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα υλοποιηθεί, συνδέεται η χρηματοδότηση των ερευνών με το αποτέλεσμα της έρευνας. Αλλωστε, τη σύνδεση αυτή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φώτιος - Νικόλαος Χατζημιχάλης, τη χαρακτήρισε «θετική», ενώ στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «θέλουμε τα ερευνητικά κέντρα, όπως και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτόνομα, με ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, και με μηχανισμούς αξιολόγησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων της λειτουργίας τους που θα διασφαλίζουν τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνας». Στο νομοσχέδιο της ΝΔ, οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί ελέγχου λειτουργούν ως «μεγάλος αδελφός», για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο...

Καμία σχέση, δηλαδή, με την καθημερινότητα του λαού, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ανταγωνιστικότητα και ποιότητα ζωής του λαού είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες.

Ετσι, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο που εισηγούμαι υπηρετεί την υπαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας στο στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Είναι τουλάχιστον κοροϊδία ότι η ΝΔ μέσω του εισηγητή της ισχυρίζεται ότι «κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου να πιάνουν τόπο»... γιατί εννοεί να πιάνουν τόπο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων!

Ολα για τις επιχειρήσεις

Η κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ...σκονάκι των επιχειρήσεων. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων στο κεφάλαιο... «Με ποιον τρόπο θα ενεργοποιηθούν πιο έντονα οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και θα επενδύσουν στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας; Μόνο με τη συμμετοχή τους ή με τη συμμετοχή κάποιων εκπροσώπων της βιομηχανίας στα όργανα που προβλέπει το σχέδιο νόμου; Φυσικά όχι»! Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει το ΠΑΣΟΚ, που δεν του αρκεί ότι το 1/3 των μελών του «Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας» (ΕΣΕΤ) απαρτίζεται από εκπροσώπους των επιχειρήσεων! Σημειώνει σχετικά ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται με σαφήνεια η διασφάλιση «της συμμετοχής των παραγωγικών φορέων» στο «Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνας και Τεχνολογίας»...

Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η Δημόσια Διοίκηση να συμβάλει στην ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», να χρηματοδοτήσει δηλαδή το Δημόσιο για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αλλωστε, οι προτάσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς: «Δίνουμε ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις που εκμεταλλεύονται νέες γνώσεις και είναι προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών», «κινητοποιούμε την ιδιωτική έρευνα και προωθούμε τη συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δίνουμε ισχυρά κίνητρα για την ενθάρρυνση και την προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων»...

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πιστό αντίγραφο της Ανακοίνωσης της Επιτροπής που ζητάει «όλες οι πολιτικές σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ πρέπει να συντονιστούν, ώστε να υποστηριχτούν κατά το δυνατόν η έρευνα και η καινοτομία. Πρέπει να προωθήσουν την αριστεία στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα επιτρέποντας παράλληλα, στις επιχειρήσεις να παραγάγουν, να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες της αγοράς»! Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δε διαφέρει στο ελάχιστο από το νομοσχέδιο της ΝΔ που προωθεί τη συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας, προωθώντας την αυταρχική και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ερευνητικών κέντρων και στα πανεπιστήμια.

«Ναι» στην αγορά, αλλά ...λιγότερη αγορά!

Οσα προβλήματα και αν είχαν τα ερευνητικά κέντρα «λόγω της υποχρηματοδότησής τους, τελικά με τη δουλιά τους κάλυψαν την παντελή ανικανότητα και το όνειδος του ιδιωτικού τομέα να συμβάλει στην έρευνα και την τεχνολογία και να κάνει επενδύσεις σε αυτή. Ο ιδιωτικός τομέας, παρ' όλα τα προγράμματα, παρ' όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό. Είναι ντροπή για τον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν ενσωμάτωσε τίποτα από τη νέα τεχνολογία και έρευνα και δεν αξιοποίησε τα κονδύλια αυτά». Την παραπάνω μομφή - κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει στην έρευνα εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής!

Για τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων στο ΕΣΕΤ, η βουλευτής του ΣΥΝ σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα μέλη είναι πολλά. Εμείς θα λέγαμε ένα ή δυο μέλη»! Η όλη κριτική δηλαδή γίνεται στο...«ζύγι». Στην ουσία, ότι δηλαδή επιχειρήσεις συμμετέχουν σε νευραλγικό τομέα καθορισμού της ερευνητικής πολιτικής δεν ενοχλεί τον ΣΥΝ... Θέλει την αγορά, απλά θέλει ...λιγότερη αγορά!

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, είχε τονίσει ότι «η έρευνα δεν είναι μόνο για να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα, με τις επιχειρήσεις κ.λπ. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να επιλύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα». Ετσι η έρευνα είναι για να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα μεν, αλλά όχι μόνο! Βέβαια, το ότι δημόσιο αγαθό δε νοείται στον καπιταλισμό, τα πάντα είναι εμπόρευμα, είναι ψιλά γράμματα...


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καινοτομία(2019-11-13 00:00:00.0)
Θέλουν πλήρη υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου(2013-10-09 00:00:00.0)
Κριτήριο της έρευνας το εμπορικό όφελος(2010-05-27 00:00:00.0)
Κομμάτι κομμάτι υλοποιείται η στρατηγική της Λισαβόνας(2007-05-13 00:00:00.0)
Η Ερευνα στην υπηρεσία των κερδών(2007-05-10 00:00:00.0)
Ωριμο φρούτο πολιτικής συμφωνίας για αύξηση των κερδών με ξεζούμισμα των εργατών(2005-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ