Τετάρτη 11 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μαγικές τιμές

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα επίσημα στοιχεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο της ακρίβειας». Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στο τελευταίο δωδεκάμηνο από τον περσινό μέχρι τον φετινό Ιούνη ήταν 2,6%.

Αν πιστέψουμε την εικόνα της αγοράς - όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ - τότε υπάρχουν επιτυχίες στην καταπολέμηση της ακρίβειας, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τώρα είναι σαφώς χαμηλότερος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βέβαια, αυτή η ...επίσημη εικόνα της πορείας των τιμών απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, από την αφόρητη ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις. Ομως, αυτή η πραγματικότητα χάνεται στους μέσους όρους της Στατιστικής.

Είναι γνωστό ότι η ΕΣΥΕ καταρτίζει τον τιμάριθμο με βάση τόσο τα είδη που ακρίβυναν όσο και εκείνα που εμφανίζουν μειώσεις τιμών, που συχνά αποτελούν μακρινή επιλογή για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι, μπορεί το καθημερινό τσουκάλι να κοστίζει όλο και περισσότερο, μπορεί τα είδη πρώτης ανάγκης να ανατιμώνται συνεχώς, όμως η Στατιστική δείχνει συγκράτηση και μείωση των τιμών επειδή έτυχε αυτή την περίοδο να μειωθούν οι τιμές σε είδη όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και πάει λέγοντας. Μόνο που αυτά είναι προϊόντα και υπηρεσίες που σε τελευταία ανάλυση φαντάζουν είδη πολυτέλειας για τα λαϊκά στρώματα, αφού στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς, ίσα - ίσα χωράνε μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ