Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΛΩΝΗΣ
Ενας αγωνιστής με θάρρος και σύνεση

Στις 26 Αυγούστου 2000 πέθανε στην Αθήνα ο επιτελάρχης της 3ης ηρωικής μεραρχίας του ΔΣΕ, Γιώργος Κονταλώνης. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 29/8, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Καρυές (Αράχοβα) Λακωνίας, όπου πολύς κόσμος τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Παραβρέθηκαν αντάρτες του ΔΣΕ και αντιστασιακοί από όλο το Μοριά και την Αθήνα.

Ο Γιώργος Κονταλώνης γεννήθηκε το 1917 και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων και πολέμησε στην Αλβανία. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε στον ΕΛΑΣ ως λοχαγός. Στον ΔΣΕ ήταν Συνταγματάρχης του Ταΰγετου και μετά Επιτελάρχης της ηρωικής 3ης Μεραρχίας στο Μοριά, με στρατιωτικό Διοικητή τον Στέφανο Γκουζέλη και Επίτροπο τον Βαγγέλη Ρογκάκο.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν ακόμη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την σ. Λουίζα Ράζου, γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Αν. Πελοποννήσου και τον Νίκο Γόντικα. Ακόμα εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ από Λαμία, Αρκαδία, Αργολίδα, αντιστασιακών οργανώσεων και αντιπρόσωποι των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο εκπρόσωπος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ, σ. Λευτέρης Αναστασάκος, τονίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του εκλιπόντος στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και στον ΔΣΕ, αργότερα. Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στο κείμενο που δημοσίευσε, τότε, ο Γ. Κονταλώνης, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, τον βρώμικο πόλεμο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία και που μ' αυτό χαιρετούσε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στον πόλεμο και τον καλούσε να «δημιουργήσει Λαϊκό Μέτωπο για να υπάρχει λαϊκή διακυβέρνηση αύριο». Επίσης καλούσε όλους τους συναγωνιστές του της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και όλους τους φίλους της Αντίστασης να ξανασμίξουν πάλι μαζί υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, στις βουλευτικές εκλογές που μας πέρασαν.

Το νεκρό αποχαιρέτησαν ακόμη ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυών και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org