Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σοφοκλής» διά χειρός Γιώργη Βαρλάμου

Μία σημαντική εικαστική έκθεση φιλοξενείται από 21 Ιούλη (9 μ.μ.) στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης. Το ΔΣ του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης, παρουσιάζει 48 ακουαρέλες του Γιώργη Βαρλάμου, που κοσμούν το βιβλίο «Σοφοκλής». Είναι τεράστιας σημασίας η συμβολή του Γιώργη Βαρλάμου στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα ο σημαντικός δημιουργός επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ή εικονογράφησε με χαρακτικά ή ζωγραφικά έργα του, πάνω από 200 βιβλία. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή, ξεχωρίζουν η μνημειώδης έκδοση «Δέκα Λευκές Λήκυθοι» για την οποία εργάστηκαν ο Γ. Κεφαλληνός και οι μαθητές του: Λουίζα Μοντεσάντου, Ν. Δαμιανάκης και Γ. Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες.

Το 1973, οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, εκδόθηκαν από τις παρισινές καλλιτεχνικές εκδόσεις «Union Latin d' Editions» σε τρεις τόμους, με αριθμημένα πολυτελή αντίτυπα, εξαιρετικής καλαισθησίας. Τις μεταφράσεις υπέγραφε ο Γάλλος ελληνιστής Ζακ Λακαριέρ. Οι τόμοι είναι διακοσμημένοι με 48 ακουαρέλες του διακεκριμένου ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε, τότε, στο Παρίσι, ως «ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα, τόσο από φιλολογικής όσο και από εικαστικής πλευράς». Οι ακουαρέλες αυτές δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα, ως έκθεση εικαστική σε γκαλερί.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιλαμβάνει: Ομιλία του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλείου Κύρκου, με θέμα «Το ανθρωπιστικό στοιχείο στις τραγωδίες του Σοφοκλή». Προβολή της ταινίας: «Η εικονογράφηση του Σοφοκλή από τον Γιώργη Βαρλάμο». Ακολουθεί βράβευση του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτέμβρη (καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ