Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΘΥΕΛΛΑ» ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ... «Ενα πολύπλοκο παζλ συνθέτει τα αίτια που οδηγούν κάθε χρόνο στην καταστροφή χιλιάδων δασικών εκτάσεων. Μαζί με την έλλειψη συντονισμού, την ανεπάρκεια στον σχεδιασμό επιχειρησιακής δράσης και τα κενά πυροσβεστικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, καταδείχθηκε ότι και άλλοι παράγοντες λειτουργούν "εμπρηστικά". Η ύπαρξη εκατοντάδων χωματερών, η αύξηση της καύσιμης ύλης στα δάση και τα δασοπονικά έργα που δεν χρηματοδοτούνται, η αμέλεια αδιάφορων πολιτών που κάνουν μπάρμπεκιου δίπλα στα πεύκα ή πετούν τσιγάρο...» (Από το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ... «Απόγνωση, αγανάκτηση και οργή προκαλούν η παράλυση του κρατικού μηχανισμού και η ουσιαστική διάλυση της Πυροσβεστικής, που κατέρρευσαν μπροστά στη λαίλαπα των πυρκαγιών, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις από τον περασμένο Μάρτιο για πλήρη ετοιμότητα... Μπορεί να είναι πρωτοφανές φαινόμενο η σωρεία των πυρκαγιών, πρωτοφανής όμως είναι και η ανοργανωσιά των μηχανισμών κατάσβεσης» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Η ΜΗΧΑΝΗ... «Ξεχειλίζουν από οργή οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών σε όλη τη χώρα που είδαν την κρατική μηχανή ανίκανη να τους προσφέρει ουσιαστική βοήθεια» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

Η «ΘΥΕΛΛΑ»... «Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι αξιωματικοί του Π.Σ. για να ενημερώσουν την ηγεσία, το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου και θεωρείται υπεύθυνο για την ιλιγγιώδη εξάπλωση της πυρκαγιάς, ονομάζεται "θύελλα πυρκαγιών" και... έχει "αδυναμία" στην Αχαΐα» (Κ. Τομαράς - ΕΘΝΟΣ).

«ΤΟ» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Το συμπέρασμα λοιπόν είναι αμείλικτο: Αντί οι πολίτες να αναζητούν ευθύνες από το κράτος για όσα δεν μπορεί να τους παράσχη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κράτος είναι εξ ορισμού ανίκανο να προστατεύση τους ίδιους και τις περιουσίες τους. Και θα πρέπει σιγά- σιγά να καλλιεργηθή μία τελείως διαφορετική αντίληψις για τον ρόλο του κράτους, ακόμη και στο θέμα της προστασίας των δασών» (Από την πρωτοσέλιδη ανάλυση της ΕΣΤΙΑΣ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ