Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ
Νέες εστίες και αναζωπυρώσεις
  • Για 15η μέρα συνεχίζει η φωτιά το καταστροφικό της έργο
  • Πυρκαγιές έκαιγαν σε Κοτύλη, Κυψέλη, Γούλιο, Λιβάδια και Κόζακα, στους Δήμους Νεστορίου και Αρρένων της Καστοριάς
  • Ανακοίνωση - καταγγελία από την Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η πυρκαγιά στην Κρυσταλλοπηγή
Η πυρκαγιά στην Κρυσταλλοπηγή
Η φωτιά στο Γράμμο συνεχίζει για 15η μέρα το καταστροφικό της έργο. Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις και οι νέες εστίες φωτιάς. Οι πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη χτες ήταν στα εξής μέτωπα: Κοτύλη, Κυψέλη, Γούλιο, Λιβάδια και Κόζακα, στους Δήμους Νεστορίου και Αρρένων της Καστοριάς. Μετά το μεσημέρι άρχισαν να πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι που ευνοούσαν τις αναζωπυρώσεις. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Πυροσβεστική έδινε την πληροφορία πως η φωτιά ήταν σε ύφεση...

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες φορείς και κάτοικοι στο Νομό Καστοριάς απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια από πυροσβεστικά αεροπλάνα, η παρουσία και χτες εναέριων μέσων ήταν μικρή. Σε ύφεση ήταν η φωτιά στο Σμάρδεσι Κρυσταλλοπηγής και στη Βάρμπα Σφίκα Πρεσπών του Νομού Φλώρινας, αν και εκφράζονταν φόβοι για πολλές αναζωπυρώσεις στην περίπτωση που ενισχύονταν οι άνεμοι.

Ηδη, τεράστιες εκτάσεις γύρω από την Κρυσταλλοπηγή, στο Βίτσι, έχουν καεί, ενώ ο κίνδυνος για πλήρη καταστροφή όλου του κεντρικού και ανατολικού Γράμμου παραμένει. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να σβήσει άμεσα η φωτιά και οι κάτοικοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων υπάρχουν για την περιοχή.

Οπως αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα, δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδες σχέδιο, αλλά, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που επιχειρούν στο Γράμμο γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν αεροδρόμια και στην Κοζάνη και στην Καστοριά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό και μέσα, κάτι που τόνισαν οι κάτοικοι και ο δήμαρχος στο Βελβενδό Κοζάνης.

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες

Αποψη απ' τα Λιβάδια έως την περιοχή κάτω απ' τον Πύργο της Κοτύλης, περιοχή που τη ζώνουν οι φλόγες
Αποψη απ' τα Λιβάδια έως την περιοχή κάτω απ' τον Πύργο της Κοτύλης, περιοχή που τη ζώνουν οι φλόγες
Τις βαρύτατες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη καταστροφή στο Γράμμο και στα Πιέρια Ορη, σε πολιτικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει επιπλέον την ευθύνη του δικομματισμού για τους δασοκτόνους νόμους, την έλλειψη προσωπικού αλλά και την έλλειψη ειδίκευσης στην Πυροσβεστική, ενώ καυτηριάζει τις υποσχέσεις που δίνουν, στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου, οι αρμόδιοι φορείς. Παράλληλα, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ αυτών τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης και την ανακήρυξη του Γράμμου σε Εθνικό Δρυμό λόγω της ιστορικής του αξίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΚΚΕ για την ευθύνη της αντιδασικής και δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας, η παντελής απουσία μέτρων πρόληψης (μόνο 5.000 ευρώ δόθηκαν στο Δήμο Νεστορίου για δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, κλπ.) σε συνδυασμό με τους δασοκτόνους νόμους και την αντιδασική αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελούν την υλική βάση για την εκδήλωση και τρομακτική ανάπτυξη του εγκλήματος που βδομάδες τώρα συντελείται».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», επισημαίνεται, «τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δε συμπεριφέρεται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης. Είτε βρίσκεται σε πλήρη και εγκληματική αδράνεια είτε είναι παντελώς απούσα, αφήνοντας το δύσκολο έργο της κατάσβεσης στις, λιγοστές και με βασικές ελλείψεις, πυροσβεστικές δυνάμεις χωρίς την πρέπουσα βοήθεια σε πόρους και μέσα».

Η Παλιά Κοτύλη καίγεται
Η Παλιά Κοτύλη καίγεται
Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμα: «Ειδικά στην περίπτωση του Γράμμου για να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση απαιτείται συγκέντρωση επίγειων και εναέριων δυνάμεων λόγω της ιδιόμορφης μορφολογίας του. Απαιτείται παλλαϊκή κινητοποίηση! Μπροστά στην κυβερνητική αδράνεια, για τη σωτηρία του Γράμμου ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση των Δήμων Νεστορίου και Βελβεντού για να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προέκυψαν από το ότι επωμίστηκαν όλο το βάρος της κατάσβεσης με δικά τους μέσα και πόρους όσο και για μέτρα πρόληψης και περιφρούρησης από μελλοντικές πυρκαγιές».

«Τρέχουν» επενδυτικά σχέδια

Στη συνέχεια εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το εξής γεγονός: «Ενώ καίγεται ο ένας ορεινός όγκος μετά τον άλλο, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης πρωταγωνιστούν σε έναν οργασμό διαγωνισμών, προτάσεων, προκηρύξεων για μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες στις περιοχές που είναι ζωσμένες από τις φλόγες! Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας μαζί με πολλούς νομάρχες και άλλους αρμόδιους παράγοντες συνεδρίασαν (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή) με αντικείμενο: "Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου". Με στόχο το πώς οι ορεινοί όγκοι της οροσειράς της Πίνδου θα γίνουν ελκυστικά τουριστικοί με "...την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα"».

Για τον παραπάνω λόγο, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της περιοχής «να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Κάτω τα χέρια από το Γράμμο και τους άλλους ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας! Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει στον αγώνα για την προστασία και ανάπτυξή τους προς όφελος του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ