Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΕΒ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
«Ισχύς εν τη ενώσει»

Πολλαπλασιαστικά οφέλη, κέρδη και πολιτική επιρροή, αναμένουν τα αφεντικά των πέντε μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και οι μεγαλοβιομήχανοι από το «γάμο» που προέκυψε με την ένταξη στον ΣΕΒ της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Η υποδοχή των νέων μελών της Ενωσης, αλλά και - με απευθείας ένταξη - πέντε επιχειρήσεων που ελέγχουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, STAR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA και ANTENNA TV έγινε χτες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Να σημειωθεί ότι στην ΕΙΤΗΣΕΕ ανήκει και έκτο κανάλι, το ALTER.

O ΣΕΒ με την κίνησή του αυτή επιδιώκει τη διεύρυνσή του με την προοπτική να εκπροσωπήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, πέραν της «παραδοσιακής» αντιπροσώπευσης των βιομηχανιών. Οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού μπορούν να «παίξουν» τα παιχνίδια που θέλουν οι βιομήχανοι και τα οποία εξυπηρετούν και τους μεγαλοκαναλάρχες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μία μέρα μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου ονόματος «Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών» και του νέου λογότυπου, χαρακτήρισε την ένταξη των καναλαρχών στον ΣΕΒ ως γεγονός «με ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία σε θεσμικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο», το οποίο «προσδίδει στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας ένα υγιέστερο και δυναμικότερο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, θεσμικής διεκδίκησης και πολιτισμικής παρέμβασης».

Πρακτικά, η συγκεκριμένη διεύρυνση ενδυναμώνει τις γενικότερες κινήσεις του ΣΕΒ προς αυτή την κατεύθυνση - καθώς ισχυρές αντιδράσεις έχουν προκύψει από τους μεγαλεμπόρους (ΣΕΛΠΕ) και τους επιχειρηματίες του τουρισμού (ΣΕΤΕ) - ενώ του δίνει νέα «όπλα» ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης στην κοινωνία και πολιτισμικής παρέμβασης. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του Δ. Δασκαλόπουλου ότι η τηλεόραση έχει «καθοριστικό ρόλο και επιρροή στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό», ενώ ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Δ. Νικολάου, τόνισε ότι η ένταξη «έρχεται να ενισχύσει αποφασιστικά την προσπάθεια διεύρυνσης και μετεξέλιξης του ΣΕΒ».

Αλλά και οι καναλάρχες προσδοκούν μια ακόμη πιο συστηματική παρέμβαση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους μέσω και της υποστήριξης των υπόλοιπων μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Κ. Κιμπουρόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στον ...παιδαγωγικό ρόλο της τηλεόρασης και την «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων του κλάδου, ωστόσο με σαφήνεια μίλησε για ένα «νέο όραμα» του οποίου προϋπόθεση είναι «να υπάρξει ένα νέο, ελεύθερο, δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις». Το «στοίχημα» της ψηφιακής τηλεόρασης και του ρόλου που θα κληθούν να παίξουν οι καναλάρχες φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα, ενώ θετικά εκφράστηκε για μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που ευνόησαν τα κανάλια και για την άρση «αντικινήτρων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ