Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ισχυρότεροι οι... ισχυροί των ΜΜΕ

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεπιχειρηματιών είναι το νομοσχέδιο για τη «συγκέντρωση και την αδειοδότηση των ΜΜΕ», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα συμφέροντα και τις επιταγές τους.

Το σχέδιο νόμου, που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Παιδείας Μ. Γιαννάκου, Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, Μεταφορών - Επικοινωνίας Μ. Λιάπη και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, έρχεται να «νομιμοποιήσει» την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, ικανοποιώντας πλήρως τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών - μεγαλοεπιχειρηματιών. Ευνοεί τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση στο χώρο των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ και παραδίδει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στον πλήρη έλεγχο της «αγοράς». Για μία ακόμη φορά το σχέδιο νόμου δε ρυθμίζει τον χάρτη συχνοτήτων και δεν προσδιορίζει τον αριθμό των αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, τόσο για τους τηλεοπτικούς όσο και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για τη συγκέντρωση στον χώρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ, τη διαδικασία χορήγησης αδειών για την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ελεύθερης λήψης, το σήμα των οποίων εκπέμπεται με επίγεια αναλογική μέθοδο, την εκπομπή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και την παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για τη συγχώνευση εταιριών, πριμοδοτώντας τους μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι με ελαστικότερες ρυθμίσεις μπορούν να έχουν στην κατοχή τους για παράδειγμα έναν τηλεοπτικό σταθμό ως και 100% αλλά και να συμμετέχουν σε δεύτερο κανάλι, με την προϋπόθεση ότι δεν το ελέγχει. Παράλληλα, μπορεί να είναι κάτοχοι σε όσους μη ενημερωτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά θέλουν.

Τα μέσα επικοινωνίας διακρίνονται σε ενημερωτικά (γενικού και θεματικού περιεχομένου) και μη ενημερωτικά (με ειδικούς τομείς ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης).

Η δεσπόζουσα θέση διαπιστώνεται από τα μερίδια κατοχής στο σύνολο των επιμέρους αγορών (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά) στις οποίες συμμετέχει το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ορίζεται ότι όταν δραστηριοποιείται σε ένα μέσο το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35%, σε δύο μέσα 32%, σε τρία μέσα 28% και σε τέσσερα μέσα 25%.

Παράλληλα, κριτήρια για τη διαπίστωση της δεσπόζουσας θέσης αποτελούν για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα από παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ για τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το άθροισμα της διαφημιστικής δαπάνης και των εσόδων από την πώλησή τους, υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται κατοχή δεσπόζουσας θέσης απαγορεύεται η συγκέντρωση επιχειρήσεων, ενώ αρμόδιο όργανο για την εφαρμογή των διατάξεων περί συγκέντρωσης ελέγχου είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι τηλεοπτικές άδειες διακρίνονται σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι ραδιοφωνικές σε τοπικής και θα έχουν διάρκεια 6 χρόνια, ενώ με υπουργική Απόφαση θα καθοριστεί ο αριθμός τους. Συγχρόνως, το νομοσχέδιο ορίζει κριτήρια αξιολόγησης για την αδειοδότηση στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά της παλαιότητας, της αρνητικής βαθμολόγησης και των συγχωνεύσεων.

Σε άλλη διάταξη για τη θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή σε αυτήν και ιδιωτικών φορέων, με την προϋπόθεση ότι η ΕΡΤ ΑΕ «διατηρεί την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου».

Το μέλλον της ψηφιακής εκπομπής θα κριθεί και αυτό με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοκαναλάρχες να μεταδίδουν το αναλογικό τους πρόγραμμα με ψηφιακή τεχνολογία. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκπέμπει επίγειο ψηφιακό πρόγραμμα μέχρι το 2012.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κωδικοποίηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας(21/4/2010)
Αρμόδια αρχή η ΕΕΤΤ(27/6/2008)
Στα χέρια λίγων και ισχυρών παραδίδεται η πληροφόρηση(28/6/2007)
Πρωθυπουργική «κάλυψη» στην ΕΡΤ(30/5/2006)
«Εξωραϊσμός» της ασυδοσίας(22/12/2005)
"Καθ' υπαγόρευση" των κεφαλαιοκρατικών τραστ(4/9/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org