Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εφιάλτης ο δεύτερος «Καποδίστριας» για Παιδεία και Υγεία

Ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας τέθηκαν προς σχολιασμό στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΤ-3 «Υπάρχει είδηση» χτες το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων, η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για την ενότητα και τη συνεργασία της αριστεράς και ειδικότερα για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ανάμεσα σε άλλα, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η συνεργασία για την Παιδεία δεν είναι μόνο για το άρθρο 16. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται και για την Παιδεία και κανένα κόμμα δε μιλάει γι' αυτό, δεν αντιπαρατίθεται, είναι όταν θα γίνει ο "Καποδίστριας 2" και οι 1.000 δήμοι θα γίνουν 400 και οι 57 νομαρχίες 12. Θα περάσουν στη νέα διοικητική δομή την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Κι αυτό θα γίνει με όρους ιδιωτικοποίησης, κατηγοριοποίησης, διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα».

Κληθείσα να σχολιάσει αν το ΚΚΕ αποδέχεται το «αξίωμα» ότι κυρίως η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και όχι στην αξιωματική αντιπολίτευση, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε κατηγορηματικά:

«Οχι. Κοιτάμε τον γενικότερο συσχετισμό δύναμης. Αν π.χ. το συντηρητικό κόμμα ήταν μόνο η ΝΔ, σας λέω ότι αυτή τη στιγμή δε θα είχαν περάσει αντιλαϊκά μέτρα. Αν η διαίρεση του πολιτικού κόσμου ήταν από τη μια μεριά η ΝΔ κι από την άλλη όλα τα άλλα κόμματα σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, θα υπήρχε ήδη μια λαϊκή πλειοψηφία που θα είχε αποτρέψει σημαντικά μέτρα και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στην Ελλάδα για ελπίδα για ένα καλύτερο δρόμο. Το γεγονός ότι πέρασαν συντηρητικά μέτρα είναι γιατί έχουμε 2 μεγάλα κόμματα εξουσίας που έχουν κοινή πολιτική, άρα καλλιεργούν την ίδια μοιρολατρία στο λαό, με την αντιπαράθεση μεταξύ τους εντείνουν την απέχθεια, τη μοιρολατρία και ένα ψεύτικο δίλημμα ή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν ένα ΠΑΣΟΚ ριζοσπαστικό, αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού θα ήταν η ΝΔ, άντε να ήταν στο 20%».

Τι αντιπροσωπεύει η έννοια «αριστερά»;

Ερωτώμενη σχετικά με την «ενότητα της αριστεράς», η Αλ. Παπαρήγα έθεσε για μια ακόμα φορά έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό. Είπε συγκεκριμένα:

«Θα σας έθετα ένα ερώτημα ρητορικό. Τι είναι η αριστερά; Εχει γίνει ένα λάστιχο η έννοια, μια καραμέλα. Η έννοια "αριστερά" τι αντιπροσωπεύει; Οπως και το "δεξιά" και το "κέντρο". Δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα, είναι απομεινάρια μιας άλλης εποχής και μοιάζουν με γεωγραφικοί όροι. Τι θα πει "αριστερά", "δεξιά" και "κέντρο"; Μάλιστα σήμερα ο κ. Καραμανλής και η φιλελεύθερη παράταξη εντάσσονται λέει στο κέντρο. Τι είναι αυτά; Δεν είμαστε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι έννοιες λανσαρίστηκαν τότε για να συγκαλύψουν πραγματικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Εμείς καθορίζουμε την εκτίμησή μας για τα κόμματα ανάλογα με το πρόγραμμα και την τακτική τους. Εχετε δικαίωμα να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε ορολογία. Εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε. "Ορθόδοξη", "ακραία", τι θα πουν αυτά; Εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Υπάρχουν αριστεροί που δεν είναι κομμουνιστές, εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν είμαστε κάτι άλλο, έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα, ούτε αριστεροί λεγόμαστε, ούτε ορθόδοξοι κομμουνιστές, ούτε καθολικοί ή προτεστάντες. Ολα τα άλλα είναι τερτίπια της πολιτικής. Τι αντιπροσωπεύει το κέντρο, τι θα πει κεντροδεξιά; Η κυβέρνηση Πρόντι και η συνεργασία εκεί τι είναι, πού εντάσσεται;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ