Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση Υγείας και Παιδείας

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στα εγκαίνια της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης

Motion Team

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στα εγκαίνια της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης
Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, που προωθούν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των ιδιωτικοποιήσεων που μετατρέπει σε εμπόρευμα το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας να έχουν σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν Υπηρεσίες Υγείας, ενώ στερεί από τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας το δικαίωμα να μορφώνονται ολόπλευρα σε σύγχρονα σχολεία.

Ειδικότερα, η πολιτική απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματίες. Σε «Θεαγένειο», «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο», «Αγιο Παύλο», «Παναγία», παντού ίδια η κατάσταση, με μικρές διαφοροποιήσεις. Σε «αχρηστία» βρίσκονται νοσηλευτικές μονάδες, στα «όριά τους» ασθενείς και προσωπικό. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χωρίς προσωπικό. Κλινικές με 40-50 κρεβάτια λειτουργούν με έναν και δύο νοσηλευτές. Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας στο Νομό Θεσσαλονίκης «αιμορραγούν», ενώ οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται μένουν στα χαρτιά. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Η ανάπτυξη κλινικών γίνεται πλέον μέσω χορηγιών και δωρεών. Π.χ., η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων, που εγκαινιάστηκε την περασμένη βδομάδα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημιουργήθηκε με «δωρεά» ιδιωτών, έπειτα από πρωτοβουλία του Σωματείου για τη Φροντίδα Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις MDA Ελλάς. Η ανακαίνιση της παιδιατρικής πτέρυγας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έγινε με χορηγία μεγάλων εταιρειών στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της Υγείας θα ανεγερθεί, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Μίκρα. Προχωρά δηλαδή το σχέδιο για σύγχρονες υγειονομικές μονάδες - «σούπερ μάρκετ». Την ίδια ώρα 19 ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν κερδοφόρα στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπως και δεκάδες ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αυξάνουν καθημερινά την «πελατεία τους». Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προχωρά και η συγκέντρωση του τομέα της Υγείας στα χέρια 3-4 επιχειρηματιών.

Αυτή την πολιτική πληρώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας μέσα από τη διαρκή επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά και συνολικά ο εργαζόμενος λαός με την υποβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και την υποχρέωσή του να πληρώνει - άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - για υπηρεσίες που θα έπρεπε να του παρέχονται δωρεάν.

Υπονομεύεται το δικαίωμα στη μόρφωση

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης, και περισσότερο στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, χρονίζει. Εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας και σαφώς τους εργαζόμενους γονείς. Είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με γενικότερα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, όπως για παράδειγμα η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στη βιομηχανική περιοχή των δυτικών συνοικιών ή η δικαιολογημένη τάση των κατοίκων του κέντρου να μετακομίσουν στην ύπαιθρο μακριά από το κέντρο της πόλης που ασφυκτιά.

Αφ' ενός οι υποδομές των σχολείων είναι ανεπαρκείς, αφ' ετέρου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διπλοβάρδια, η οποία είναι σε ποσοστό άνω του 30% στα σχολεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Γονέων Μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι 2.000 αίθουσες, που παρουσιάζει η ΝΑΘ ως ολοκλήρωση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης 2000-2006, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Αλλά και τα στοιχεία της ίδιας της ΝΑΘ δείχνουν πως η διπλοβάρδια εξακολουθεί να υφίσταται ως σοβαρό πρόβλημα κι οι ανάγκες της σχολικής στέγης να είναι ιδιαίτερα οξυμένες στο νομό.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη η διπλοβάρδια στα Νηπιαγωγεία το 2002 ήταν 34% και σήμερα είναι στο 13,9%. Στα Δημοτικά το 2002 ήταν 29% και σήμερα είναι 8,83%. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια το 2002 ήταν 29% και σήμερα είναι 13,9%. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα του Προγράμματος Σχολικής Στέγης της ΝΑΘ, σύμφωνα με το οποίο θα εξαλειφόταν, υποτίθεται, το πρόβλημα της διπλοβάρδιας... Η καταγραφή για το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης 2008-2012 της ΝΑΘ, που πρόσφατα ψηφίστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από την παράταξη της πλειοψηφίας, καταγράφει ανάγκες για όλο το νομό συνολικού κόστους 597.834.239,00 ευρώ (γίνεται λόγος για 199 νέα σχολεία, 106 προσθήκες αιθουσών, 93 οικόπεδα) χωρίς να ξέρει κανείς αν θα υπάρξουν και ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης. Παράλληλα, το πρόγραμμα του ΟΣΚ ΑΕ (200 εκατομμυρίων ευρώ) καρκινοβατεί, ενώ περισσότερα από 10 σχολικά κτίρια προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης είναι η μία όψη της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η άλλη όψη, που δείχνει ακόμα πιο ξεκάθαρα τον ταξικό της χαρακτήρα και την περιθωριοποίηση των παιδιών της εργατιάς, είναι η σχολική «διαρροή» και «διακοπή» από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η διαρροή της φοίτησης στο Νομό Θεσσαλονίκης είναι: 5,8% από το Γυμνάσιο, 24,5% από το ΤΕΕ και 2,8% από το Λύκειο. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό μαθητών από εργατικές οικογένειες, είναι ενδεικτικά των επιπτώσεων της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Την τελευταία τριετία στην πόλη, σε περιαστικούς δήμους και την επαρχία του Νομού Θεσσαλονίκης παρατηρείται «διακοπή» από το Γυμνάσιο 984 μαθητών (που σημαίνει ότι οι μαθητές αυτοί θα έχουν μόνο απολυτήριο Δημοτικού!), από το ΤΕΕ 1.738 μαθητές (κυρίως από την πόλη) διέκοψαν το σχολείο και από το Λύκειο 117.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ