Σάββατο 23 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Τα θορυβώδη παζάρια κρύβουν την ουσία

Οι διαμάχες για τη μοιρασιά των ψήφων και τον έλεγχο του ευρωοικοδομήματος αποκρύβουν το κυρίαρχο ότι, δηλαδή, οι ηγέτες της ΕΕ νεκρανασταίνουν το «ευρωσύνταγμα» κόντρα στη βούληση των λαών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Μακριά και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των λαών, οι ηγέτες της ΕΕ πάσχιζαν χτες να θωρακίσουν το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων με μια «νέα» συνταγματική συνθήκη, ισχυρό εργαλείο για τις δρομολογημένες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Τα ατέλειωτα παζάρια δεν είχαν όμως αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν καταφέρει να συμβιβάσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις για τη μοιρασιά των ψήφων στα όργανα της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε «αδιέξοδο» η επίθεση κατά των λαών ή να υπάρξει μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων των λαών.

Οι 27 ηγέτες έχουν φροντίσει, ανεξάρτητα από την κατάληξη της Συνόδου Κορυφής για το «ευρωσύνταγμα», να μην ανακοπεί στο ελάχιστο ο ρυθμός υλοποίησης της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε πρώτο πλάνο, πάντως, βρίσκονταν τα θορυβώδη παζάρια μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών για τον έλεγχο του ευρωοικοδομήματος, παραπλανώντας τους λαούς για το σημαντικότερο ζήτημα της Συνόδου, τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος» που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αγώνες για την ανατροπή του όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Το στόχο αυτό υπηρετεί η μεταμφίεση του «ευρωσυντάγματος» σε μια «μίνι» συνταγματική συνθήκη, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις των χωρών που δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το «ευρωσύνταγμα» να το κάνουν, αποφεύγοντας ...τους λαούς τους, δηλαδή να μη διεξάγουν δημοψήφισμα.

Πίσω από τα παζάρια και τις αντιθέσεις, εμφανής ήταν η βούληση για συμφωνία για να διασωθεί η αντιδραστική ουσία του «ευρωσυντάγματος».

Ολημερίς χτες η γερμανική προεδρία είχε αλλεπάλληλες επαφές με τις τέσσερις χώρες (Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία) που προβάλλουν αντιρρήσεις, απειλώντας μάλιστα με «βέτο» στην περίπτωση που δε ληφθούν υπόψη τα «αιτήματά» τους.

Στο επίκεντρο των παζαριών όλη τη μέρα χτες βρισκόταν η Πολωνία και είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε λίγες ώρες με τον Πολωνό Πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι. Οπως είναι γνωστό, η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στην αρχή της διπλής πλειοψηφίας που προβλέπει το κείμενο του «ευρωσυντάγματος» για τη λήψη των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ.

Σύμφωνα μ' αυτή την αρχή, για να παρθεί μια απόφαση θα πρέπει να ψηφιστεί από το 55% των κρατών - μελών (τουλάχιστον 15 κράτη) που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Η εφαρμογή της αρχής αυτής, σύμφωνα με την πολωνική κυβέρνηση, ευνοεί τη Γερμανία. Οι Πολωνοί αντιπρότειναν μια άλλη αρχή, με βάση την τετραγωνική ρίζα του πληθυσμού κάθε χώρας και παρέπεμπαν την εφαρμογή του νέου συστήματος λήψης αποφάσεων το 2020...

Αμετακίνητη στην «κόκκινη γραμμή» που είχαν χαράξει για τέσσερα θέματα παρέμεινε και η Βρετανία που δεν έκρυβε ότι προτιμούσε να μην υπάρξει καμία συμφωνία παρά να υπάρξει μια «κακή συμφωνία».

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση ζητά να μην «επισυναφθεί» στη νέα συνθήκη χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων, να μην επεκταθεί η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης και να μη θεσμοθετηθεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ.

Προσερχόμενος στο χτεσινοβραδινό δείπνο, ο Τ. Μπλερ δήλωσε ικανοποιημένος για τα όσα πήρε η χώρα του από τα παζάρια που προηγήθηκαν, δίχως όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Λίγο νωρίτερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία μεταξύ Μέρκελ - Κατσίνσκι, δίχως όμως να γίνει γνωστό το παραμικρό για το περιεχόμενό της.

Μέσα στην «αναμπουμπούλα», ο Γάλλος πρωθυπουργός Ν. Σαρκοζί βρήκε την ευκαιρία να κάνει το «κομμάτι» του, ζητώντας να αφαιρεθεί από το κείμενο της νέας συνθήκης η φράση για τον «ελεύθερο και δίχως στρεβλώσεις ανταγωνισμό», εμφανιζόμενος ως οπαδός του ελέγχου των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προσωρινά προκλήθηκε αναταραχή, αλλά ο Τ. Μπλερ έσπευσε να συμφωνήσει, δηλώνοντας ότι δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία και τη φυσιογνωμία της ΕΕ, γιατί η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού είναι «γραμμένη» σ' όλες τις συνθήκες και κυρίως στο DNA της ΕΕ των πολυεθνικών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε στρατευτεί ενεργά στο πλευρό της γερμανικής προεδρίας και στο πλαίσιο αυτό είχε επαφές με άλλους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής απέσπασε τις ευχαριστίες της Α. Μέρκελ για την ομιλία του το ΕΛΚ, την οποία τον παρακάλεσε να την επαναλάβει και στο προχτεσινό δείπνο, πράγμα που έκανε.

Διπλωματικές πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας εκτιμούσαν αργά χτες το βράδυ ότι «τα πράγματα δεν είναι πολύ ευοίωνα» για την επίτευξη συμβιβασμού, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάτι χειροπιαστό και «στο χαρτί». Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», δίχως όμως να μπορούν να το στηρίξουν. Αφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι η Πολωνία, ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για συμφωνία Μέρκελ - Κατσίνσκι τις κατέτασσαν στη σφαίρα των εικασιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνία είχε υπάρξει για όλα τα θέματα που έθετε η Βρετανία, εκτός απ' αυτό της «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

Επίσης, συμφωνία είχε υπάρξει και για άλλα επιμέρους θέματα, όπως ο μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέσπιση υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, των αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων κ.ά. Συνιστούσαν όμως, υπομονή γιατί «η νύχτα θα ήταν μακρά» στις Βρυξέλλες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια Κάμερον σε Βερολίνο και Βουδαπέστη(2016-01-08 00:00:00.0)
Οξυμένες αντιπαραθέσεις με αφορμή το πρόσωπο του Γιούνκερ(2014-06-11 00:00:00.0)
Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια(2013-02-09 00:00:00.0)
Εμπόδια στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας(2008-04-11 00:00:00.0)
Επανέρχεται ο εφιάλτης του «ευρωσυντάγματος»(2007-06-21 00:00:00.0)
Εκστρατεία για να διασωθεί η αντιδραστική «ουσία» του(2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ