Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σκανδαλώδεις παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες της ΝΑΣ Καβάλας, αλλά και οι εξελίξεις με τα δημοτικά οικόπεδα στη Μίκρα Θεσσαλονίκης

Σαν αντάλλαγμα για τις διεκδικήσεις της στη λίμνη Βιστωνίδα (φωτ.), η Μονή απέσπασε 1.240 στρέμματα στο Νομό Καβάλας
Σαν αντάλλαγμα για τις διεκδικήσεις της στη λίμνη Βιστωνίδα (φωτ.), η Μονή απέσπασε 1.240 στρέμματα στο Νομό Καβάλας
Οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με εκποιήσεις οικοπέδων φιλέτων στις δυτικές ακτές του Nομού Καβάλας, παραχωρήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αποκαλύπτoνται μέρα με την ημέρα. Πρωταγωνιστές η Μονή Βατοπεδίου και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν και εξακολουθούν να τρέχουν για να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις της, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση χάρισε 1.240 στρέμματα παραθαλάσσιων εκτάσεων του δημοσίου στα όρια των Δήμων Ελευθερών και Ορφανού Καβάλας, ως αντάλλαγμα για τις εκτάσεις που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα. Της παραχώρησε επίσης μέσω της ΚΕΔ, 630 στρέμματα εντός των ορίων του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης, με... παράπλευρη απώλεια τις εκτάσεις τις οποίες θα παραχωρούσε ο Δήμος Μίκρας για να γίνει το παιδιατρικό και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ που αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας - προέβλεπε να δοθεί δημόσια έκταση 127 στρεμμάτων στον Δήμο Μίκρας, για ίση δημοτική έκταση που παραχώρησε ο δήμος για την ανέγερση των δύο νοσοκομείων - αναβλήθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου και δεκάδες ακόμη οικόπεδα στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Πιερία πολλά από τα οποία ήδη έχουν πωληθεί σε ιδιώτες.

Την επιστροφή των παραθαλάσσιων περιοχών - φιλέτων, ζητά η ΝΑΣ Καβάλας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Χρήστος Ποτόλιας, ξεκαθάρισε την κατηγορηματική αντίθεση στις αξιώσεις της Μονής και σε κάθε συναλλαγή και συμβιβασμό μαζί της. Θέση που, όπως θύμισε έχει διατυπωθεί από το 2003 όταν ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το θέμα και τις αξιώσεις της Μονής, να βάλει στο χέρι έκταση 80.000 στρεμμάτων στα όρια των Νομών Ξάνθης και Κομοτηνής επικαλούμενη χρυσόβουλα - έγγραφα βυζαντινών χρόνων- του 1080, του 1329 και του 1371.

Σημείο καμπής για την υπόθεση ήταν η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1998 να μην προβάλει δικαιώματα κυριότητας απέναντι στις διεκδικήσεις της Μονής. Στα τέλη του 2003, μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή της Βιστωνίδας, και την έκταση που πήρε το θέμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να ζητήσει επανεξέταση του ζητήματος. Η επανεξέταση έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ και όπως αποκαλύπτεται, άρχισε το πανηγύρι για τη Μονή Βατοπεδίου. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ