Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΦΥΛΑΚΕΣ
Ανθρώπινες χωματερές

Το θέμα των φυλακών και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, ήρθε ξανά στο προσκήνιο αυτές τις μέρες, με αφορμή το θάνατο τεσσάρων κρατουμένων από ναρκωτικά. Τελευταίος στη μακρά λίστα του θανάτου ένας 29χρονος Ελληνας, υπόδικος για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών, που βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση από χρήση ναρκωτικών μέσα στο κελί του στον Κορυδαλλό.

Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί ως η κορυφή του παγόβουνου, αφού από το 1998 μέχρι και το πρώτο 6μηνο του 2007, συνολικά 364 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτά που το επίσημο κράτος αποκαλεί «σωφρονιστικά καταστήματα»... Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι είναι περισσότεροι, αφού οι διευθύνσεις των φυλακών στέλνουν με «κλούβες» στα νοσοκομεία μισοπεθαμένους κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών, για να μην καταγραφούν οι θάνατοι στη φυλακή.

Σήμερα στις φυλακές όλης της χώρας περισσότερα από 4.635 άτομα, τα οποία είτε βρίσκονται υπό κράτηση ως υπόδικοι είτε έχουν καταδικαστεί, είναι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Με άλλα λόγια, το 40% των εγκλείστων είναι χρήστες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ειδικών υπαλλήλων, επιστημόνων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε 135 θέσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, πληρούνται οι 85. Σε σύνολο 76 θέσεων ιατρών, όλων των ειδικοτήτων, μόλις οι 16. Αντί 30 ψυχιάτρων, υπάρχουν μόλις 3! Εναντι 48 ψυχολόγων εργάζονται 4. Τέλος, υπάρχει μόνο 1 εγκληματολόγος αντί για 13, που προβλέπονται...

Εκτός όμως από αυτό, πρέπει να σημειώσουμε πως χιλιάδες ελαφρυποινίτες ή υπόδικοι στοιβάζονται στα ίδια κελιά με βαρυποινίτες. Από τους 10.772 κρατούμενους, οι 4.951 είναι υπόδικοι, δηλαδή, κατά τεκμήριο αθώοι. Κι όμως το κράτος αδιαφορεί. Μία άλλη πολύ σοβαρή πτυχή είναι οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η «αποθήκευση» σχεδόν διπλάσιου αριθμού κρατουμένων από τη χωρητικότητα των «σωφρονιστικών καταστημάτων», αλλά και η πάσχουσα νομοθεσία.

Ενδεικτικά της επικρατούσας κατάστασης είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου. Σύμφωνα με αυτά, στοιβάζονται 10.627 κρατούμενοι σε 30 φυλακές που χωρούν 6.843. Σήμερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους καλύπτονται μόλις 3.835 θέσεις - εκ των οποίων οι 3.322 είναι φύλακες - σε σύνολο οργανικών θέσεων 6.372, ποσοστό κάλυψης που φτάνει μόλις το 60%.

Ο «Ρ» «ανοίγει» σήμερα το φάκελο «Φυλακές» και συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Μιλήσαμε με την Λίνα Κροκίδη, εγκληματολόγο - δικηγόρο και μέλος του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «ανθρώπινες χωματερές», που «εκπαιδεύουν» εγκληματίες. Και ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα είναι να χτυπηθούν οι αιτίες που τροφοδοτούν τις φυλακές, οι ρίζες της εγκληματικότητας, που είναι οι κοινωνικές ανισότητες και οι σύμφυτες με τον καπιταλισμό, "κανιβαλικές ηθικές", του ανταγωνισμού, του ατομισμού, της εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ