Κυριακή 29 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
Βιβλία για παιδιά «ΡΙΖΟχαρτο»
Από την καλύβα του μπαρμπα-Θωμά στα τσαντίρια

Ενα από τα πρώιμα βιβλία που έθεσαν το ρατσισμό στο κέντρο του μύθου τους είναι το μυθιστόρημα της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά». Πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1852 στην Αμερική και αμέσως σχεδόν μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες προκαλώντας πρωτοφανή συγκίνηση στους αναγνώστες. Η διάσημη Γαλλίδα λογοτέχνης Γεωργία Σάνδη γράφει πως αυτό το βιβλίο δε λείπει από κανενός τα χέρια, πως είναι ένα βιβλίο που τους συγκλονίζει όλους, που τους φέρνει δάκρυα...

«Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» περιγράφει τη σκληρή ζωή των μαύρων στις φυτείες του αμερικάνικου Νότου, τις επαίσχυντες αγοραπωλησίες ανθρώπων σαν να ήταν αυτοί εμπορεύματα.

Στο Κεντάκι, ο αφέντης του μπαρμπα-Θωμά, πνιγμένος στα χρέη, αποφασίζει να τον πουλήσει και μαζί και το αγοράκι της μαύρης σκλάβας του Ελίζας. Η Ελίζα με το παιδί της δραπετεύουν, παρασύροντας τον αναγνώστη σε περιπέτειες γεμάτες αγωνία και πάθος, αλλά και γεμίζοντάς τον με αγανάκτηση εναντίον των αδίστακτων δουλεμπόρων και όλης της νοοτροπίας και των νόμων που επιτρέπουν τη βάναυση κακοποίηση των μαύρων. Ο μπαρμπα-Θωμάς ωστόσο, αρνείται να δραπετεύσει, υπάκουος στις θελήσεις του κυρίου του και γεμάτος εμπιστοσύνη στο θεό, που δεν του ανταποδίδει βέβαια την καλοσύνη... Οι συνθήκες ζωής και δουλιάς - δουλείας μάλλον - γίνονται για τον Θωμά όλο και πιο απάνθρωπες και τελικά μοιραίες.

Στο μυθιστόρημα αυτό προβάλλονται δύο είδη δούλων και συμπεριφορών: Η Ελίζα που μάχεται, παρά τα μύρια εμπόδια, για την ελευθερία, και ο μπαρμπα-Θωμάς που υποτάσσεται με καρτερία και περιμένει την καλή διάθεση του αφέντη και του θεού, πιο δουλόφρων παρά δούλος.

Αν και η συμπάθεια της συγγραφέως φαίνεται να είναι προς τον υποταγμένο μπαρμπα-Θωμά, στα πλαίσια ίσως του κλίματος της εποχής της, είναι αναμφίβολο ότι ο σημερινός τουλάχιστον αναγνώστης αγανακτεί με το ραγιαδισμό του. Είναι η μαχητική Ελίζα που συγκεντρώνει σήμερα το θαυμασμό, ενώ ο τρομαχτικός δουλέμπορας συγκεκριμενοποιεί όλη την απανθρωπιά του συστήματος. Ενας παραλληλισμός με το εμπόριο ανθρώπων που διεξάγεται στην εποχή μας, φτωχών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, κάνει αυτό το παλιό βιβλίο αρκετά χρήσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ