Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Εγκατάλειψη και υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης

Τεράστιες ελλείψεις και κενά σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και τις απαραίτητες κλινικές στο νοσοκομείο Χανίων

Με εικόνες εγκατάλειψης και πλήρους υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι χιλιάδες ασθενείς που επισκέπτονται νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης. Τις εικόνες αυτές επιβάλλει η πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας που υπηρετούν τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους νομούς του νησιού, Χανιά και Ηράκλειο, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας «φυτρώνουν», το ένα μετά το άλλο, σαν μανιτάρια...

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται κύρια από τις σοβαρές ελλείψεις σε βοηθητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, από την εντατικοποίηση της δουλιάς που δεν επιτρέπει τη σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ασθενών, από την παρέμβαση ιδιωτικών εταιρειών μέσα στα νοσοκομεία, τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, από την παράδοση στους ιδιώτες βασικών τομέων, όπως της σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης, κ.ά. Και, βέβαια, σχετίζονται με την πολιτική της υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Στα Χανιά, ειδικότερα, το Γενικό Νοσοκομείο καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός πληθυσμού που σήμερα ξεπερνά τις 180.000 κατοίκους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τις αντίστοιχες υποδομές. Με βάση τα στοιχεία του Σωματείου, η κάλυψη των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο αντιστοιχεί στο 66%, παραμένουν κενές το 34% των οργανικών θέσεων. Ενώ εκκρεμούν προσλήψεις από το 2004 και ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η πίστωση. Τα όποια άτομα προσλαμβάνονται είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω προγραμμάτων «stage». Την ίδια ώρα, το προσωπικό που υπάρχει καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργεί σε καθημερινή εφημερία, με μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι και υπερωρίες και εφημερίες απλήρωτες επί πολλούς μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σοβαρών ελλείψεων στο νοσοκομείο Χανίων είναι το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού που τελικά στελεχώθηκε με πέντε ανειδίκευτους νοσηλευτές με εξάμηνες συμβάσεις που μέχρι να εκπαιδευτούν θα πρέπει να φύγουν, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί.

Σοβαρό, επίσης, πρόβλημα παραμένει η υπολειτουργία 8 κλινικών του νοσοκομείου, Ορθοπεδική, Α - Β χειρουργική, Παθολογική Α, Μικροβιολογικό, Αναισθησιολογικό, Ουρολογικό και Οφθαλμολογικό. Στις κλινικές αυτές δεν προχωρούν στην πρόσληψη διευθυντών και λοιπού προσωπικού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα από τους μισθούς και τις εφημερίες. Ετσι, όλη η δουλιά πέφτει πάνω στους Επιμελητές και το μειωμένο αριθμητικά προσωπικό. Επίσης, δε λειτουργούν καθόλου, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των κατηγοριών, το τμήμα Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης, το Παιδοχειρουργικό καθώς και η κλινική των Νεογνών παρά τις κάθε φορά εξαγγελίες και θριαμβευτικές καθόδους των αντίστοιχων υπουργών Υγείας της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη λειτουργία της κλινικής των νεογνών παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά αυξάνονται δραματικά, αναγκάζοντας κάθε φορά την κλινική να μεταφέρει με ασθενοφόρα νεογνά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου χωρίς ευτυχές αποτέλεσμα κάποιες φορές λόγω της σοβαρής καθυστέρησης κατά τη μεταφορά. Είναι σημαντικό αυτό που προκύπτει στατιστικά και αναδείχνει την αναγκαιότητα της κλινικής νεογνών, πως γενικά μόνο 1/1.000 νεογνά μπορεί να μην αντιμετωπιστεί και να παραμείνει με πρόβλημα από τη γέννησή του, ενώ, στα Χανιά, αυτό το ποσοστό φτάνει στο 170/1.500...

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα της άσχημης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες υπάρχει το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας που όμως δε λειτουργεί λόγω μη έγκρισης σκοπιμότητας λειτουργίας του. Μαγνητικός τομογράφος δεν υπάρχει καθόλου, ενώ το μηχάνημα για τα σπινθηρογραφήματα (Γ Κάμερα) λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού δε χρησιμοποιείται.

Τραγελαφικό της κατάστασης είναι, πέρα από τις ελλείψεις σε έμψυχο προσωπικό, ότι στα ΤΕΠ, μερικές φορές, δεν υπάρχουν, ακόμα, γάντια ή βαμβάκι που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράσουν από σούπερ μάρκετ της περιοχής!

Από την άλλη μεριά, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από απαράδεκτες, χωρίς ωράρια, συνθήκες τέτοιες που δεν επιτρέπουν ασφαλείς διαγνώσεις και σωστή παρακολούθηση των ασθενών. Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι ίδιοι, η δύναμη του νοσοκομείου σε μόνιμο προσωπικό προβλέπει 200 θέσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 93 γιατροί. Ενώ πολλές ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς με συμβάσεις ενός χρόνου.

Σοβαρά προβλήματα όμως στο νομό Χανίων αντιμετωπίζει και ο κόσμος της υπαίθρου με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας. Ολα λειτουργούν με σοβαρότατα κενά σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, χωρίς οδηγούς για τα ασθενοφόρα. Ετσι, δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Και, σαν να μην φτάνει αυτό, οι παιδίατροι των Κέντρων Υγείας Βάμμου, Κισσάμου και Καντάνου μεταφέρθηκαν στο Ρέθυμνο, για να μπορέσει να λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική εκεί που, επίσης, δεν έχει προσωπικό με αποτέλεσμα να κλείσει για ένα διάστημα.

Το ΕΚΑΒ διαθέτει τρία μόνο ασθενοφόρα για όλο το Νομό με τα δύο μόνο να λειτουργούν λόγω έλλειψης οδηγού. Επίσης, υπάρχει μόνο ένας γιατρός του ΕΚΑΒ για να συνοδεύει τα περιστατικά.


Λαμπρινή ΠΙΤΑΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ