Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Στοίχισαν» οι τραγικές ελλείψεις

Περιοδεία πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Απουσία μέτρων δασικής προστασίας, εγκατάλειψη των πυροφυλακίων, απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς και απουσία κονδυλίων για τη διοικητική μέριμνα, με αποτέλεσμα τη σίτιση των εκατοντάδων ατόμων που εμπλέκονται στο έργο της πυρόσβεσης να έχει αναλάβει ο Δήμος Βελβεντού με δικά του μέσα.

Αυτές ήταν μερικές από τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, που περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Βελβεντό Κοζάνης την περασμένη βδομάδα.

Οπως προέκυψε από τις επαφές που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή με τοπικούς παράγοντες και κατοίκους της περιοχής, η έκταση που πήρε η πυρκαγιά θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε άμεση επέμβαση από τον αέρα. Οταν αυτή έγινε, ήταν ήδη αργά και περιορισμένης έκτασης. Επίσης, η βάση ανεφοδιασμού των εναέριων μέσων ήταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν υπήρχε σχεδιασμός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο της Κοζάνης.

Ακόμα, οι επίγειες προσπάθειες λόγω του δύσβατου της περιοχής και λόγω της απουσίας συντηρημένων δασικών δρόμων είχαν περιορισμένα αποτελέσματα. Ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής παρουσίασε προβλήματα συντήρησης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστούν εκτός από την επιτήρηση και περιφρούρηση της περιοχής και μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία του Βελβεντού. Οπως είπε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο δήμαρχος Βελβεντού, για την επιτήρηση δεν προβλέπονται κονδύλια και μόνο κατά παράβαση των κανονισμών μπορεί να εξασφαλίσει προσωπικό...

Σημειώνεται ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαία λόγω του ρέματος του Θολόλακκα που μπορεί να «κατεβάσει» 250.000 τόνους φερτά υλικά. Στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις το ρέμα αυτό κυριολεκτικά έπνιξε το Βελβεντό, υπήρξαν μάλιστα και ανθρώπινα θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ