Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα Καζάνια

Ηείδηση διαδόθηκε στην πόλη σαν αστραπή. Την έφεραν οι μαντατοφόροι του μεγάλου άρχοντα. Ερχεται, έλεγε η είδηση. Ερχεται πάνω σε ιπτάμενο άλογο. Κι από πίσω του όλοι οι παραστεκάμενοί του. Βλοσυροί και μαυροντυμένοι. Αλλοι κρατάνε ντεφτέρια γεμάτα με αριθμούς, άλλοι φυλλάδες με ζωγραφιές δρόμων και παλατιών, άλλοι κανόνια και καριοφίλια, φιτίλια και τσακμακόπετρες. Και πίσω από αυτούς που "κρατάνε" έρχονται οι άλλοι που κουβαλάνε στις τσέπες τους χιλιάδες καλοντυλιγμένα μασούρια με υποσχέσεις. Αυτοί οι τελευταίοι, έλεγε η είδηση, δε χαμογελούνε ποτέ. Είναι σκυθρωποί και δύσθυμοι, απότομοι και αγενείς, γιατί, έλεγε η είδηση, ζούνε μόνο μια μέρα, τη μέρα που ανοίγει το μεγάλο παζάρι στην πόλη. Υστερα, την άλλη μέρα δηλαδή, τους πάνε αλλού, κανείς δεν ξέρει πού, και πεθαίνουν ξεχασμένοι. Ακόμα, λένε, δεν τους θυμάται ούτε ο μεγάλος Αρχοντας που τους έχει στα όπα όπα την ημέρα που ανοίγει το μεγάλο παζάρι της πόλης.

Βέβαια τη μέρα που ήρθαν οι μαντατοφόροι και στήθηκαν στη μεγάλη πλατεία, πριν βγάλουν τις καλογυαλισμένες σάλπιγγες, με τα κουδούνια και τις πολύχρωμες κορδέλες έτρεξε ο κόσμος από παντού και τους περικύκλωσε. Σιδεράδες, χτίστες, ψαράδες, γραφιάδες, νοσοκόμες και γιατροί, αρχαιολόγοι, δάσκαλοι, πολύτεκνοι, ετοιμοθάνατοι και άνεργοι, παλαιοί πολεμιστές και αμούστακοι φαντάροι, χωροφύλακες και καφετζήδες. Από τα βουνά κατέβηκαν της φωτιάς οι καμένοι, κι από τους κάμπους οι κουνημένοι των σεισμών.

Τι νέα μας φέρνετε; φώναξαν όλοι με μια φωνή. Τι καλά μας φέρνει ο μεγάλος Αρχοντας; Χαμογελάει πάντα, όπως τον βλέπουμε στα φωτισμένα παράθυρα του διαβόλου; Είναι έτσι χουβαρντάς και ανοιχτοχέρης, όπως λένε; Φέρνει μαζί του τα καλούδια που μας υποσχέθηκε τότε που τον είδαμε για τελευταία φορά να μας χαιρετάει από το μεγάλο μπαλκόνι;

Οι μαντατοφόροι κατέβασαν τις καλογυαλισμένες σάλπιγγες. Μάζεψαν τα χρυσοποίκιλτα ειλητάρια και όλοι μαζί ρώτησαν το πλήθος απορημένοι:

-Και ποιοι είστε σεις, ρε καλόπαιδα; Τίνος παιδιά είστε και τολμάτε να κόβετε στη μέση το μεγάλο μαντάτο;

Ενας μουντζουρωμένος με ένα μεγάλο σφυρί στο χέρι και ένα κοιμισμένο παιδί στην αγκαλιά έκανε δυο βήματα μπροστά και φώναξε:

-Εγώ είμαι ο γιος του κυρ - Χαράλαμπου. Σπούδασα αρχαιολόγος, και τώρα δουλεύω σε γκαζάδικο.

Υστερα βγήκε ένας άλλος, κι αυτός μουντζουρωμένος, με ένα δρεπάνι στον ώμο, με μια ψηλή ξανθιά στο πλευρό του.

-Εμένα με λένε Σοφοκλή, είμαι ο γιος της Αναστασούλας, σπούδασα μαζί με τη γυναίκα μου τη δασκαλική, και τώρα δουλεύουμε στον κάμπο, μαζεύουμε μπαμπάκια.

Στο τέλος βγήκε ένας ξερακιανός, με ένα μεγάλο μολύβι περασμένο στο αυτί.

-Εγώ είμαι ο γιος του κυρ-Μήτσου, ήθελα να σπουδάσω και να γίνω καλός μαραγκός. Δε βόλεψε όμως, δεν είχαμε λεφτά για να πάω στο φροντόσχολο που πάνε τα πλουσιόπαιδα, και γι' αυτό έγινα ψαράς και ψαρεύω στη λίμνη...

-Ε, και; ρώτησε βλοσυρός ο αρχιμαντατοφόρος.

-Δεν πάει άλλο, φώναξαν τότε όλοι μαζί, ο μεγάλος Αρχοντας μας έγραψε στα παλιά του τα τσαρούχια. Γι' αυτό μαζευτήκαμε δω. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Αλλοι, χιλιάδες δεν ήρθανε γιατί φοβούνται τους χωροφυλάκους. Είναι κι αυτοί θυμωμένοι με τον άρχοντα μα δεν το λένε, γιατί ο αρχηγός τους λέει πως είναι καλύτερα να χαϊδεύεις τον άρχοντα, παρά να τον αγριεύεις.

-Ε, και; Ξαναρώτησε ο αρχιμαντατοφόρος.

-Ε τι "ε, και", απάντησε αγριεμένος ο ξερακιανός. Εμείς ήρθαμε και θα μείνουμε. Θα μείνουμε μέχρι να έρθει ο άρχοντας. Ηρθαμε όλοι μαζί, με τα παιδιά μας και με τις γυναίκες μας. Εγώ έφερα και τον παππού μου μαζί κούτσα κούτσα, γιατί έχει μόνο ένα πόδι το άλλο το έχασε στην Αλβανία.

-Και καλά, πού θα τρώτε, πού θα κοιμάστε, θα σας φάει και η υγρασία εδώ στο λιμάνι, ρώτησε ο αρχιμαντατοφόρος.

Μη χολοσκάς, απάντησε ο ξερακιανός, φέραμε και τα καζάνια μαζί, θα μαγειρέψουμε και θα φάμε εδώ. Και πες σε παρακαλώ στον άρχοντα, όταν τον δεις, πως τα καζάνια δεν είναι μόνο για το φαΐ. Είναι και για την κόλαση.

Ας το 'χει υπόψη του!


Του
Γιώργου Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η εξόρμηση της ΚΝΕ σε χώρους μαθητείας και κατάρτισης(2017-11-01 00:00:00.0)
Ο νόμος ήρθε στο Κολωνάκι...(2009-03-18 00:00:00.0)
Μαύρη Ντάλια(2006-10-05 00:00:00.0)
Ανταρσία(2006-08-20 00:00:00.0)
Εφτά μέρες μαζί(2000-12-30 00:00:00.0)
Αγρότες(1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ