Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Οι κινητοποιήσεις θα χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές ενέργειες

Ψηφίστηκε η έκθεση σχετικά με τον «Προσδιορισμό, χαρακτηρισμό και την προστασία της Ευρωπαϊκής Υποδομής Ζωτικής Σημασίας», κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη, βάσει της οποίας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος χαρακτηρισμού ως τρομοκρατικών ενεργειών των κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος, καθώς και των απεργιών των εργαζομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στην παρέμβασή του σχετικά με το θέμα τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Εκθεση αποδέχεται πλήρως τη φιλοσοφία της πρότασης οδηγίας που χαρακτηρίζει Ευρωπαϊκή Υποδομή Ζωτικής Σημασίας κάθε σημαντική υποδομή δημόσια και ιδιωτική που επηρεάζει περισσότερα κράτη -μέλη της ΕΕ και τα υποχρεώνει να υποβάλουν κατάλογο των υποδομών αυτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμορφώνει τον ενιαίο κατάλογο για όλη την ΕΕ, ώστε να εποπτεύει και να ελέγχει την ασφάλειά τους από "τρομοκρατικές ενέργειες"».

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας «οι ιδιώτες, δηλαδή οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις, αποκτούν αρμοδιότητες σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, που προηγουμένως αποτελούσαν αποκλειστική κρατική ευθύνη. Ανοίγει ο δρόμος να χαρακτηριστούν "τρομοκρατικές ενέργειες" κινητοποιήσεις του εργατικού και μαζικού κινήματος που επηρεάζουν οποιαδήποτε υποδομή "ευρωπαϊκής σημασίας", ακόμη και ιδιωτικές εγκαταστάσεις (π.χ. απεργία σε κρίσιμους τομείς - ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ. - ή συμβολική κατάληψη εργοστασίων, επιχειρήσεων κλπ., περιφρούρηση απεργίας, κινητοποιήσεων κ.ά.).

Υπονομεύεται καθοριστικά η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία των κρατών - μελών, αφού υποχρεούνται να παραδίδουν κατάλογο όλων των κρίσιμων για την ασφάλεια, και των σχεδίων ασφαλείας τους, υποδομών στην ΕΕ».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας, τόνισε πως «γι' ακόμη μία φορά το πρόσχημα της "τρομοκρατικής απειλής" αποτελεί το βολικό όχημα της ΕΕ για την ολοκλήρωση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της που στρέφεται ενάντια στα λαϊκά κινήματα και θωρακίζει την εξουσία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ