Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νερό - δηλητήριο!

Κραυγή αγωνίας για καθαρό νερό από χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους σε μια περιοχή μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες βράδυ

Κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία αποτελεί ο Ασωπός ποταμός
Κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία αποτελεί ο Ασωπός ποταμός
Νερό εμπλουτισμένο με εξασθενές χρώμιο - το πλέον τοξικό και καρκινογόνο - πίνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι των Οινοφύτων!

Αιτία, ο μολυσμένος με απόβλητα από τις βιομηχανίες της περιοχής Ασωπός ποταμός. Με τις πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι εγκληματικές, το θέμα αποκτά τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι νερό από τον Ασωπό αντλούν όλες οι βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, οι κτηνοτροφικές μονάδες και αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους που εκδόθηκαν στις 3 Αυγούστου, από τα 54 μιλιγκράμ ανά λίτρο ολικού χρωμίου που περιέχονται στο νερό, τα 53 μιλιγκράμ ανά λίτρο είναι εξασθενές χρώμιο, «δηλαδή ανεπεξέργαστο απόβλητο» όπως είπε στο «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός. «Στην περιοχή υπάρχουν 11.000 εργαζόμενοι και το καλοκαίρι σχεδόν 50.000 κάτοικοι. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι βιομηχανίες της περιοχής λειτουργούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για ασφαλή μεταφορά των ειδικών αποβλήτων», τόνισε.

Οπως υπογράμμισε, τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο έχουν εκτοξευτεί σε ποσοστά 32% και πρόκειται για καρκίνους που σχετίζονται άμεσα με το χρώμιο.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
«Από το 1969 ο Ασωπός αποτελεί αποδέκτη λυμάτων βιομηχανιών χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποδομή. Δε θεωρείται καν βιομηχανική περιοχή για το κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο ιερέας Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος εδώ και οκτώ χρόνια έχει προχωρήσει με άλλους κατοίκους στη σύσταση ενός Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής. Υπογράμμισε ότι ήδη από το 2004, σε αναλύσεις του νερού είχαν διαπιστωθεί βαρέα μέταλλα, χωρίς να γίνεται τίποτα, ούτε από την τότε δημοτική αρχή, ούτε από το κράτος, αλλά και σήμερα, κινώντας το ζήτημα στην ουσία μόνο οι κάτοικοι, ανάγκασαν τη σημερινή δημοτική αρχή να βγάλει ψήφισμα που χαρακτηρίζει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο.

«Οι πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που για πάνω από πέντε ή και δέκα χρόνια, ποτίζουν τον κόσμο με αυτό το καρκινογόνο νερό, είναι τεράστιες», επισήμανε στο «Ρ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης. Στη συνέχεια, απαίτησε για το επόμενο διάστημα να τροφοδοτηθούν τα Οινόφυτα γρήγορα με νερό από την ΕΫΔΑΠ, να πάψει άμεσα να μολύνεται ο Ασωπός και η θάλασσα του Ευβοϊκού με τα λύματα από τις βιομηχανίες, αλλά και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση για την ενημέρωση των κατοίκων των Οινοφύτων διοργάνωσε χθες η δημοτική αρχή έξω από το δημαρχείο, κατά την οποία ο δήμαρχος, Γ. Θεοδωρόπουλος, έκανε λόγο για την «ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών, που ρυπαίνουν ασύστολα με στέρεα απόβλητα και υγρά λύματα τον υδροφόρο ορίζοντα και το Νότιο Ευβοϊκό», τη στιγμή που και παλιότερες και πιο πρόσφατες μελέτες δεν είχαν αντιμετωπιστεί σοβαρά από τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων.

Πάντως από τη συγκέντρωση αναδείχτηκε η ανάγκη, τα Οινόφυτα, το Δήλεσι, το Σχηματάρι, ο Αγιος Θωμάς, η Μαυροσουβάλα και η Γκόρυζα Αυλώνα, να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να τροφοδοτηθούν άμεσα με νερό από την ΕΥΔΑΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις όχθες του Ασωπού(2009-05-14 00:00:00.0)
Μηνυτήρια αναφορά για το μολυσμένο νερό(2007-09-14 00:00:00.0)
Το νερό - φαρμάκι απειλεί την υγεία των κατοίκων(2007-08-24 00:00:00.0)
Γνώριζαν για το νερό - δηλητήριο αλλά δεν έκαναν τίποτα!(2007-08-10 00:00:00.0)
Στην επιφάνεια οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες(2007-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ