Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
7ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ενωσαν τα χέρια τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι τριήμερες εκδηλώσεις στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια, που κάθε χρόνο είναι όλο και πιο μαζικές

Αποτυπώθηκε στα ταμπλό, στα δεκάδες περίπτερα, στις συζητήσεις. Αναδείχτηκε μέσα από τον πολιτισμό, το θέατρο, τις παραδόσεις του κάθε λαού και τα λαϊκά εργατικά τραγούδια. Ξεχώρισε και απομονώθηκε αυτό που τους ενώνει: Οτι είναι εργάτες κι ότι η εκμετάλλευσή τους δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε πατρίδα. Οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ για Ελληνες και Μετανάστες εργάτες - που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για 7η συνεχή χρονιά - αποτελούν πλέον θεσμό. Εχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεταναστών, που διαπιστώνουν τη συνέπεια του ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στους αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά τους, προβλήματα ενιαία για κάθε εργάτη.

Στην είσοδο του χώρου των εκδηλώσεων τους επισκέπτες «υποδέχονταν» φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τις περασμένες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο του ΦΙΞ και από άλλες δραστηριότητες της Αχτίδας 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Η μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ μεταναστών, η όλο και μεγαλύτερη μαζικότητα των εκδηλώσεων δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης και πολύμορφης δράσης του ΚΚΕ για την ισχυροποίηση της κοινής πάλης με προοπτική.

Οι μετανάστες έχουν κι άλλους λόγους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να στηθεί το φεστιβάλ στο πάρκο του ΦΙΞ. Η αλήθεια που προτάσσει το ΚΚΕ χωρίς μισόλογα, ότι ο ιμπεριαλισμός ευθύνεται για τα προβλήματα Ελλήνων και μεταναστών. Η αλήθεια που λέει, ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο πρέπει και να τον απολαμβάνουν. Και τέλος, είναι η διέξοδος, η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ, για μια λαϊκή εξουσία, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό, όσο κι αν αποκρύπτεται, παρά την προπαγάνδα για τον καπιταλιστικό «μονόδρομο», η πείρα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργατών, το υπαγορεύει καθημερινά.

Τι μας απασχολεί, για τι παλεύουμε


Σχεδόν όλες οι ανησυχίες τους είναι κοινές. Αυτές οι ανησυχίες για το μεροκάματο, για την πανάκριβη μόρφωση των παιδιών τους, για τους παιδικούς σταθμούς που δεν επαρκούν, για την καταστολή, για την ανασφάλιστη εργασία, πλαισίωσαν το τριήμερο των εκδηλώσεων στο πάρκο του ΦΙΞ.

Κάθε γωνιά του πάρκου αποτελεί «βήμα» διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών: «Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Ιδια δικαιώματα στη μόρφωση για τα Ελληνόπουλα και τα μεταναστόπουλα». Το περίπτερο της ΚΝΕ καλεί τους νεολαίους: «Βγάλε στη σύνταξη αυτή την πολιτική. Κανένας νέος ανασφάλιστος». Δίνεται και η διέξοδος, μέσα από την κοινή πάλη «ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

«Οι προλετάριοι έχουν κοινό συμφέρον να οργανώνουν την πάλη τους στην κατεύθυνση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που γεννά όλα τα προβλήματά τους. Την πολιτική που στο επίκεντρο βάζει το κέρδος του καπιταλιστή και όχι τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του γραφείου Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εκφράζοντας ξεκάθαρα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των τριήμερων εκδηλώσεων.

Την επομένη, η συζήτηση για τα επιτεύγματα, την προσφορά του σοσιαλισμού στην παγκόσμια εργατική τάξη και την επικαιρότητά του, που πηγάζει από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κέντρισε το ενδιαφέρον. Η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε και στις αιτίες επικράτησης της αντεπανάστασης, τονίζοντας ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, μας προσφέρει πλούσια πείρα για το επόμενο εγχείρημα οικοδόμησης, που θα γίνει στον 21ο αιώνα.


Χιλιάδες κόσμου πηγαινοέρχονται στο χώρο, κοντοστέκονται στα δεκάδες περίπτερα. Φέτος, οι μεταναστευτικές κοινότητες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, έδωσαν «πληρωμένη απάντηση» στις συκοφαντίες και τα ψεύδη, με φωτογραφίες και πληροφορίες για τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Αναδεικνύονται η αντιιμπεριαλιστική πάλη των Παλαιστινίων και των Κούρδων, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, τη Σιέρα Λεόνε. Η εκμετάλλευση των εργατών, όποια μορφή κι αν παίρνει. Κυρίαρχη και η παρουσία του ΠΑΜΕ στο χώρο, που καλεί Ελληνες και μετανάστες να γνωρίσουν το ΠΑΜΕ, να αγωνιστούν πλάι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπέροχο ελπιδοφόρο θέαμα

Το θέαμα κάθε βράδυ του τριημέρου ήταν υπέροχο: Αντρες, γυναίκες και παιδιά από κάθε γωνιά της Γης, πιασμένοι σε κύκλο να χορεύουν και να τραγουδούν. Να πετούν από πάνω τους τους φόβους και τις προκαταλήψεις, να εμπιστεύονται τον «ξένο» και να νιώθουν ότι είναι τόσα πολλά αυτά που τους ενώνουν. Να αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν μαζί, να διασκεδάσουν μαζί, να παλέψουν μαζί...

«Πλέχτηκαν» μεταξύ τους ήχοι και μελωδίες από διαφορετικές χώρες και ηπείρους, εκφράστηκε η λαχτάρα Ελλήνων και αλλοδαπών να απολαμβάνουν ελεύθερα τον πολιτισμό. Μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Ρωσία, τη Γεωργία, Κούρδοι, μαζί με ελληνικά συγκροτήματα διασκέδασαν τους επισκέπτες.


Παιδιά που τους λείπει η δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους, το παιχνίδι, οι ελεύθεροι χώροι. Νέοι και νέες που αγωνιούν για το μέλλον τους. Εργάτες και εργάτριες, που δύσκολα τα βγάζουν πέρα, παρά τον τεράστιο πλούτο που παράγουν. Ολοι αυτοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, συζήτησαν, γέλασαν και διασκέδασαν ο ένας με τις παραδόσεις του άλλου. Εκαναν ένα πρώτο βήμα, γνωρίστηκαν, πέρασαν τρεις μέρες μαζί και υποσχέθηκαν να βρεθούν ξανά για όλα αυτά που τους αφορούν.

Πολλοί από αυτούς δε συναντιούνται για πρώτη φορά. Εχουν παλέψει μαζί για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, για δωρεάν, δημόσια Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην καταστολή των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ για Ελληνες και Μετανάστες εργάτες, αποτελούν ακόμη ένα σταθμό στον κοινό αγώνα, δυναμώνουν τους ταξικούς δεσμούς και αποκαλύπτουν μέσα από το γλέντι, τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τα κοινά συμφέροντα των εργατών.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ