Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναδασώσεις με το σταγονόμετρο...

Η εμπρηστική πολιτική που εδώ και δεκαετίες ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο κατακαίει τα δάση της χώρας, αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα επαναφέρει στην πρότερη μορφή τους. Τα δάση που καίγονται, δεν αναδασώνονται. Οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται υποτίθεται αναδασωτέες και πάντα μετά από πολύ μεγάλες πυρκαγιές ακολουθούν πομπώδεις δηλώσεις πολιτικών, όπως για παράδειγμα πριν μερικές μέρες του Κ. Καραμανλή που είπε: «Οπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος»... Ομως, αυτό που φαίνεται είναι, πως από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, εδώ και χρόνια μπορεί να λέγονται διάφορα για τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, στην πράξη και στο θέμα των αναδασώσεων, δε γίνεται τίποτα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι το ποσοστό αναδάσωσης των καμένων δασών τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι μικρότερο από 10%, παρά το ότι η αντίστοιχη νομοθεσία προβλέπει πως όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες. Για παράδειγμα στο Νομό Αττικής υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι στα έντεκα στρέμματα που καίγονται αναδασώνεται μόνο το ένα. Το 1995 κάηκαν στην Αττική 76.075 στρέμματα και αναδασώθηκαν μόλις 2.157 στρέμματα. Το 2000 κάηκαν 36.734 στρέμματα και αναδασώθηκαν τα 1.575. Το 2005 κάηκαν 14.757 στρέμματα και αναδασώθηκαν μόνο τα 950. Και μη μας πούνε οι αρμόδιοι ότι το κενό καλύφτηκε μέσα από τη φυσική αναδάσωση... Υπάρχουν ευθύνες και σε ΝΔ και σε ΠΑΣΟΚ για το ότι ποτέ δε δίνονται οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αναδασώσεις.

Από την άλλη, η πραγματικότητα δείχνει δυστυχώς, πως κάθε φορά που καίγεται μια δασική έκταση, οι καταπατητές εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον νομικό πλαίσιο βγαίνουν κερδισμένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ίδιες οι δημόσιες υπηρεσίες εξαιρούν από μόνες τους εκτάσεις από τις αναδασωτέες με πρόσχημα κάποιες δήθεν ιδιοκτησιακές ασάφειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαίρεση από την αναδάσωση μεγάλου μέρους καμένης έκτασης της Πεντέλης μετά τη φωτιά του 1998, από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ενώ το ίδιο ακριβώς έγινε και το Σεπτέμβρη του 2005 μετά την πυρκαγιά της Ραφήνας.

Η «μαύρη» πραγματικότητα δείχνει πως οι πραγματικοί εμπρηστές των δασών είναι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Που υπηρετώντας τα κέρδη του κεφαλαίου ανοίγουν δρόμο και για κερδοσκοπία στα δάση και τη γη γενικότερα. Η γη δεν μπορεί να αγοράζεται και να πουλιέται. Πρέπει να ανήκει σε όλη την κοινωνία. Μόνο τότε θα σταματήσουν οι πυρκαγιές και θα προστατεύονται τα δάση. Αλλά στην ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία η ατομική ιδιοκτησία και το κέρδος είναι νόμος και «θεός». Οσο κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δάση θα καταστρέφονται και θα εμπορευματοποιούνται. Δε θα προστατεύονται, δε θα αναδασώνονται. Τα λαϊκά στρώματα να συγκροτήσουν μέτωπο αγώνα για την προστασία των δασών, να στρέψουν την προσοχή τους και τα πυρά τους κατά των πραγματικών υπευθύνων που είναι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ σ' έναν αγώνα που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που καταστρέφουν τα δάση και να συνδέσουν τον αγώνα αυτό με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας, όπου τα δάση θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και δημόσιο κοινωνικό αγαθό.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το εμπόριο γης αιτία για τις καταστροφές(2011-08-28 00:00:00.0)
Δικομματικό έγκλημα η πύρινη τραγωδία(2007-08-26 00:00:00.0)
Χοντρό παιχνίδι, τεράστια τα συμφέροντα(2007-08-17 00:00:00.0)
Η μεγάλη απάτη των αναδασώσεων(2005-07-31 00:00:00.0)
Φυτεύουν ένα φυτό ανά στρέμμα!(1999-07-22 00:00:00.0)
"Μαθήματα" αναδάσωσης στους "δασκάλους" της καταστροφής(1998-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ