Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εβδομη μέρα πολιορκίας του Τεμένους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ειδική ομάδα διαπραγματευτών έστειλε στο Κόκκινο Τέμενος, στο Ισλαμαμπάντ, η πακιστανική κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί η πολιορκία που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, χωρίς να δίνει στοιχεία αν υπάρχει κατεύθυνση μετακίνησης από το τελεσίγραφο της Παρασκευής για «άνευ όρων» παράδοση των οχυρωμένων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η «αποφυγή της αιματοχυσίας», καθώς μία εισβολή θα έπληττε την ήδη βεβαρημένη εικόνα της. Οι νεκροί ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ παραστρατιωτικών πολιορκητών του τεμένους και εγκλωβισμένων, έφτασαν τους 24.

Οι αρχές του Πακιστάν υποστηρίζουν ότι στο τζαμί υπάρχουν καταζητούμενοι μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι οπλισμένοι και κρατούν ομήρους γυναίκες και σπουδαστές ως «ανθρώπινες ασπίδες»... Στο κόκκινο Τέμενος εικάζεται από την κυβέρνηση και τους παραστρατιωτικούς που έχουν περικυκλώσει το τζαμί, ότι υπάρχουν περίπου 150 όμηροι και μερικές δεκάδες οπλισμένοι αντάρτες, πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Η διαπραγματευτική ομάδα, που δεν επιτράπηκε να μπει στο Τέμενος, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα «επικίνδυνο», θα απευθυνόταν στους οχυρωμένους, μέσω μεγαφώνων, απαρτιζόταν από ιερωμένους προσκείμενους στους ισλαμιστές και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Τσόντρι Σουτζάατ Χουσεΐν. Μεταξύ των διαπραγματευτών, θα είναι και ο Τακί Ουσμανί, παλαιός δάσκαλος του ηγέτη των οχυρωμένων, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί.

Ο Α. Γκαζί από την πλευρά του αρνείται ότι υπάρχουν μαχητές στο Τέμενος, επιμένοντας ότι στο τζαμί υπάρχουν μόνο σπουδαστές και υπογραμμίζοντας ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν, παρά να τους σκοτώσουν, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων αγγίζει τους 1.800.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ