Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις στον καταυλισμό, σύνοδος στο Παρίσι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέες μάχες ξέσπασαν χτες στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο. Τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν, εδώ και μέρες, σφίξει ιδιαιτέρως τον κλοιό γύρω από τις νότιες συνοικίες του καταυλισμού, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εναπομείναντες μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Αν και εδώ και τουλάχιστον δύο βδομάδες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πέρας της επιχείρησης εξάρθρωσης της ισλαμιστικής οργάνωσης, που άρχισε στις 20 Μάη και οδήγησε σε «έξοδο» της πλειοψηφίας των περίπου 40.000 Παλαιστινίων προσφύγων από τα χαμόσπιτά τους, ο στρατός παραμένει πάντα γύρω από τον καταυλισμό απαιτώντας την κατάθεση των όπλων και την παράδοση των μαχητών.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες ότι στις 14 - 17 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και υπό την αιγίδα της, σύνοδος των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων με στόχο «την επανέναρξη του διαλόγου στη λιβανική πολιτική σκηνή προκειμένου να υπερσκελιστεί το υπάρχον αδιέξοδο». Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ», που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη σύνοδο, δηλώνοντας ότι «όσοι στέκονται δίπλα στο λιβανικό λαό γενικώς χωρίς να στηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά, είναι φίλοι του Λιβάνου και βοηθούν τη χώρα».

Δεν είναι γνωστό αν η θετική αντίδραση της «Χεζμπολάχ» έγινε πριν ή μετά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν τον Γάλλο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ