Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ
Επιδεινώνει τη θέση των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Θανάσης Παφίλης: Στην ουσία προωθεί την κατάργηση του ασύλου

Εκθεση για την πρακτική συνεργασία και την ποιότητα των αποφάσεων στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία προωθεί την επιδείνωση της ήδη δραματικής κατάστασης των προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ, συζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «η Εκθεση αντανακλά και αποτυπώνει την εχθρική πολιτική της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αποφεύγει να μιλήσει για τις αιτίες που δημιουργούν τα κύματα των μεταναστών και προσφύγων: Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρών και λαών, σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Οπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πνίγονται στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, κρατούνται σε "στρατόπεδα συγκέντρωσης" στις χώρες της ΕΕ, σε συνθήκες που αποτελούν όνειδος για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι εικόνες της απόλυτης αθλιότητας και της βάρβαρης μεταχείρισης των μεταναστών και προσφύγων που αντίκρισε η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν λίγες ημέρες, στα κέντρα κράτησής τους στη Σάμο και την Αθήνα, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση χορήγησε άσυλο σε 39 άτομα (0,84%) σε σύνολο 4.624 αιτήσεων. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η Εκθεση με τα μέτρα για ευρωπαϊκή διαδικασία επαναπατρισμού και κατάρτιση καταλόγου "ασφαλών τρίτων χωρών" στην ουσία προωθεί την κατάργηση του ασύλου, ενώ με τις προτάσεις για εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και βάσεων βιομετρικών δεδομένων, στα πλαίσια του κοινού συστήματος ασύλου αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με κατασταλτικά μέσα. Επιδεινώνει τη δραματική κατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ, αποκαλύπτοντας σε όλο της το μεγαλείο την απάνθρωπη και βάρβαρη φύση της ιμπεριαλιστικής αυτής Ενωσης και του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ