Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ευφρόσυνη «αύρα» ποιοτικής μουσικής

Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ
Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ
Λέει πως «η μουσική δεν έχει σύνορα» και ότι «το σημαντικότερο είναι να βρίσκεις ανθρώπους με τους οποίους να μπορείς να συνεργαστείς και να βλέπεις τους τοίχους να πέφτουν τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή. Αυτό που μένει είναι να συνεχίσεις να ανακαλύπτεις τέτοιους ανθρώπους, να επικοινωνείς μαζί τους μέσω της μουσικής...». Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ, ο σπουδαίος Νορβηγός σαξοφωνίστας, που πρωτογνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τη συνεργασία του με την Ελένη Καραΐνδρου, έξι χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη χώρα μας, επιστρέφει για δύο συναυλίες - αληθινή μυσταγωγία - σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνοδευόμενος από το κουαρτέτο «Jan Garbarek Group», θα μας ταξιδέψει στις δικές του μουσικές διαδρομές, την Τρίτη (10/7), στο Θέατρο Λυκαβηττού και την Τετάρτη (11/7) στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κινηματογραφικός, νωχελικός και μινιμαλιστικός ήχος του σαξοφώνου του θα συναντηθεί επί σκηνής με τρεις εξαίσιους μουσικούς, τον Γαλλο-αφρικανό σταρ της ντραμς Manu Katche και τους Γερμανούς Eberhard Weber (μπάσο) και Rainer Brninghaus (πιάνο), προσφέροντας ένα «ταξίδι» για παραπάνω από δύο ώρες.

«Εκπληκτικός παραμυθάς, οι ιστορίες του οποίου ξεκινούν με βροντερές αστραπές και κρυστάλλινους καταρράκτες», ο Γιαν Γκαρμπάρεκ ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα στα τέλη του '60 ερμηνεύοντας τζαζ συνθέσεις του George Russell. Στις αρχές του '70, άρχισε να εξελίσσει έναν ήχο προσωπικό, βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, με στοιχεία από τη φρι τζαζ, το τζαζ ροκ, τη φολκ και την ευρωπαϊκή αβανγκάρντ. Η πρωτοπορία της σύνθεσής του καταγράφηκε δισκογραφικά στη στοχαστική συνεργασία του «Dis» με τον κιθαρίστα Ralph Towner (1976), ενώ απέκτησε διεθνή φήμη ως αρχηγός του «European Quartet» του Κιθ Τζάρετ. Το 1993, ο δίσκος του «Officium» σε συνεργασία με το φωνητικό συγκρότημα «Hilliard Ensemble» έγινε ο δίσκος της ECM με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ακολούθησαν οι προσωπικοί δίσκοι «Visible World», «Rites» και πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως με τον Manu Katche, στο δίσκο του «Neighbourhood». Οσο για τον τελευταίο δίσκο του «In Praise of Dreams» (προτάθηκε για «Γκράμι»), οι ομιχλώδεις ηλεκτρονικοί ήχοι μπλέκονται με τους έξοχους «διαλόγους» ανάμεσα στην υπέροχη βιόλα της Αμερικανοαρμένιας Kim Kashkashian και το ιδιοφυές παίξιμο του Manu Katche. Στο νέο έργο με έντονη τη μελωδική γραφή, ο Γκαρμπάρεκ εκθέτει τα δυναμικά σόλο, ενώ τα μουσικά όργανα συνομιλούν ζωηρά μεταξύ τους.

Εισιτήρια για τις συναυλίες (45 ευρώ Αθήνα, 40 ευρώ Θεσσαλονίκη) προπωλούνται σε όλα τα «Metropolis», στα κεντρικά γραφεία της «Ticketnet» (Κηφισίας 46), στο γήπεδο Badminton (Αλσος Στρατού, Γουδή), ηλεκτρονικά από την www.ticketnet.gr και τηλεφωνικά στο 210-8840.600. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, και από τα εκδοτήρια της Αριστοτέλους, το www.i-stores.gr και τηλεφωνικά στο 801 11 151617.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2009-07-04 00:00:00.0)
Ο μάγος Γκαρμπάρεκ(2007-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ